Gezondheid

Ophef over controle op kleinschalige teelt van groenten en fruit

Help mee door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er is nogal wat commotie ontstaan over een verordening inzake de zadenmarkt waar de Europese Commissie momenteel aan werkt.

De Europese Commissie wil land- en tuinbouwers in de toekomst gaan verplichten om standaard zaadgoed te gebruiken. Veel mensen vrezen dat zeldzame en oude variëteiten amper kans zullen maken op een toelating van Europa.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Milieuorganisaties zijn bang dat de ruil van zaden door hobbytelers strafbaar gaat worden. Steeds meer mensen verbouwen zelf hun eigen groenten en fruit of doen in steden aan gemeenschapslandbouw, waarbij planten en zaden onderling worden verhandeld.

Lobby

De Europese Commissie meent dat iedere commerciële producent in de Europese Unie dezelfde kansen moet krijgen en daarom wil men de verschillende bestaande regelgevingen en nationale wetgevingen harmoniseren.

Volgens de nieuwe regelgeving wordt iedere vorm van handel in zaden die niet gecertificeerd zijn strafbaar. Dat is met name een probleem voor kleine telers die niet afhankelijk willen zijn van de grote multinationals. De wereldwijde zadenmarkt was in 2009 meer dan 21 miljard euro waard.

Een Franse actiegroep heeft ontdekt dat de nieuwe regelgeving onder meer is opgesteld door een medewerkster van de Europese Commissie die eerder werkte voor de Franse lobby van de zadenindustrie. Met de nieuwe verordening wil men dan ook met name de belangen van de grote producenten beschermen.

Hoogleraar Philip Howard van de Michigan State University deed onderzoek naar de veranderingen op de zadenmarkt tussen 1996 en 2008 en kwam tot de ontdekking dat vrijwel alle kleinere zadenproducenten zijn opgekocht door farmaceutische en chemische bedrijven.

Grote zes

Intussen is meer dan de helft van de commerciële zadenmarkt in handen van Monsanto, DuPont en Syngenta. Algemeen wordt aangenomen dat concurrentie niet langer mogelijk is als vier bedrijven 40 procent van een bepaalde markt in handen hebben.

Er zijn op de zadenmarkt zes grote spelers die nauw met elkaar samenwerken: Monsanto, DuPont, Dow, Bayer, BASF en Syngenta. Bayer en BASF kwamen voort uit het Duitse bedrijf IG Farben, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zo nauw verbonden was met de SS dat het in Auschwitz over een eigen slavenkamp beschikte.

Door de samenwerking van de grote zes, die vrijwel de gehele voedselproductie controleren, is de zadenmarkt veranderd in een oligopolie. Volgens Howard wordt de zadenindustrie steeds vaker geassocieerd met landbouwmethoden die de bodem uitputten, monoculturen, vervuiling van ecosystemen en een enorm verbruik van fossiele brandstoffen en water.

Het is straks aan het Europees Parlement om te kijken of het wetsontwerp al dan niet enkel de belangen van de grote zes dient en of het duurzame landbouw in de weg zal staan.

Bron: Dewereldmorgen.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

56 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Lilian
Lilian
11 jaren geleden

Welke boer wil zich afhankelijk maken van een zadenleverancier, zonder zelfvoorzienend te kunnen zijn als de leverancier niet (het gewenste) kan leveren?

En afhankelijk zijn van een leverancier die grossiert in monopolies en GMO-zaden?

Zoals het artikel al schrijft: de medewerkster die eerder werkzaam was in de Franse lobby van de zadenindustrie. Dat zegt genoeg over de “onafhankelijkheid” van de Europese Commissie. Infiltratie wanneer lobbyen niet toereikend is om je doel te bereiken.

Cathy
Cathy
11 jaren geleden

blijf van de zaden af dit is van ons de mensen en niet voor reptielen of grijze .Die moeten maar mosanto zaden eten wij blijven de oerzaden behouden dat is ons eten .

Selwyn Donner
Selwyn Donner
11 jaren geleden

Dit begint allemaal best wel eng te worden mensen als we dat al niet meer zelf mogen bepalen !!!

fox
fox
11 jaren geleden

Als ik nu ook al strafbaar kan worden met mijn moestuin, dan ga ik maar wiet kweken.
Het maakt dan immers toch niks meer uit.

Back to top button
56
0
We lezen graag je reactie!x