Walnoten kunnen het risico op de ziekte van Alzheimer verkleinen of de voortgang van de ziekte vertragen. Ze kunnen de ziekte zelfs voorkomen, zo blijkt uit een recente studie in het Journal of Alzheimer’s Disease.
Wetenschappers van het Institute for Basic Research (IBR) in New York State suggereren dat het hoge gehalte van antioxidanten in walnoten het brein helpt beschermen tegen de typische kenmerken van Alzheimer, waaronder oxidatieve stress en ontstekingen.
De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat het geheugen van muizen die walnoten gevoerd kregen significant verbeterde. Ook waren de dieren beter in staat om vaardigheden te leren. De muizen waren daarnaast minder angstig en door de walnoten verbeterde hun motorische ontwikkeling.
“De bevindingen zijn veelbelovend en vormen de basis voor toekomstige studies naar het effect van walnoten op Alzheimer, een ziekte waar nog geen remedie voor is,” zei hoofdonderzoeker Abha Chauhan. “Onze studie draagt bij aan het onderzoek waaruit blijkt dat walnoten een beschermende werking hebben op cognitieve functies.”
Naar verwachting zal het aantal mensen van 65 jaar en ouder met Alzheimer tegen het jaar 2050 verdrievoudigen. Walnoten bevatten diverse vitamines en mineralen. Het is daarnaast de enige noot die rijk is aan alfa-linoleenzuur, een omega 3-vetzuur dat ons hart en brein gezond houdt. De onderzoekers denken dat alfa-linoleenzuur ook een positieve uitwerking heeft op gedrag.
Het is een wereldwijd fenomeen: ‘Overheid betaalt grif voor ‘coronadoden’, ook in Nederland’
Boeven, bedrijven, banken en de belastingdienst
Arts ontdekt telepathische vermogens bij autisten. Beschikken deze kinderen over paranormale gaven?
Maureen verlost van bijniertumor dankzij wietolie. Hier deelt ze haar opgedane kennis
VIDEO: Eeuwenoud geheim verbindt Fries stadje met Piramiden van Gizeh en Stonehenge
Schwab schetst toekomst: je hoeft geen verkiezingen meer te houden
Wilt u ook geen proefkonijn zijn van 5G? Help dan nu mee om deze actie tot een nog groter succes te maken
Prominente wetenschappers: “Global warming is pure nonsens”
Dieten in een nieuw daglicht