In Nederland drinken mensen al decennialang veel melk omdat ze ervan uitgaan dat dit goed is voor de botten.
“Wij hebben in ons onderzoek geen bewijs gevonden dat extra melk drinken het risico op botbreuken vermindert,” zegt Fernando Rivadeneira van het Erasmus MC.
Zijn onderzoeksteam heeft de rol onderzocht van 15 risicofactoren waarvan wordt gedacht dat ze een risico op botbreuken met zich meebrengen, waaronder calciumgehalte.
Botdichtheid
Uit het onderzoek bleek dat alleen de botdichtheid een duidelijk effect had op het risico op botbreuken.
Geen van de andere algemeen geaccepteerde risicofactoren die getest werden – zoals reuma, vitamine D-gehalte, calciumconsumptie uit zuivel en bloedsuikerspiegel – had een grote invloed op het risico.
“We hebben geen bewijs gevonden van een beschermend effect van langdurige consumptie van calcium uit zuivel op het risico op botbreuken,” zei Rivadeneira.
Geen effect
“Extra veel melk drinken heeft geen effect,” benadrukte hij.
Volgens Rivadeneira zijn beweging, zonlicht en uitgebalanceerde voeding waarschijnlijk belangrijker bij het verminderen van het risico op botbreuken dan vitamine D-supplementen en veel melk drinken.
Het onderzoek is gepubliceerd in The BMJ.
Uit eerder onderzoek in het tijdschrift Neurology bleek dat halfvolle melk het risico op parkinson verhoogt.
Boekentip: Melk de witte sloper
Mede-oprichter Greenpeace: “Global warming is een leugen”
Unieke levensvorm is half plant, half dier
Ab Flipse pleit op tv voor tribunalen: ‘Dit moet je strafrechtelijk aanpakken’
Deze artsen pushten lockdowns en mondkapjes, nu blijkt dat ze helemaal niet bestaan
FDF trekt ten strijde: we gaan de VVD helemaal LEEGROKEN
COINTELPRO: “Schietpartij Dallas is complot om Black Lives Matter-beweging in diskrediet te brengen”
Mayakalender spreekt van ‘nieuwe periode van hoop en vrede’
Van Meijeren woest: ‘Opnieuw worden kleuterbreintjes vanaf 4 jaar oud vergiftigd met seksuele afwijkingen’
Niburu neemt initiatief tot bekendmaking buitenaards contact