Gezondheid

Friese leerlingen voelen zich na 10 dagen zonder suiker een stuk fitter

Help anderen door deze info met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

“Als leerlingen vroeger uit school kwamen kregen ze een kop thee en een koek. Daarna maakten ze huiswerk en speelden buiten. Alle energie werd verbrand en ’s avonds doken ze voldaan in hun bed. Helaas is dat vandaag anders,” zegt biologie-docente Jessica Jansen van het Dockinga College in Dokkum.

De voedingsindustrie weet de jeugd te verleiden zoveel mogelijk fris en snoep te kopen. Zelfs producten die als ‘gezond’ doorgaan blijken bij nader onderzoek propvol suiker te zitten. Jansen besloot tot actie. Tien dagen mochten 90 tweedeklassers geen suiker eten. De leerlingen waren enthousiast.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Snoep, taart, chocola, chocopasta, hagelslag of pindakaas, toetjes of ijsjes stonden op de zwarte lijst. Iedere leerling hield in een schrift bij wat hij of zij had gegeten of gedronken. Ze schreven ook op hoe ze zich voelden, of ze goed in slaap konden komen en of ze het verschil merkten.

Het experiment was het gesprek van de dag. Bijna alle leerlingen deden bloedserieus mee. Veel leerlingen verruilden ranja, thee met suiker of fris voor water. Toch waren er ook ontwenningsverschijnselen, waar Jansen al voor had gewaarschuwd. “De eerste dag kun je hoofdpijn krijgen.”

Na 10 dagen zonder suiker voelen de leerlingen van het Dockinga College zich een stuk fitter. Afgelopen vrijdag was de laatste dag van het experiment. In plaats van slap en futloos voelden de tweedeklassers zich fitter dan voor het project.

Volgens Jansen zijn de grote hoeveelheden suikers die de leerlingen elke dag binnenkrijgen de oorzaak van veel concentratie- en gezondheidsproblemen. Eerder ging ze al de strijd aan met alcohol en roken onder leerlingen.

Foto: Timo Jepkema

[Omrop Fryslân]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Andre
Andre
9 jaren geleden

Goed initiatief en een mooi resultaat (voor zover ik het kon volgen ivm de Friese taal). En waarschijnlijk hebben ze nog niet eens echt suikervrij gegeten. Ik zie bijvoorbeeld dat een paar kinderen boterhamworst eten… In bijna alle boterhamworst zit glucosestroop, een dikmaker van de eerste orde.
Ik geef zelf workshops mbt tot het suikervrij (en glutenvrij en zuivelvrij) koken en merk vaak dat mensen niet weten hoe geraffineerde suiker gemaakt word.

Hieronder het proces:

Waarom geraffineerde suiker vermijden ?
Door het raffineren van de suiker worden allerlei stoffen uit de suiker gehaald die je lichaam nodig heeft om de suiker goed te verwerken. Om geraffineerde suiker te krijgen moet men de suiker wassen, snijden, malen, walsen (persen), filteren, centrifugeren, klaren, carbonatatie (fosfatatie), indikken door verdamping, ontkleuren (m.b.v. verkoolde koeienbeenderen), ionenuitwisseling met een hars, verder indikken door evaporatie, kristallisatie, nogmaals centrifugeren en drogen (behandelen met antischuimmiddel, behandelen met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabilisator, schonen m.b.v. blauwzuur, enz.

En nu maar hopen dat ze daar in Friesland suiker niet gaan vervangen voor aspartaam:-)

Merel
Merel
9 jaren geleden

Een ander leuk project voor basisschoolleerlingen is Kids doen mij Eetexperiment. Gewichtsconsulente aangesloten bij de stichting Kind en Voeding kunnen scholen hierin ook assisteren indien gewenst.

trackback
Foodsisters | Friese leerlingen voelen zich na 10 dagen zonder suiker een stuk fitter - Foodsisters
9 jaren geleden

[…] is dat er steeds meer documentaires en artikelen verschijnen over het gevaar van suiker. Ook dit Friese initiatief vinden wij fantastisch en hopen dat veel docenten dit gaan volgen. De kinderen hadden er nog nooit […]

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x