Homepagina » Buitenland » Verborgen gehouden door de vrijmetselaars: de man die in de toekomst leefde
Verborgen gehouden door de vrijmetselaars: de man die in de toekomst leefde

Verborgen gehouden door de vrijmetselaars: de man die in de toekomst leefde

Paul Amadeus Dienach was een Zwitsers-Oostenrijkse leraar met een zwakke gezondheid. Zijn vader kwam uit het Duitstalige gedeelte van Zwitserland en zijn moeder kwam uit Oostenrijk. Dienach reisde in de herfst van 1922 naar Griekenland, nadat hij na een ingrijpende ziekte een jaar lang in coma had gelegen. Hij hoopte dat het klimaat hem goed zou doen.

In Griekenland gaf Dienach Franse en Duitse les. Eén van zijn studenten was George Papahatzis. Voordat Dienach in 1924 stierf, vertrouwde hij zijn dagboek toe aan Papahatzis. Hij wilde graag dat het dagboek werd vertaald in het Grieks.

In eerste instantie dacht Papahatzis dat Dienach een roman had geschreven, maar hij besefte al gauw dat de aantekeningen een dagboek vormden… uit de toekomst.

Het jaar 3906

Dienach leed aan encephalitis lethargica of epidemische slaapziekte, waardoor hij soms erg last had van slaapzucht. Toen hij in een ziekenhuis in Genève een jaar lang in coma lag, claimde Dienach dat hij in het lichaam van iemand anders terecht was gekomen: Andreas Northam die in het jaar 3906 leefde.

Toen hij uit zijn coma was ontwaakt vertelde Dienach aan niemand wat hij had meegemaakt. Hij schreef alles wat hij had gezien op in zijn dagboek. Het was voor Dienach niet gemakkelijk om het jaar 3906 te beschrijven. Veel dingen die hij zag kon hij niet plaatsen. Hij was niet bekend met de termen, de technologie en het evolutionaire pad dat de mensen hadden gevolgd.

De mensen uit het jaar 3906 waren bekend met Dienachs medische aandoening en vertelden hem over de historische gebeurtenissen die hadden plaatsgevonden tussen de 21e en 39e eeuw. Papahatzis deed er 14 jaar over om het werk van Dienach te vertalen.

Vrijmetselaars

In 1944 werden de notities van Dienach in beslag genomen door het Griekse leger. De stukken waren verdacht omdat ze in het Duits waren geschreven. De soldaten vertelden Papahatzis dat hij het dagboek op een later moment terug zou krijgen. Dat gebeurde niet, maar de vertaling was inmiddels al klaar.

Papahatzis probeerde in Zwitserland tevergeefs familieleden van Dienach op te sporen. Waarschijnlijk had hij in Griekenland nooit zijn echte naam gebruikt. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gaf Papahatzis het vertaalde dagboek aan enkele van zijn vrienden; vrijmetselaars, theosofen en professoren.

Protest

Verborgen gehouden door de vrijmetselaars: de man die in de toekomst leefde

De tweede editie uit 1979

Het dagboek werd bewaard door de loge waar Papahatzis lid van was en uitermate serieus genomen door de vrijmetselaars. Hij besloot het dagboek uiteindelijk te publiceren. Door fel protest uit kerkelijke hoek en dankzij de val van de dictatuur werd de eerste editie afgekeurd. Niemand wilde weten wat er in de toekomst zou gebeuren in een tijd waarin het zo slecht ging met het land.

In 1979 volgde een tweede editie, maar het boek verdween al snel uit de roulatie. Papahatzis stierf uiteindelijk en zijn familie wilde zijn werk niet voortzetten.

Pas 22 jaar later raakte Radamanthis Anastasakis, een hoge Griekse vrijmetselaar, geïnteresseerd in het dagboek. Hij besloot het boek op kleine schaal te publiceren. In een aantal vervolgartikelen wordt dieper ingegaan op de inhoud van het 1000 pagina’s tellende dagboek.

[Ancient Origins]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arwijn schreef:

  Nou ben ik wel nieuwsgierig wat hij had ervaren tijdens zijn coma over wat er in de eerste helft van de 21ste eeuw zou hebben afgespeeld?

  3 likes
 • Oeboema schreef:

  Pfff. Het is gewoon een ongeloofwaardig verhaal. Als het aan de klaverjasclub in bewaring was gegeven, dan was het ook niet gepubliceerd.
  Ik kan me overigens niet voorstellen dat vrijmetselaars dit serieus nemen.

  6 likes
  • jenne schreef:

   Nu U zou versteld staan, als U wist wat VM als serieux beschouwen !, of doen aan zien.
   Sommige verhalen, zijn bijna niet geloven, en vreemd genoeg blijken achter af toch waar te zijn.
   Er waren en zijn hele bijzondere mensen onder ons, vaak weggezet als die ziet ze vliegen, en dat is niet juist.
   Ik heb onder mijn vrienden hele vreemde eenden, maar ze zijn soms zo originaal in hun denken en doen, en zeker in hun uitspraken.

   9 likes
   • eNdEmiOn schreef:

    Zonder het origineel kun je er totaal niet van op aan dat er ook maar iets dat in het boek staat daadwerkelijk is meegemaakt door de man in kwestie. En dan gaat er natuurlijk sowieso een hoop verloren in de vertaling.

    Maar ik ben wel benieuwd of het verhaal gelijkenissen vertoont met andere toekomst reizigers verhalen.

    2 likes
  • Lucc schreef:

   En de symboliek bij de vrijmetselaars dan?
   Ik denk dat sommigen dit wel serieus nemen.

   1 likes
   • Strijdervoorvrijheid schreef:

    Ja zo is het, als je mag toetreden tot die club, moet je met je hand op een heilig boek trouwzweren dat je geloofd in een hogere macht(Handoplegging). Echter dit alleen al beangstigd mij, niemand begrijpt dat je bij handoplegging bij welke club dan ook, daar op dat moment een onzichtbaar contract ondertekend met je bloed. Vraagje: Bij wie teken je nou een onzichtbaar contract met je bloed?

    1 likes
    • George schreef:

     Eh, op een “heilig” boek zweren is een oude traditie, die in vele kerken, rechtbanken, overheidsdiensten e.d. gebruikt wordt. Handoplegging is een onbewezen manier van spirituele heling die in kerken en new age toko’s gebezigd wordt. Die twee dingen zijn NIET hetzelfde, en vrijmetselaars doen niet aan handoplegging. Onzichtbaar contract met je bloed? Doe niet zo mal.

     3 likes
 • jenne schreef:

  Er is veel meer tussen hemel en aarde als wij kunnen bevroeden.
  De mensheid is al heel lang aanwezig op deze planeet.
  De metamorfose is heel gewoon en aannemelijk, beetje vreemd dat een vreedzame krekel een vreetzak van een vliegende sprinkhaan wordt, en later zijn vleugels aflegt, en weer een vreedzame krekel wordt.
  De metamorfose van de geest is een ander fenomeen, de oude grieken noemden de vlinders, geesten het was de laatste stap in de metamorfose.
  Dat onze schouder bladen, klaar staan om de metamorfose aan te gaan tot echte vleugels,
  dat zit nog ergens ver opgeborgen in ons geheugen de tijd toen we nog konden vliegen.
  Ken wel de gevoelens van, dicht bij andere werelden te staan, maar ben nooit door de spiegel gegaan, ben er ook een beetje bang voor.
  Om te twijfelen, en ergens in te geloven, is allerminst belachelijk, ook te weten dat er iets meer is, als dat we door onze moderne indoctrinatie, ouders school etc, willen toegeven.

  5 likes
  • Liquid schreef:

   Zo Jenne en hoe kom je daar in godesnaam bij? Sprinkhanen en krekels zijn twee heel verschillende dieren uit verschillende families.
   Op het stukje dat je over onze schouderbladen schrijft zal ik maar niet reageren.. 🙂
   Iets teveel sprookjes gelezen misschien…?

   4 likes
  • speedmaster schreef:

   veranderen krekels in sprinkhanen en daarna vice versa?

   1 likes
 • pietje schreef:

  Ja weer een fabeltje wat niet is te achterhalen jammer hoor !

  6 likes
 • paul schreef:

  imho complete bull

  6 likes
 • Gerard schreef:

  Het wordt pas interesant voor de lezer (wie dan ook) als hij/zij er het eigen voordeel mee kan doen, dat soort lieden zijn dan ook tot alles bereid om dit te verwezelijken, ten koste van alles. dat daarbij de vrijmetselaarij tevoorschijn komt is helemaal niet vreemd met hun eigen bedachte slogan: voor alles – door alles en dat er een waas van geheimzinnigheid om hun heen hangt speelt daarin mee. Wat dat betreft zitten er in de nederlandse regering ook veel vrijmetselaars, die bouwen uitsluitend paleizen voor zichzelf en villa,s voor hun vrinden terwijl de rest (bijna) dakloos is en aan de geeuwhonger ligt.

  0 likes
  • George schreef:

   Waar heb je het in vredesnaam over? “Voor alles – door alles” ? Ik weet niet welke vrijmetselaars je wijs hebben gemaakt dat dat een VM slogan is, maar da’s aperte onzin.

   Vrijmetselaars die paleizen bouwen? Villa’s? Je weet dat Vrijmetselaars niet daadwerkelijk metselen, toch? Daarbij – terwijl de rest dakloos is, met honger? Welke rest? Hoeveel daklozen denk je dat NL telt? Wil je alsjeblieft ophouden met de eerste scheet die uit je hersenen rolt neer te schrijven als zijnde waarheid?

   4 likes
   • Richard schreef:

    Volgens de mythe wisten enkele tempeliers naar Schotland te vluchten, waar ze een plek bemachtigden in de bestaande metselaarsgilden aldaar. De rituelen, de geheime kennis en mogelijk ook een meegenomen schat brachten ze in de gilden in. Naar verluidt doken de tempeliers zo dus weer op, maar ditmaal als vrijmetselaars.

    Een veel waarschijnlijker verklaring is dat de vrijmetselaars hun oorsprong in de metselaarsgilden van de middeleeuwen vinden. In die tijd waren er twee soorten metselaars. Degenen die werkten met gewone stenen, werden roughstone masons genoemd. Degenen die zich bezighielden met het fijnere werk in zachtere steen, heetten freestone masons. Die laatste metselaars gingen zich in gilden en later in loges organiseren om hun monopolie op het goed betaalde werk te behouden.

    http://historianet.nl/tempeliers-werden-vrijmetselaars

    0 likes
    • George schreef:

     Ik ben bekend met de theorieën mbt het ontstaan van de Vrijmetselarij. Wat de waarheid ook is, u kunt de theorie van de metselaarsgilden niet vertellen zonder het verloop van operatieve naar speculatieve vrijmetselarij te vermelden, de periode waarin de letterlijke arbeid plaats maakte voor de figuurlijke arbeid.

     1 likes
     • Richard schreef:

      Ik was wat snel met de reageerknop.

      In oude Engelse en Schotse handschriften, onder andere het Regius en het Cooke Manuscript uit de veertiende eeuw, wordt melding gemaakt van gebruiken en regels voor bouwlieden. In de bouwloodsen – lodges, loges – bij grote bouwwerken, vaak kathedralen, werden onder toezicht van de ‘Master Mason’ de leerlingen door de gezellen opgeleid. Ze woonden en werkten er soms jarenlang samen.

      Er werd niet alleen in technische zin over het ambacht gesproken, maar ook over de geestelijke achtergrond. De loge was niet alleen een praktische leerschool, maar ook een leefgemeenschap met een sterk ontwikkeld stelsel van normen en waarden. Waar men van de ene bouwplaats naar de andere trok, waren tekens, handgrepen en paswoorden onmisbaar voor herkenning en erkenning. De beslotenheid van de bouwcorporaties blijkt uit gedragsregels die dienden om het ambacht tegen beunhazerij te beschermen.

      Tegen 1450 liep de periode van de gotiek met haar indrukwekkende bouwwerken ten einde. De Renaissance bracht een klasse voort van erudiete architecten; ze waren niet alleen bouwkundigen, maar hadden ook wetenschappelijke, filosofische en spirituele kwaliteiten. Door (burger)oorlogen en de Reformatie stopten de spiritueel geïnspireerde bouwactiviteiten, maar de loges bleven bestaan, zij het in een zich wijzigende vorm. De zuiver operatieve – ambachtelijke – vrijmetselarij veranderde in speculatieve – bespiegelende – vrijmetselarij. Het aantal operatieve ‘freemasons’ per loge nam af ten gunste van het aantal speculatieve leden, vaak wetenschappers. Zij traden in toenemende mate toe tot de loges omdat die in woelige tijden vrijplaatsen waren voor hen die zich wilden ontworstelen aan politieke en religieuze dwang.

      http://www.vanaerssenbeyeren.nl/geschiedenis_vrijmetselarij.htm

      1 likes
     • Richard schreef:

      Omdat het een deels natuurlijk verloop was?

      0 likes
 • rik schreef:

  Het verleden bestaat hier uit complot theorieën, nu geldt dat voor de toekomst ook al 😀

  2 likes
  • Albertien schreef:

   Ha, ha, daar is weer die trol Rik, die denkt dat Friesland in augustus omsingeld gaat worden. Nee, nee, je bent mij door de mand gevallen, iemand die maar wat raaskalt en angst wil zaaien. Complottheorieën, ja blijkbaar geloof je in je eigen complotten die op geen enkele waarheden getoetst zijn.
   Deleten deze trol Rik!

   0 likes
 • chris schreef:

  Check de film ‘John Carter’ en je weet onmiddellijk al meer dan de helft van het verhaal…

  De film is nogal afgebroken, maar ik vond het echt super leuk

  1 likes
 • van Eijk schreef:

  Zo raar vind ik de gedachte niet eens. Ik heb ook met regelmaat dromen die ik op dat moment niet kan plaatsen maar enige tijd later 1 op 1 beleeft. Geen wereldschokkende zaken maar alledaagse dingen.
  Dat tijd in een rechte lijn de toekomst tegemoet gaat geloof ik niks van. Vroeger hadden alle volkeren wel één of andere manier om in de toekomst te kijken. Of dit nou gebeurt in een galzen bol, kippebotjes of koffiedik. Door de vele kruistochten is veel van deze kennis verloren gegaan. Ook dat is een gevaar van mixen van culturen.

  1 likes
 • doler schreef:

  nou duidelijk dus het kleine denken van vele mensen, angst belemmerd onze gedachten, angst voedt het denken en het denken (ego) verteld dat het niet kan, het is een verzinsel

  1 likes
 • Coeus schreef:

  Nou, dat zal Andreas Northam niet fijn gaan vinden, over 1891 jaar, dat zijn lichaam een jaar lang wordt overgenomen.

  0 likes
 • x

  Check Also

  facebookpagina

  Facebookpagina ‘Nee tegen 1,5 meter’ (173.000+ volgers) verwijderd: ‘Dit is van hogerhand gekomen’

  In de coronacrisis werden veel mensen geconfronteerd ...

  de jonge

  Zo reageert Hugo de Jonge op lastige vragen over de spoedwet: ‘Die vent haat ons volk’

  Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid deed ...

  >