Vanaf heden mogen levensmiddelenfabrikanten met behulp van een laser ‘tatoeages’ van E-nummers aanbrengen op supermarktfruit.
De Europese Unie heeft het gebruik van ijzeroxiden en hydroxiden om meloenen, citrusfruit en granaatappels te tatoeëren afgelopen week goedgekeurd. De nieuwe regeling treedt op 23 juni aanstaande in werking.
Hoewel de technologie al sinds 2009 bestaat, was het gebruik van de chemicaliën voorheen verboden. Fabrikanten kunnen aan de hand van de ‘tatoeage’ zien waar het fruit is geweest en waar het is verkocht.
Kleurstof
Dankzij de nieuwe regeling kunnen ze het fruit voorzien van barcodes of andere informatie zodat het gebruik van zelfklevertjes overbodig wordt. De technologie is ontworpen door het bedrijf Laser Food uit Valencia. Het lobbyde drie jaar lang in Europa om het gebruik van ijzeroxiden en hydroxiden goedgekeurd te krijgen.
Door de aanpassing kunnen fabrikanten vanaf nu ijzeroxiden, hydroxiden, hydroxypropylmethylcellulose (HPMC) en polysorbaten gebruiken om bepaalde fruitsoorten te tatoeëren. IJzeroxiden en hydroxiden vallen onder E172. Het is een zwarte, rode of gele kleurstof die gemaakt wordt uit ijzerpoeder. Het zit onder meer in garnalenpasta, snoep, suikerwerk en zalmpasta.
Cellulose
Hydroxypropylmethylcellulose (E464) is toegestaan als additief van voedsel en medicijnen. In bijsluiters voor medicijnen wordt de stof ook aangeduid als hypromellose. HPMC is een synthetisch polymeer dat wordt gemaakt door chemische modificatie van cellulose uit hout.
In levensmiddelen wordt HPMC gebruikt als emulsiestabilisator, verdikker en vetvervanger. In medicijnen onder meer als verdikkingsmiddel, emulgator voor zalven en in coatings van capsules. In handcrèmes en lotions wordt het verwerkt als verdikker, emulgator en schuimstabilisator.
Polysorbaten (E432-436) zijn olie-achtige vloeistoffen die gebruikt worden in geneesmiddelen en voedingsmiddelen. Een voorbeeld is polysorbaat 20, een synthetisch antischuimmiddel dat aan bakproducten, dressings, ijs, imitatieslagroom, margarine en sauzen wordt toegevoegd.
Discussie
Door toevoegingen in de vorm van E-nummers is er al vaak discussie ontstaan over het gebruik hiervan. Het veelgebruikte additief E102 is een synthetische stof die bijvoorbeeld snoep een aantrekkelijke gele kleur geeft, maar ook ADHD zou kunnen opwekken. Daarnaast zou je er zelfs eczeem van kunnen krijgen.
In Noorwegen, Finland en Oostenrijk is dit E-nummer al verboden, maar bij ons nog niet. Ook E621 is een omstreden additief. Het wordt toegevoegd aan duizenden levensmiddelen, zoals maaltijden, soep en chips, en werkt als smaakversterker.
E621 zou de hersenen aantasten en wordt tegenwoordig in veel gevallen maar niet meer genoemd op de verpakking. De stof wordt in plaats daarvan vaak vermeld als ‘gistextract’. Op deze manier weten consumenten steeds minder over het voedsel dat ze eten.
Bron: Dailymail.co.uk
Gerelateerd:
- Slagroomtaart HEMA ‘staat bol van de E-nummers’
- Eet ik bewust? Alles over citroenzuur (E330)
- Roomboter is gezond en margarine is chemische troep
- Eet ik bewust? Alles over Patentblauw (E131)
- Eet ik bewust? Alles over tartrazine (E102)
VIDEO: Farmareus Bayer besmette duizenden patiënten met hiv
Arts onderzoekt covidprik in het lab en is geschokt door wat ze ziet
Medewerkers Tsjernobyl zagen vlak voor kernramp ‘bovennatuurlijk wezen’. Zo zag het eruit
Deze gemeente ‘dwingt’ mensen hun huis te verkopen om er asielzoekers te huisvesten
Waarom NOS stilletjes is gestopt met vermelding afzender raket die in Kramatorsk ‘onvoorstelbaar leed’ veroorzaakte
Kijk: AIVD ontwaart overal ‘complotten’, maar als FVD naar voorbeelden vraagt, blijft het oorverdovend stil
In Nederland worden feiten verdraaid en belangrijke dingen weggelaten. Ruslandkenner legt uit waarom ons beeld van Poetin niet klopt
De voordelen van verkopen op Amazon!
Trump waarschuwde in 2015 dat Epsteins eiland poel van verderf was. ‘Vraag maar aan prins Andrew’