In Nederland drinken mensen al decennialang veel melk omdat ze ervan uitgaan dat dit goed is voor de botten.
“Wij hebben in ons onderzoek geen bewijs gevonden dat extra melk drinken het risico op botbreuken vermindert,” zegt Fernando Rivadeneira van het Erasmus MC.
Zijn onderzoeksteam heeft de rol onderzocht van 15 risicofactoren waarvan wordt gedacht dat ze een risico op botbreuken met zich meebrengen, waaronder calciumgehalte.
Botdichtheid
Uit het onderzoek bleek dat alleen de botdichtheid een duidelijk effect had op het risico op botbreuken.
Geen van de andere algemeen geaccepteerde risicofactoren die getest werden – zoals reuma, vitamine D-gehalte, calciumconsumptie uit zuivel en bloedsuikerspiegel – had een grote invloed op het risico.
“We hebben geen bewijs gevonden van een beschermend effect van langdurige consumptie van calcium uit zuivel op het risico op botbreuken,” zei Rivadeneira.
Geen effect
“Extra veel melk drinken heeft geen effect,” benadrukte hij.
Volgens Rivadeneira zijn beweging, zonlicht en uitgebalanceerde voeding waarschijnlijk belangrijker bij het verminderen van het risico op botbreuken dan vitamine D-supplementen en veel melk drinken.
Het onderzoek is gepubliceerd in The BMJ.
Uit eerder onderzoek in het tijdschrift Neurology bleek dat halfvolle melk het risico op parkinson verhoogt.
Boekentip: Melk de witte sloper
‘Schokkende onthullingen’ rond Oekraïens vrachtvliegtuig met munitie dat is neergestort in Griekenland
Deze zusjes eten geen suiker, gluten en granen
Onderzoek levert verrassende resultaten op: transgenderisme wordt veroorzaakt door vaccins
‘CBS vervult één van belangrijkste rollen in verdoezelen grootste misdaad uit de geschiedenis’
Britse reactie op bestorming ambassade ‘hypocriet’
Oud-minister Bomhoff kraakt Kaag en haar beleid: ‘Ik vind het een ramp’
Meiden, jullie worden misleid door de overheid. Waarom de HPV-vaccinatie in strijd is met de regeltjes
Pepijn van Houwelingen: ‘Het World Economic Forum is op alle fronten verweven met ons staatsapparaat’
Van asbest tot koolmonoxide: 6000 gevaarlijke chemische stoffen in de verpakking van je voedsel