Bekend is dat groenten als broccoli en kool krachtige antioxidanten bevatten die het risico op kanker en andere gezondheidsproblemen terugdringen.
Er komt ook steeds meer bewijs dat het volgen van een regenboogdieet helpt om je lichaam in perfecte staat van gezondheid te houden.
“Pigmenten worden geassocieerd met substanties met een sterk antioxiderende werking,” legt diëtiste Ursula Arens uit. “Door kleurbewuster te worden kunnen we onze inname van voedingsstoffen die de strijd aangaan met ziektes maximaliseren.”
Oranje
Het pigment luteïne helpt tegen maculaire degeneratie wat vaak de oorzaak is van ouderdomsblindheid. Uit een studie van het Amerikaanse Nationaal Ooginstituut is gebleken dat mensen die veel luteïne consumeren minder kans hebben op blindheid en maculadegeneratie.
Bronnen van luteïne zijn: pompoen, gele paprika, spinazie, boerenkool, snijbiet en suikermaïs. Pompoenen leveren naast vitamine A en C ook vitamine E wat op een natuurlijke manier beschermt tegen kanker.
Sinaasappels zijn een goede bron van vitamine A en C, maar zijn ook rijk aan folaat wat het risico op kanker, hartziektes en beroertes terugdringt.
Geel
Zeaxanthine beschermt tegen ouderdomsaandoeningen en oogaandoeningen als staar. Koreaanse onderzoekers menen dat zeaxanthine en luteïne de groei van darmkanker en andere tumoren helpen vertragen. Je vindt zeaxanthine in suikermaïs, paprika en saffraan.
Ananas is rijk aan vitamine C en een belangrijke bron van mangaan, een element dat belangrijk is voor sterke botten en het voorkomen van osteoporose. Het helpt ook premenstruele spanning voorkomen.
Citroenen bevatten hesperetine wat de groei van kankercellen onderdrukt, zo bleek uit laboratoriumonderzoek. De pompelmoes bevat veel naringenine wat het cholesterolgehalte verlaagt. Bananen zitten vol kalium wat het risico op beroertes verkleint.
Rood
Lycopeen, een fytonutriënt dat tomaten rood doet kleuren, brengt het risico op prostaatkanker terug met 20 procent. Tomaten beschermen ook tegen borst- en halskanker. De Universiteit van Portsmouth toonde aan dat lycopeen kankercellen in essentie afsnijdt van de bloedstroom. Lycopeen wordt ook gevonden in watermeloen en roze pompelmoes.
Tomaten zijn een belangrijke bron van kalium wat de elektrische activiteit in het hart op peil houdt en schade als gevolg van een zoutrijk dieet terugdringt.
Aardbeien en frambozen bevatten veel vitamine C en ellaginezuur wat de groei van huid- en longkankercellen blokkeert.
Groen
Uit onderzoek van de Oregon State University blijkt dat chlorofyl of bladgroen de strijd aangaat met kanker. Bladgroenten zijn rijk aan foliumzuur en folaat wat nieuwe cellen sterker maakt.
Bladgroenten helpen tevens tegen darmkanker. Amerikaanse wetenschappers analyseerden medische gegevens van 3.000 patiënten en stelden vast dat de dagelijkse consumptie van broccoli of andere groene groenten het risico op kanker en poliepen met 24 procent verminderde.
Broccoli en ander kruisbloemige groenten als kool, spruitjes, boerenkool en paksoi bevatten veel sulforafaan wat beschermt tegen kanker en diabetes.
Erwten zitten barstensvol vitamine C en luteïne die het immuunsysteem versterken. Erwten bevatten veel vezels en verminderen het risico op hartziektes, infecties en ademhalingsaandoeningen.
Blauw
Bosbessen en bramen krijgen hun kleur van anthocyanen, dermate krachtige antioxidanten dat ze worden onderzocht als mogelijk kankermedicijn. Onderzoekers van de Universiteit van Leicester gaven darmkankerpatiënten een week voor hun operatie anthocyanen. Nadien bleek de kankeractiviteit met zeven procent te zijn verminderd.
Bramen helpen beschermen tegen hartziektes omdat anthocyanen een krachtig effect hebben op het cholesterolgehalte. Ze gaan aderverkalking tegen en bevatten choline, een voedingsstof die borst- en darmkanker helpt voorkomen.
Paars
Zwarte frambozen zijn in feite donkerpaars en vallen kankercellen op vijf manieren aan. De anthocyanen houden de groei van pre-kankercellen tegen, bespoedigen de dood van kankercellen, verminderen ontsteking, snijden tumoren af van de bloedstroom en beperken DNA-schade door kanker.
Aubergines verlagen het cholesterolgehalte, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van São Paulo in Brazilië. Ze bevatten ook kalium wat de effecten van een zoutrijk dieet en een lage bloeddruk compenseert.
Paarse druiven bevatten resveratol, catechine, quercetine en ellaginezuur wat allemaal beschermt tegen hartziektes en kanker. Diverse studies tonen aan dat deze voedingsstoffen geheugenverlies op latere leeftijd helpen voorkomen.
Bron: Express.co.uk
Gerelateerd:
- Oude onderdrukte wijsheid over het verband tussen voedsel en organen
- DIM – het kankermedicijn in broccoli
- Broccoli, framboos, mirre en andere wondermedicijnen
- Britse stad verbouwt eigen voedsel, criminaliteit daalt
- Voedsel voor het brein
“Schietpartij tijdens live-uitzending in Virginia was een hoax”
Journaliste stelt premier van Canadese provincie vraag over ivermectine, dit is zijn bizarre antwoord
2620 dode baby’s na vaccinatie en berichten over vreselijke bijwerkingen
Wat ze nu weer hebben ontdekt in die zogenaamde coronaprikken: ‘Dit ziet er heel slecht uit’
Bökkers knalt erin met protestlied: ‘Ik neem geen vaccinatie en jij waarschijnlijk wel’
Radiotelescoop vangt mysterieuze signalen op
Acht onverwachte ingredienten in fastfood
‘Het is volslagen belachelijk om gezonde kinderen te vaccineren tegen corona!’
Deze spraakmakende documentaire onthult hoe gevaarlijk het HPV-vaccin is (en is zojuist in de prijzen gevallen)