Wetenschappers hebben alle beschikbare studies over de link tussen de consumptie van rood en bewerkt vlees en borstkanker geanalyseerd.
En wat bleek? Mensen die bewerkt vlees – zoals bacon, salami en worst – eten hebben bijna 10 procent meer kans op borstkanker.
De onderzoekers vonden geen verband tussen het eten van rood (onbewerkt) vlees en het risico op borstkanker.
Helpen voorkomen
“Als we al het bewijs bij elkaar leggen, dan zien we dat een dieet dat rijk is aan bewerkt vlees het risico op borstkanker verhoogt,” zei Mariana Stern van de University of South Carolina.
Hoofdonderzoeker Maryam Farvir van de Harvard T.H. Chan School of Public Health voegde hieraan toe: “Het verlagen van de inname van bewerkt vlees lijkt borstkanker te helpen voorkomen.”
Nitrosamines
Aan bewerkt vlees worden nitraat en nitriet toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of voor kleurvorming.
In combinatie met eiwitten uit voeding kunnen uit nitriet nitrosamines worden gevormd. Die zijn door het kankerinstituut IARC ingedeeld als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens.
De studie is gepubliceerd in het International Journal of Cancer.
Bekijk ook onderstaand filmpje:
Gelekte e-mail ziekenhuis onthult: aantal doodgeboren baby’s sterk gestegen
Werden Nederlandse ziekenhuizen in 2020 overspoeld met coronapatiënten? ‘Wat ik zag gebeuren, klopte niet’
“Wat getuigen van de Roswell-crash zeggen doet je de rillingen over de rug lopen”
Beelden: Toeterend protestkonvooi truckers rijdt door Noord-Nederland – ‘Overweldigende stoet’
Kijk en leer: Wybren van Haga geeft GroenLinks een lesje corona
Meer dan 50 ‘Nazcalijnen’ gevonden in Kazachstan, waaronder groot hakenkruis
Krant: “Meeste olie Islamitische Staat gaat via Koerdisch gebied en man genaamd ‘oom Farid’ naar Israël”
Zwarte rapper: ‘Black Lives Matter is niet van ons, maar van George Soros’
De geschiedenis van het wereldimperium van Rockefeller