Mens en Dier

Terwijl alle ogen op Israël en Gaza zijn gericht, versterkt Kuipers stilletjes samenwerking met WHO

Help door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!

Demissionair (!) minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft maandag samen met de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De media gaven er geen ruchtbaarheid aan.

Dat betekent dat zijn ministerie naast de reguliere bijdrage ook een vrijwillige aanvullende bijdrage beschikbaar stelt om de WHO te ondersteunen in haar werk. Zo zet de WHO zich in op het gebied van ‘versterken van pandemische paraatheid’ en ‘klimaatbestendig maken van de gezondheidszorg’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“Ik ben trots dat Nederland hiermee laat zien een belangrijke voorvechter te zijn voor internationale samenwerking, zeker in tijden van internationale gezondheidscrises. Zo kunnen we samen met de WHO ons ook de komende jaren blijven inzetten voor het verbeteren van de volksgezondheid wereldwijd,” schrijft de minister op social media.

Essentiële steunpilaar

Tedros merkt op dat Nederland een ‘essentiële steunpilaar’ blijft van de WHO en de wereldgezondheid.

Nederland betaalt de WHO van 2024 tot 2028 meer dan 13 miljoen euro en nog een extra 6 miljoen euro voor partnerschappen met Nederlandse centra die samenwerken met de WHO. Hiermee behoort Nederland tot de belangrijkste donoren van de WHO.

Centra die samenwerken met de WHO zijn onder meer het Amsterdam UMC, Erasmus MC, de Universiteit van Utrecht, RIVM, Nivel en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

Recentelijk heeft het kabinet de Nederlandse inzet op het terrein van mondiale gezondheid opgeschaald. De Nederlandse mondiale gezondheidsstrategie heeft als doel om ‘gecoördineerd en doelgericht bij te dragen aan het verbeteren van de volksgezondheid wereldwijd, en daarmee ook in Nederland’.

“De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) – en in het bijzonder SDG3 gericht op goede gezondheid en welzijn voor iedereen – vormen hierbij het uitgangspunt,” aldus het kabinet.

In 2022 en 2023 heeft Nederland 75 miljoen euro overgemaakt naar de WHO, waarvan bijna 62 miljoen aan vrijwillige bijdragen. Nederland heeft ook bijna 20 miljoen euro bijgedragen aan ‘flexibele en thematische financiering’.

Cepi

Maandag gebeurde er ook nog iets anders. Kuipers opende het World Local Production Forum in Den Haag. De komende dagen wordt daar gesproken over ‘hoe we komen tot meer lokale productie van geneesmiddelen en een eerlijkere verdeling hiervan over de wereld’.

Het ministerie van Kuipers kondigde tijdens de bijeenkomst aan dat Nederland nog eens 14 miljoen euro gaat doneren aan het Cepi, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, opgezet door de Bill & Melinda Gates Foundation en het World Economic Forum.

Eerder investeerde de Nederlandse overheid ook al 50 miljoen euro in Cepi. Het geld wordt gebruikt om te trachten ‘de volgende pandemie te voorkomen’.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.7 102 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

149 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kiekedief
Kiekedief
5 maanden geleden

Schoft ,geen andere woorden voor.

Zonnebloem
Zonnebloem
5 maanden geleden

Man oh man wat een bedragen waar ze mee strooien!!!

Karsten
Karsten
5 maanden geleden

Om de volgende plandemie te bewerkstelligen!💣,even corrigeren!

Monica
Monica
5 maanden geleden

Dat trachten te voorkomen van een nieuwe pandemie dat gaat natuurlijk niet lukken, anders wordt het verdienmodel onderuit gehaald. Maar we worden met huid en haar verslonden door overkoepelende organisaties die hier een dikke vinger in de pap willen hebben, maar die wij uitkotsen.

Back to top button
149
0
We lezen graag je reactie!x