Homepagina » Gezondheid » Ophef over controle op kleinschalige teelt van groenten en fruit
Ophef over controle op kleinschalige teelt van groenten en fruit

Ophef over controle op kleinschalige teelt van groenten en fruit

Er is nogal wat commotie ontstaan over een verordening inzake de zadenmarkt waar de Europese Commissie momenteel aan werkt.

De Europese Commissie wil land- en tuinbouwers in de toekomst gaan verplichten om standaard zaadgoed te gebruiken. Veel mensen vrezen dat zeldzame en oude variëteiten amper kans zullen maken op een toelating van Europa.

Milieuorganisaties zijn bang dat de ruil van zaden door hobbytelers strafbaar gaat worden. Steeds meer mensen verbouwen zelf hun eigen groenten en fruit of doen in steden aan gemeenschapslandbouw, waarbij planten en zaden onderling worden verhandeld.

Lobby

De Europese Commissie meent dat iedere commerciële producent in de Europese Unie dezelfde kansen moet krijgen en daarom wil men de verschillende bestaande regelgevingen en nationale wetgevingen harmoniseren.

Volgens de nieuwe regelgeving wordt iedere vorm van handel in zaden die niet gecertificeerd zijn strafbaar. Dat is met name een probleem voor kleine telers die niet afhankelijk willen zijn van de grote multinationals. De wereldwijde zadenmarkt was in 2009 meer dan 21 miljard euro waard.

Een Franse actiegroep heeft ontdekt dat de nieuwe regelgeving onder meer is opgesteld door een medewerkster van de Europese Commissie die eerder werkte voor de Franse lobby van de zadenindustrie. Met de nieuwe verordening wil men dan ook met name de belangen van de grote producenten beschermen.

Hoogleraar Philip Howard van de Michigan State University deed onderzoek naar de veranderingen op de zadenmarkt tussen 1996 en 2008 en kwam tot de ontdekking dat vrijwel alle kleinere zadenproducenten zijn opgekocht door farmaceutische en chemische bedrijven.

Grote zes

Intussen is meer dan de helft van de commerciële zadenmarkt in handen van Monsanto, DuPont en Syngenta. Algemeen wordt aangenomen dat concurrentie niet langer mogelijk is als vier bedrijven 40 procent van een bepaalde markt in handen hebben.

Er zijn op de zadenmarkt zes grote spelers die nauw met elkaar samenwerken: Monsanto, DuPont, Dow, Bayer, BASF en Syngenta. Bayer en BASF kwamen voort uit het Duitse bedrijf IG Farben, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zo nauw verbonden was met de SS dat het in Auschwitz over een eigen slavenkamp beschikte.

Door de samenwerking van de grote zes, die vrijwel de gehele voedselproductie controleren, is de zadenmarkt veranderd in een oligopolie. Volgens Howard wordt de zadenindustrie steeds vaker geassocieerd met landbouwmethoden die de bodem uitputten, monoculturen, vervuiling van ecosystemen en een enorm verbruik van fossiele brandstoffen en water.

Het is straks aan het Europees Parlement om te kijken of het wetsontwerp al dan niet enkel de belangen van de grote zes dient en of het duurzame landbouw in de weg zal staan.

Bron: Dewereldmorgen.be

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Cathy schreef:

  blijf van de zaden af dit is van ons de mensen en niet voor reptielen of grijze .Die moeten maar mosanto zaden eten wij blijven de oerzaden behouden dat is ons eten .

  1 likes
 • Selwyn Donner schreef:

  Dit begint allemaal best wel eng te worden mensen als we dat al niet meer zelf mogen bepalen !!!

  1 likes
 • fox schreef:

  Als ik nu ook al strafbaar kan worden met mijn moestuin, dan ga ik maar wiet kweken.
  Het maakt dan immers toch niks meer uit.

  1 likes
 • Lilian schreef:

  Welke boer wil zich afhankelijk maken van een zadenleverancier, zonder zelfvoorzienend te kunnen zijn als de leverancier niet (het gewenste) kan leveren?

  En afhankelijk zijn van een leverancier die grossiert in monopolies en GMO-zaden?

  Zoals het artikel al schrijft: de medewerkster die eerder werkzaam was in de Franse lobby van de zadenindustrie. Dat zegt genoeg over de “onafhankelijkheid” van de Europese Commissie. Infiltratie wanneer lobbyen niet toereikend is om je doel te bereiken.

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  De pot op met het federale EUROPA!!!!!

  0 likes
 • Hr schreef:

  Hoe ingewikkeld dit systeem ook lijkt, zelfs is….het antwoord hierop is vrij eenvoudig: regels die niet democratisch tot stand zijn gekomen, gewoon negeren. Het is ondoenlijk om de voortplanting van gewassen te gaan controleren: het leven laat zich hooguit maar eventjes foppen door de technologie, daarna gaat het zijn eigen gang weer. Tegen zulke regels zijn dan ook maat 18 miljoen en 1 dingen nodig: 18 miljoen dikke middelvingers van alle nederlander en 1 groot gezamelijk sodemieter op!’

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  De EU met als braafste onderknechtje Nederland is een MONSTER dat alles wat mooi, goed en fijn is kapot wil maken en alles wat vrij is wil vernietigen. Dat MONSTER heet SATAN !!. Ondertussen worden mensen bij de neus genomen over de leugens over een mooi tijdperk wat eraan staat te komen terwijl de vrijheden verder en verder ingeperkt worden. Een typisch Orwelliaanse omdraaiing. Ik kan me vreselijk kwwad maken over dit bericht van dat bedisselen van welke groente je mag kweken. Afschuwelijk !! Dat wordt dan vechten in mijn moestuin als ze dit willen gaan “handhaven”. Als je met je rug tegen de muur staat kun je alleen maar naar voren.

  0 likes
 • Linda schreef:

  Totale gekte. Octrooi op de natuur. En al die mensen die al jaren een moestuin hebben en eigen zaden hebben? Stuur ze het moeras in met een verkeerde kaart.
  De natuur neemt, en de natuur geeft. Onder andere zaden. Nemen en geven is niet overal de code in deze tijd. We zijn erg verdwaald.

  0 likes
 • Paulsater schreef:

  De schokkende documentaire Thrive wordt in snel tempo werkelijkheid.
  De New World Order komt steeds duidelijker in beeld. De Europese Unie is slechts een facade waarachter de NWO steeds openlijker ons europees beeld en leven gaat bepalen met allerhande verbodswetgeving op producten die gewoon vrij in de natuur verkrijgbaar zijn.

  0 likes
 • Iris schreef:

  Goed initiatief om een hele goede actie van Avaaz te ondertekenen!! Reeds bijna 2 miljoen mensen die deze petitie al hebben getekend! Laten we onze krachten bundelen tegen de steeds verdergaande macht en er iethttp://www.avaaz.org/nl/monsanto_vs_mother_earth_loc/?bQCUxeb&v=23953s aan doen. Teken de petitie dus!

  0 likes
 • Odette schreef:

  Oud topman Nestlé; “Water als basisrecht is extreem” video, het hele artikel überhaupt, is geblokkeerd op de niburu-site van een aantal dagen geleden!!!

  0 likes
 • Silber eye schreef:

  Variëteit een van de belangrijkste eigenschappen van alles wat leeft in de natuur, het levert de veerkracht om te overleven en aan de verschillende omstandigheden zich aan te passen.
  Neem bijvoorbeeld cacaobonen elk specifiek teelgebied heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en smaak net als ieder mens een eigen smaak kent.
  Waar zijn we mee bezig? heb net een kersenpit uit een potje kersen op siroop in pootaarde gestopt ik vrees dat het niets zal worden heb het ook met pruimenpitten gedaan dat werd ook niets, het is een schande wat wij de natuur en dus de medemens aandoen.

  0 likes
 • Kapitein Biff schreef:

  KIELHALEN die smerige grote ZAADbedrijven!

  gewoon zaaien wat je wil mensen!!

  0 likes
 • Peter 68 schreef:

  [quote name=”Iris”]Goed initiatief om een hele goede actie van Avaaz te ondertekenen!! Reeds bijna 2 miljoen mensen die deze petitie al hebben getekend! Laten we onze krachten bundelen tegen de steeds verdergaande macht en er iethttp://www.avaaz.org/nl/monsanto_vs_mother_earth_loc/?bQCUxeb&v=23953s aan doen. Teken de petitie dus![/quote]

  Ondertekenen bij Avaaz? Over mijn lijk!! Achter Avaaz zitten dezelfde mensen die bijv. in het bestuur zitten van Monsanto. Wanneer leren mensen nu eens dat rijke en machtige mensen dubbele agenda’s hebben en dus niet zijn te vertrouwen. Zelfs onze eigen tweede kamerleden hebben dubbele agenda’s. Neem een Pechtold die deel heeft genomen aan de Bilderberg conferentie. Het spijt me zeer hoor maar niet alles is wat het lijkt en ik vrees dat we binnenkort zullen moeten gaan vechten om niet tot slaven te worden gemaakt door het groot kapitaal.

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  ff een linkje van de morgen: http://www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/article/detail/1620421/2013/04/23/Europa-plant-controle-op-kleinschalige-teelt-van-fruit-en-groenten.dhtml De waanzin gaat steeds verder en de bevolking gewapend met oranje vlaggetjes, droomt rustig door.

  Terwijl ze verder mijmeren en uit volle borst het koningslied uit hun kelen persen, worden de duimschroeven nog maar weer eens verder aangedraaid.Zie link en wordt alstublieft eens wakker!!!!!!!

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  [quote name=”Iris”]Goed initiatief om een hele goede actie van Avaaz te ondertekenen!! Reeds bijna 2 miljoen mensen die deze petitie al hebben getekend! Laten we onze krachten bundelen tegen de steeds verdergaande macht en er iethttp://www.avaaz.org/nl/monsanto_vs_mother_earth_loc/?bQCUxeb&v=23953s aan doen. Teken de petitie dus![/quote]
  Moet je wel weten wie er achter de organisatie van AVAAZ zitten, en dan laat je het tekenen wel.Team Niburu haal dat oude artikel van jullie eens uit de kast over AVAAZ.ORG??????Op verzoek!

  0 likes
 • Arnold schreef:

  Mensen, wees niet bevreesd, onze regering zal voor ons opkomen! Deze ‘krachtpatsers’ zullen Monsanto en dergelijke aan de grens tegenhouden. Ik geloof er zelf niks van en jullie waarschijnlijk ook niet.
  Ondanks diverse geruststellende channelings gaat het met Moeder Aarde en ons toch behoorlijk de verkeerde kant op. Dat geloof ik wel.

  0 likes
 • Rien Kloos schreef:

  Beste lieve mensen.
  Tot nu toe ben ik altijd een wetsgetrouw kleinburgertje geweest. Maar met een net zo wetsgetrouwe loyale burger heb ik afgesproken dat ik de eventuele wetten die mij mijn vrijheid op mijn moestuin willen beknotten absoluut ga overtreden.Graag zou ik een referendum willen opzetten zodat deze waanzin tenminste in 2e kamer kan worden behandeld, maar kan iemand mij daarbij helpen. Ik ben erg boos, terwijl ik nog maar net bekomen ben van vorige woedeaanval m.b.t. Ivo’s maatregelen tegen Potentiele Gevaarlijke Eenlingen op 30 april, welke dag voor mij bij voorbaat reeds verpest is!Allen heel fijn en inspirerend weekend

  0 likes
 • mirakel schreef:

  Er zitten natuurlijk altijd mazen in de wet, maar het is toch te gek voor woorden dat wij niet zelf mogen bepalen welke soorten groente wen in de moestuinen mogen plaatsen! Ze zijn gek geworden in Brussel, kompleet doorgeslagen. Ik heb zelfbestuivende fruitbomen in mijn tuin, en fruit, zoals bramen en frambozen..Ik denk niet dat ze een ouderwets krob sla kunnen onderscheiden van een monsanto sla krobje, lijkt me wel heel sterk. Ongeacht wat ze verder doen of zeggen, ik blijf biologische zaden gebruiken. Wanneer ik hier scheef op aangekeken ga worden of beboet, ga ik weg uit dit land, emigreren d.m.v als opstapper op zeilschepen (hoef ik niet door detectiepoortjes voor overdreven controle). Dan wil ik ook niets meer met NWO Europa-Amerika te maken hebben.

  0 likes
 • bending unit 22 schreef:

  Ze zetten wel vaart er achter in brussel

  Nu dit weer , zo las ik gisteren iets over
  HET SAVELEC PROJECT

  ( Savelec is de naam van het nieuwe prestigeproject van de EU, dat een apparaat ontwikkelt dat door middel van een elektromagnetische straal zogenaamde ‘niet coöperatieve voertuigen’ automatisch kan laten stoppen. Politie en grensbewaking moeten in de toekomst worden uitgerust met dit apparaat, dat een krachtige microgolf uitzendt waarmee de elektronica in auto’s wordt onderbroken.

  HET WORD HOOG TIJD OM MASSAAL DE STRAAT OP TE GAAN !

  0 likes
 • Justin schreef:

  [quote name=”Hr”]Hoe ingewikkeld dit systeem ook lijkt, zelfs is….het antwoord hierop is vrij eenvoudig: regels die niet democratisch tot stand zijn gekomen, gewoon negeren. Het is ondoenlijk om de voortplanting van gewassen te gaan controleren: het leven laat zich hooguit maar eventjes foppen door de technologie, daarna gaat het zijn eigen gang weer. Tegen zulke regels zijn dan ook maat 18 miljoen en 1 dingen nodig: 18 miljoen dikke middelvingers van alle nederlander en 1 groot gezamelijk sodemieter op!'[/quote]

  Juist ja, tijd voor gezonde burgelijk ongehoorzaamheid. Als er een orgaan op Europees niveau nuttig zijn, dan is dat om burgers te beschermen tegen agri-fascisten. En masse stoppen met betalen van belasting, hypotheek en onze macht terugpakken

  0 likes
 • Justin schreef:

  [quote name=”Iris”]Goed initiatief om een hele goede actie van Avaaz te ondertekenen!! Reeds bijna 2 miljoen mensen die deze petitie al hebben getekend! Laten we onze krachten bundelen tegen de steeds verdergaande macht en er iethttp://www.avaaz.org/nl/monsanto_vs_mother_earth_loc/?bQCUxeb&v=23953s aan doen. Teken de petitie dus![/quote]

  25 mei http://www.kritischemassa.nl/vervoer/163-agenda/2136-march-against-monsanto-25-mei-amsterdam.html

  0 likes
 • Meuron schreef:

  Ik heb al enkele jaren een moestuin en wissel al die tijd al “zeldzame” zaden uit met bevriende “telers”. Als die maatregelen er komen gaan we gewoon verder met wat we bezig waren zodat we de wereld duidelijk kunnen maken dat de natuur van niemand eigendom kan zijn.

  0 likes
 • Meuron schreef:

  [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Iris”]Goed initiatief om een hele goede actie van Avaaz te ondertekenen!! Reeds bijna 2 miljoen mensen die deze petitie al hebben getekend! Laten we onze krachten bundelen tegen de steeds verdergaande macht en er iethttp://www.avaaz.org/nl/monsanto_vs_mother_earth_loc/?bQCUxeb&v=23953s aan doen. Teken de petitie dus![/quote]
  Moet je wel weten wie er achter de organisatie van AVAAZ zitten, en dan laat je het tekenen wel.Team Niburu haal dat oude artikel van jullie eens uit de kast over AVAAZ.ORG??????Op verzoek![/quote]

  Akkoord, maar wat is het alternatief ? En wie zegt niet dat die informatie is vrijgegeven om een organisatie als avaaz in discrediet te brengen. Ik teken toch, alles beter dan niks doen.

  0 likes
 • Linda schreef:

  [quote name=”Rien Kloos”]Beste lieve mensen.
  Tot nu toe ben ik altijd een wetsgetrouw kleinburgertje geweest. Maar met een net zo wetsgetrouwe loyale burger heb ik afgesproken dat ik de eventuele wetten die mij mijn vrijheid op mijn moestuin willen beknotten absoluut ga overtreden.Graag zou ik een referendum willen opzetten zodat deze waanzin tenminste in 2e kamer kan worden behandeld, maar kan iemand mij daarbij helpen. Ik ben erg boos, terwijl ik nog maar net bekomen ben van vorige woedeaanval m.b.t. Ivo’s maatregelen tegen Potentiele Gevaarlijke Eenlingen op 30 april, welke dag voor mij bij voorbaat reeds verpest is!Allen heel fijn en inspirerend weekend[/quote]
  Dag Rien. Ik kan je niet verder helpen. Ik wens e steun toe vanuit de samenleving. Heb al gelezen dat het wel meevalt, maar met Monsanto weet je dat nooit. Maar ik steun je.

  0 likes
 • Goku schreef:

  Iemand een idee waar of bij wie ik gezonde zaden kan kopen?

  Dus niet van die 6 grote bedrijven die ons willen vergiftigen.
  Ik ga maar zaden inslaan, want dit zal het monster uit Brussel er wel weer doorheen drukken.

  0 likes
 • Brigit Scheffer schreef:

  Tel de diverse berichten bij elkaar op en je ziet de “agenda” zich ontvouwen. Door bijensterfte verminderde bevruchting van diverse soorten gewassen; gemanipuleerde voeding waarvan niemand weet wat het met het leven op Aarde zal gaan doen in de toekomst (waarschijnlijk weinig goeds); het verbod om zelf groenten en fruit te telen zit eraan te komen en schoon drinkwater zal straks ook een kostenplaatje met zich meebrengen omdat men dit geen basisrecht meer vindt. We worden langzaamaan in een dwangbuis gedouwd. Een dwangbuis die al vele decennia in de maak is. Het enige dat erop zit is te weigeren mee te werken aan onze eigen onderdrukking en heel hard NEE te zeggen tegen deze ontwikkelingen. Werk aan je eigen bewustzijn en groei. Er komt een moment dat je alles zult doorzien en begrijpen en de angst verliest te handelen. Tegen grote hoeveelheden “wakkere” en onbevreesde mensen is weinig te beginnen. Het is tijd ons bewust te worden van onze eigen kracht en macht en te stoppen met dit uit handen te geven aan een paar zeer onaangename wezens die eigenlijk alleen maar uit zijn op geld en geen enkel empathisch vermogen hebben. Keep your head up. Keep your heart light (met dank aan de componist van dit lied)

  0 likes
 • elem schreef:

  [quote name=”Meuron”]Ik heb al enkele jaren een moestuin en wissel al die tijd al “zeldzame” zaden uit met bevriende “telers”. Als die maatregelen er komen gaan we gewoon verder met wat we bezig waren zodat we de wereld duidelijk kunnen maken dat de natuur van niemand eigendom kan zijn.[/quote]

  Je kan natuur niet bezitten, lucht, water ,aarde, alles wat de aarde produceert.
  De mens is het enige wezen dat denkt het te kunnen opeisen en bezitten, parasiteren en vernietigen.

  De kracht van de burger ligt in de aantallen. Samen nee zeggen tegen de corrupte zooi en doorgaan met zelfvoorziening, onafhankelijkheid, bewuster leven en delen van kennis, zorg, middelen en vaardigheden. Hoe meer hoe beter. Een mens is niet geboren om slaaf en onderdrukt te zijn.

  0 likes
 • Bibi schreef:

  [quote name=”Goku”]Iemand een idee waar of bij wie ik gezonde zaden kan kopen?

  Dus niet van die 6 grote bedrijven die ons willen vergiftigen.
  Ik ga maar zaden inslaan, want dit zal het monster uit Brussel er wel weer doorheen drukken.[/quote]

  De Bolster
  http://www.bolster.nl

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  Het monster in Brusel heeft een geheime agenda (agenda 21). Om een duurzame verhouding te hebben met “moeder aarde” wil men van veel mensen af. Veel new agers zijn hier ook mee eens. Vandaar dat dit soort eindeloze treitermaatregelen worden ondernomen om mensen kapot te maken en ziek, zwak en misselijk te maken zodat ze vroeg sterven. Ik heb de new ageagenda door en vind het hele gevaarlijke mensen.

  0 likes
 • PBM schreef:

  [quote name=”Meuron”]Ik heb al enkele jaren een moestuin en wissel al die tijd al “zeldzame” zaden uit met bevriende “telers”. Als die maatregelen er komen gaan we gewoon verder met wat we bezig waren zodat we de wereld duidelijk kunnen maken dat de natuur van niemand eigendom kan zijn.[/quote]

  Grandioos voorbeeld!! De ontwikkelingen van de dictatuur vanuit Brussel waarbij alleen de belangen van de allergrootste firma’s gediend zijn komen nu in een stroomversnelling. Hoogtijd dat er steeds meer mensen zoals Meuron stelling nemen tegen dit absurde regime. Bravo.
  In het land Oostenrijk waar ik woon komen ook steeds meer mensen in opstand tegen deze dwaze en misdadige praktijken vanuit Brussel en zo moet het zijn!! De natuur is van en voor iedereen die het respecteert en er zorgzaam voor is.

  0 likes
 • Goku schreef:

  [quote name=”Bibi”][quote name=”Goku”]Iemand een idee waar of bij wie ik gezonde zaden kan kopen?

  Dus niet van die 6 grote bedrijven die ons willen vergiftigen.
  Ik ga maar zaden inslaan, want dit zal het monster uit Brussel er wel weer doorheen drukken.[/quote]

  De Bolster

  http://www.bolster.nl[/quote%5D

  Bedankt Bibi 🙂

  0 likes
 • Joris schreef:

  [quote name=”Goku”][quote name=”Bibi”][quote name=”Goku”]Iemand een idee waar of bij wie ik gezonde zaden kan kopen?

  Dus niet van die 6 grote bedrijven die ons willen vergiftigen.
  Ik ga maar zaden inslaan, want dit zal het monster uit Brussel er wel weer doorheen drukken.[/quote]

  De Bolster

  http://www.bolster.nl[/quote%5D

  Bedankt Bibi :)[/quote]

  Alec Boswijk van Alchemist Garden houdt een zadenruilbeurs, ik geloof morgen al: http://www.alchemistgarden.nl/

  Teken de petitie van AVAAZ: http://www.avaaz.org/nl/monsanto_vs_mother_earth_rb/

  0 likes
 • Odette schreef:

  [quote name=”Odette”]Oud topman Nestlé; “Water als basisrecht is extreem” video, het hele artikel überhaupt, is geblokkeerd op de niburu-site van een aantal dagen geleden!!![/quote]
  Ik zag zojuist op Earth-matters precies het zelfde! Alles blank, geen spoortje..

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  Het kan toch niet zo wezen dat die vervelende regelneefjes en regelnichten zoiets moois als dat kapot “kapot gaan regelen”. Dat kan en mag niet en is idioot. Ja welzekers ben ik een promotor van een zo groot mogelijke biodiversiteit !! Kijk maar hoeveel mensen ook van dit soort dingen genieten, plezier hebben, eten en creeeren (maken). Dat kan en mag niet stuk gemaakt worden en volgens mij worden dit soort initiatieven alleen maar groter en groter want het is onze toekomst !! Dit soort initiatieven worden alleen maar groter en groter en groter !! Laat die vervelende regelneven van grote baasjes van vette volgevreten (multinationale organisaties) maar de rambam krijgen !!!!!!!!

  link:

  http://www.urbanfarming.org/

  0 likes
 • patricia schreef:

  Ik heb nu al vele peties ondertekent. Voor de gewassen en ook voor het behoud van de bijen de bloemen ect. Maar het word tijd dat er vanuit de regering eens een keer wat door gedaan , voor het behoud van de natuur. Want alle gif…. zijn we met z´n allen niet tegen opgewassen. Want het zit zelfs in je pootgrond. Heb m’n tuin vol met lavendel ectra en het gonde er vorig jaar van de bijen, vol met vlinderstruiken en die zitten ook vol. Vogels bij de vleet in het voederhuisje. Maar zoals vorig jaar fiets ik naar m’n werk vind ik doodde hommels bij de vleet net of ze met bosjes gelijk uit de lucht vallen heel jammer.Dat is een teken dat er goed wat mis is. Maar niet alleen met de bijen ook de vogels. Let maar eens op gedragen zich vreemd, onnatuurlijk.Plant en zaai nu ook weer alleen de oude rassen en ik hoop ook dit jaar weer op veel bijen,vlinders en vogels. Hoemeer hoe mooier.Daar geniet ik van. En die verwoesters van de natuur, hoop ik dat ze ooit hun eigen tegen zullen komen. Van de natuur moet je afblijven. Ook de wilde, hoe wilder de bermen hoe mooier. De duien ectra.Mensen blijf af van de natuur. Scheppen mag hoemeer hoeliever.Maar verwoesten niet.

  0 likes
 • patricia schreef:

  Weet je er is al controle over elke stap die je zet. Overal word je gevolgd. Als je niet netjes in hun patroon handeld, ben je al een verdacht persoon. Wat denk je dan over de natuur, vrij bramen plukken mag niet mee, nee duur kopen nog geen ons a 5 euro. Zo gaat het verder. Wij zij de slaafjes, en de heren maken de wetten. Hoelang nog staan we dit toe en laten we de onderdrukking en uitbuiting, en verwoesting van de natuur met al het gif nog toe. Lees eens het bericht over fucusima de kernsentrale daar lees je 710,000 barels en ze houden maar 13,000 barels tegen dat vangen ze op de rest dan stroomt in zee dus.Wat is 13.000 op 710,000 niks dus maar ze doen hun best om de bevolking omzeep te helpen toch. Ben ik dan gek. En dan zeuren we hier om wetten. We worden al omzeep geholpen op tig manieren.Lees en huiver. Telefoon, tablet, tomtom ectra. Straling, straling en nog eens straling. Gif in voeding, wat kun je nog normaal eten, zonder kankerverwekkende toe voegingen.Niks toch. niks is meer puur. Zelfs vlees is niet meer te vertrouwen, denk je rund eet je paard toch.Goh en dan nu de zaden .Gemanipuleerd toch, vol gedouwd met gif alvast.tja de wereld bevolking moet kleiner toch. Dus ze werken er goed aan. Word tijd dat wij eens Alle ONKRUID GAAN WIEDEN. Anders komt er te veel onkruid en dan dijdT het gewas niet goed meer.

  0 likes
 • Wasbeertjuh schreef:

  Hoe zit het dan met de gebruikelijke schooltuintjes dan? Moeten die dan ook maar worden opgedoekt?

  0 likes
 • dymphna schreef:

  [quote name=”Kapitein Biff”]KIELHALEN die smerige grote ZAADbedrijven!

  gewoon zaaien wat je wil mensen!![/quote]
  —————————————-

  En dan hopen dat je zaden ten duur niet besmet zal gaan raken en als je zaden besmet worden. En het ergste is als boeren die hun zaden doorhouen en ruilen dat als hun zaden besmet raken ze het niet kunnen rechten dat hun land bevuilt is geraakt, omdat ze verboden zaden hebben.

  0 likes
 • Jasper schreef:

  Toch is het ietwat zorgwekkend die achtergrond informatie van de oprichter van AVAAZ en hun connecties , verder heb ik ook nog nooit iets vernomen van echt geslaagde acties via nieuws o.i.d.(opvallend)Waarom bundelen sommigen hun krachten niet en nemen deze site als voorbeeld hoe het zou werken en starten een eigen petitie-site-organisatie?De tijd lijkt me rijp , laten we onze krachten bundelen….

  0 likes
 • mb schreef:

  Het is bekend waar de elite op aanstuurt. Dit lijkt niet te stoppen. Niet tegenin gaan , maar andere wegen bewandelen.

  0 likes
 • Copra schreef:

  Vreest niet, sperma en eicellen wachten hetzelfde lot.

  0 likes
 • Paquita schreef:

  Hallo allemaal,
  Ik zou wel eens willen weten hoeveel geld bovengenoemde medewerkster van de Europese Commissie, die eerder werkte voor de Franse lobby van de zadenindustrie, ontvangen heeft voor haar bemoeienissen. En mijn tweede vraag: Als bewezen wordt dat dit waar is, waarom grijpt de Europese Commissie niet in? Waar ligt de grens tussen lobby-en en omkopen?

  0 likes
 • Sun schreef:

  Wordt 6 mei het publieke startsein voor de NWO?

  S510: elke vorm van handel in zaden die niet gecertificeerd zijn, wordt strafbaar.

  Milieuorganisaties vrezen dat de ruil van zaden door hobbytelers strafbaar wordt. Vooral nu steeds meer mensen zelf groenten en kruiden beginnen kweken en grassroots-organisaties in steden aan gemeenschapslandbouw doen, waarbij planten en zaden onderling gewisseld en verkocht worden, baart de nieuwe directieve grote zorgen.

  0 likes
 • Sun schreef:

  6 mei; bedreiging van onze voedselketen.

  een probleem voor kleine telers die niet afhankelijk willen zijn van de zadenmultinationals (MONSANTO) die vandaag nagenoeg de hele wereldmarkt van zaaigoed beheersen. Die wereldwijde zadenmarkt was in 2009 meer dan 21 miljard euro waard.

  Dus nog even en dan komt al ons voedsel van MONSANTO. Google maar eens, en zie of je daar blij van wordt.

  0 likes
 • Sun schreef:

  6 mei; bedreiging van onze voedselketen.

  Zaaigoed is lang buiten het speelterrein van grote kapitalistische bedrijven gebleven omdat zaad, eens aangekocht, makkelijk kon vermeerderd worden. De grote producenten konden dat probleem tackelen via twee strategieën, een biologische en een juridische. De ontwikkeling van zogenaamde hybride zaden die hogere opbrengsten verzekeren, was een belangrijke biologische strategie.

  De ‘nakomelingen’ van hybride zaden hebben immers niet dezelfde – en uiteraard steeds slechtere – kwaliteiten dan hun hybride voorouders. Boeren moeten dus jaar na jaar opnieuw zaden aankopen. In de Verenigde Staten werd zo de volledige markt voor maïszaaigoed geprivatiseerd, waar dat zaaigoed voorheen door de boeren zelf of door publieke instellingen zoals universiteiten werd gekweekt.

  0 likes
 • Sun schreef:

  6 mei geven alle burgers van Europa vrij spel aan gigant Monsanto. Monsanto staat voor kanker, onvruchtbaarheid, hersenaandoeningen en al het andere wat een gezonde mens niet hoort te krijgen. Maar geen zorgen, want de zus van Monsanto staat klaar om ons te redden; Big Pharma. Gezamenlijk zorgen ze voor ons voedsel en medicijnen en zijn na 6 mei verzekerd van totale macht over de burgers en hun centjes.

  0 likes
 • Sun schreef:

  Zie voor een duidelijke uitleg van de gevolgen van deze wet (dewereldmorgen):

  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/04/25/europese-zadendirectieve-hoe-groot-macht-multinationals

  Een link naar de wet zelf (infowars.com):
  http://www.infowars.com/senate-bill-s510-makes-it-illegal-to-grow-share-trade-or-sell-homegrown-food/

  Zie ook bijzonderwereldnieuws

  0 likes
 • Sun schreef:

  Massaal de straat op voor 6 mei! We moeten ons stem laten horen. Samen zijn we sterk!

  Wereldwijd gebeurt dit allang, Nederland is te braaf en kijkt liever de andere kant op tot het te laat is.

  0 likes
 • Charles schreef:

  De topman van Nestle ziet het niet zitten dat de toegang tot water als een recht voor mensen wordt gezien. De man wil de toegang tot water commercialiseren:
  http://www.youtube.com/watch?v=7iGj4GpAbTM (vanaf circa min. 2.30

  [quote name=”Odette”][quote name=”Odette”]Oud topman Nestlé; “Water als basisrecht is extreem” video, het hele artikel überhaupt, is geblokkeerd op de niburu-site van een aantal dagen geleden!!![/quote]
  Ik zag zojuist op Earth-matters precies het zelfde! Alles blank, geen spoortje..[/quote]

  0 likes
 • Pablo Hein schreef:

  Het psychopathisch clubje der politici doen echt alles, maar dan ook alles om de mensheid te reduceren..alsof dat geen moord is, verzwakken door slecht voer , chemtrails, gif vaccins waar je na drie generaties onvruchtbaar bent, en vanaf het verkrijgen ervan al kanker cellen worden geboren..ook fluoride, aspartaam, dat soort dingen allemaal, oh ja, en medicijnen zijn tegenwoordig ook levens verkortend, heel bewust zo gemaakt.

  0 likes
 • Odette schreef:

  [quote name=”Charles”]De topman van Nestle ziet het niet zitten dat de toegang tot water als een recht voor mensen wordt gezien. De man wil de toegang tot water commercialiseren:
  http://www.youtube.com/watch?v=7iGj4GpAbTM (vanaf circa min. 2.30

  [quote name=”Odette”][quote name=”Odette”]Oud topman Nestlé; “Water als basisrecht is extreem” video, het hele artikel überhaupt, is geblokkeerd op de niburu-site van een aantal dagen geleden!!![/quote]
  Ik zag zojuist op Earth-matters precies het zelfde! Alles blank, geen spoortje..[/quote][/quote]
  Hallo Charles,
  Ik ken de inhoud, maar mijn boodchap hield een zeer verontrustende in. Zonder medeweten, tenminste dat neem ik aan, zijn deze artikelen verwijderd, door wie? Ook voor deze website, of niburu moet een plausibele verklaring geven. Het is geen toeval. Gaat straks alles op zwart?

  0 likes
 • Pablo Hein schreef:

  Het weghalen van voor de politiek gevoelige items is nu heel vaak aan het gebeuren. Maak screenshots zodat je ze opnieuw kan posten

  0 likes
 • Sjors schreef:

  Hoe lang laten we dit allemaal gebeuren? hoeveel laten we ze nog kapot maken simpelweg omdat het vuur nog niet te voelen is aan de schenen?
  Occupy love.

  0 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  Lachwekken hier weer, deze zaken worden in de schoenen geschoven van het kapitalisme… En daarom heeft de linkse president Obama zich hard gemaakt voor deze vrijheids beperkende wet in 2010, en daarom is het de EUSSR die deze wet in Europa wil doordrukkenb. OPvallend dat er altijd politici van linkse signaute aan te pas komen om dit soort vrijheidsbeperkende wetten door te tedrukken. Nog aparter is dat het domme stmevolk vervolgens de kapitalisme de schuld geven… Producenten willen alleen zo veel mogelijk verkopen, en door te vekopen aan particulieren verdienen zij meer geld, daar de particulier ook al kopen die massaal zaden nooit een bedreiging zullen voeremn voor de markt, we hebben namelijk hele steden vol met mensen die afhankelijk zijn van de supermarkt omdat men simpelweg de ruimte niet heeft om zelf te verbouwen. De gemiddelde linkse geest wil dit blijkbaar m,aar niet onder ogen zien.

  Het is links denken om de burger meer en meer afhankelijk van de staat te maken. Mensen vergeten snel, hoewel sommige hebben nog steeds de DDR heilstaat voor ogen, met misvormde ideen hoe het Socialisme daar geweldig was. OH ja, daar was ook de wet van toepassing die de burger verbood om zelf groente en fruit te verbouwen, dit wordt door de rassocialisti namelijk ook gezien als bezit, en bezit heb je niet nodig(stel dat je niet afhankelijk bent van de staat) de partei voorziet in alles!!

  Mensen zouden zich een beter meer in de geschiedenis moeten verdiepen in minder in de linkse idealitische rommannetjes van een maakbare wereld. Kapitalisme is vrije markt, waarbij er geen verplichtingen zijn of verboden, deze zijn er enkel nadat beide partijen deze overeengekomen zijn. Wetten met verboden is ekel om vrijeheid af te nemen en dus direct een contradictie met vrije markt en kapitalisme.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  artsen

  640 Europese artsen slaan handen ineen tegen ‘onderdrukkende coronamaatregelen’

  Op 27 juli gaven Amerikaanse artsen een ...

  de jonge

  De Jonge zet leger in bij bestrijding coronapandemie: moeten we daar blij mee zijn?

  Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid schreef ...

  >