Stofjes die van nature voorkomen in bessen, zogeheten anthocyanen, blijken invloed uit te oefenen op kankercellen, zo laat nieuw onderzoek van de Universiteit van Oost-Finland zien.
Bessen danken hun rode, blauwe of paarse kleur aan natuurlijke kleurstoffen, anthocyanen.
“De meest interessante resultaten van onze studie hebben betrekking op cyanidine, een stof die wordt gevonden in wilde bosbessen, zwarte bessen en blauwe bosbessen,” zei hoofdonderzoeker Minna Rahnasto-Rilla.
Onderdrukt
Cyanidine blijkt de expressie van specifieke kankergenen te remmen. Tegelijkertijd bevordert het stofje de expressie van een gen dat de groei van tumoren onderdrukt.
De wetenschappers kwamen daarnaast tot de ontdekking dat anthocyanen de activatie van SIRT6 stimuleren, een enzym dat mogelijk een rol speelt bij het ontstaan van kanker.
Nieuwe medicijnen
Op basis van deze bevindingen kunnen nieuwe medicijnen worden ontwikkeld die inspelen op de functie van SIRT6.
Het onderzoeksteam van de Universiteit van Oost-Finalnd bestudeert of bessen dit enzym kunnen activeren en vervolgens de expressie van kankergenen en groei van kankercellen kunnen onderdrukken.
De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in Scientific Reports.
[UEF]
Uitvinder mRNA-technologie over plannen van Schwab: ‘World Economic Forum bevordert het fascisme’
‘De meeste mensen hebben niet door dat het conflict in Oekraïne over iets veel groters gaat’
Eten, roken of mediteren: Waarom het cruciaal is welke methode je kiest
PVV-leider Wilders benoemt World Economic Forum in Tweede Kamer: ‘Prachtig!’
Ik sta midden in een apocalyps. Dit zeggen mensen in Wuhan over de uitbraak van het coronavirus
NineForNews versus MSM – Zelf denken of hersendood?
Wij zijn één! Noord-Korea verbaast met krachtige oproep tot doorbraak in eenwording
UFO-hype: ‘We zeggen letterlijk tegen jullie dat aliens bestaan. Het kan niemand wat schelen’
Meisje (9) leest directeur McDonald’s de les over voeding