Homepagina » Gezondheid » Friese leerlingen voelen zich na 10 dagen zonder suiker een stuk fitter
Friese leerlingen voelen zich na 10 dagen zonder suiker een stuk fitter

Friese leerlingen voelen zich na 10 dagen zonder suiker een stuk fitter

“Als leerlingen vroeger uit school kwamen kregen ze een kop thee en een koek. Daarna maakten ze huiswerk en speelden buiten. Alle energie werd verbrand en ’s avonds doken ze voldaan in hun bed. Helaas is dat vandaag anders,” zegt biologie-docente Jessica Jansen van het Dockinga College in Dokkum.

De voedingsindustrie weet de jeugd te verleiden zoveel mogelijk fris en snoep te kopen. Zelfs producten die als ‘gezond’ doorgaan blijken bij nader onderzoek propvol suiker te zitten. Jansen besloot tot actie. Tien dagen mochten 90 tweedeklassers geen suiker eten. De leerlingen waren enthousiast.

Snoep, taart, chocola, chocopasta, hagelslag of pindakaas, toetjes of ijsjes stonden op de zwarte lijst. Iedere leerling hield in een schrift bij wat hij of zij had gegeten of gedronken. Ze schreven ook op hoe ze zich voelden, of ze goed in slaap konden komen en of ze het verschil merkten.

Het experiment was het gesprek van de dag. Bijna alle leerlingen deden bloedserieus mee. Veel leerlingen verruilden ranja, thee met suiker of fris voor water. Toch waren er ook ontwenningsverschijnselen, waar Jansen al voor had gewaarschuwd. “De eerste dag kun je hoofdpijn krijgen.”

Na 10 dagen zonder suiker voelen de leerlingen van het Dockinga College zich een stuk fitter. Afgelopen vrijdag was de laatste dag van het experiment. In plaats van slap en futloos voelden de tweedeklassers zich fitter dan voor het project.

Volgens Jansen zijn de grote hoeveelheden suikers die de leerlingen elke dag binnenkrijgen de oorzaak van veel concentratie- en gezondheidsproblemen. Eerder ging ze al de strijd aan met alcohol en roken onder leerlingen.

Foto: Timo Jepkema

[Omrop Fryslân]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Andre schreef:

  Goed initiatief en een mooi resultaat (voor zover ik het kon volgen ivm de Friese taal). En waarschijnlijk hebben ze nog niet eens echt suikervrij gegeten. Ik zie bijvoorbeeld dat een paar kinderen boterhamworst eten… In bijna alle boterhamworst zit glucosestroop, een dikmaker van de eerste orde.
  Ik geef zelf workshops mbt tot het suikervrij (en glutenvrij en zuivelvrij) koken en merk vaak dat mensen niet weten hoe geraffineerde suiker gemaakt word.

  Hieronder het proces:

  Waarom geraffineerde suiker vermijden ?
  Door het raffineren van de suiker worden allerlei stoffen uit de suiker gehaald die je lichaam nodig heeft om de suiker goed te verwerken. Om geraffineerde suiker te krijgen moet men de suiker wassen, snijden, malen, walsen (persen), filteren, centrifugeren, klaren, carbonatatie (fosfatatie), indikken door verdamping, ontkleuren (m.b.v. verkoolde koeienbeenderen), ionenuitwisseling met een hars, verder indikken door evaporatie, kristallisatie, nogmaals centrifugeren en drogen (behandelen met antischuimmiddel, behandelen met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabilisator, schonen m.b.v. blauwzuur, enz.

  En nu maar hopen dat ze daar in Friesland suiker niet gaan vervangen voor aspartaam:-)

  11 likes
  • Ray schreef:

   André, hoe ziet een suikervrije dag er dan uit?? Wat eet en drink je dan zoal? Ik zou het zelf ook graag proberen!

   2 likes
   • Roos schreef:

    Wat een goed initiatief! Ik eet zelf ook zoveel mogelijk suiker, zuivel, tarwe en e-nummervrij. Inderdaad zijn witte bolletjes met boterhamworst nog niet echt een verbetering. Witte bloem heeft hetzelfde effect als suiker namelijk en zoals Andre zegt, zit er in boterhamworst ook vaak suiker. Maar goed, bewust worden van suiker is al een grote stap! Als antwoord op de vraag van Ray: Als ontbijt en lunch eet ik zelfgemaakt brood (supermarktbrood bevat suiker), havermoutpap, zelfgemaakte muesli, omelet, rijstwafels, crackers, soep of een restje avondeten. Dat avondeten maak ik altijd zelf zonder een pakje of zakje. Als tussendoortje eet ik soms wat fruit of noten. Maar vaak heb ik helemaal geen behoefte aan een tussendoortje, mijn maaltijden vullen genoeg. In het weekend maak ik vaak zelf een verantwoorde koek, cake of taart. Verder drink een heleboel water en kruidenthee. Misschien klinkt dat saai of overdreven, maar ik geniet ervan! 🙂

    1 likes
    • jannieka schreef:

     Ha roos
     je bent goed bezig zo te lezen. Hoe eet jij havermout en musli zonder zuivel?

     0 likes
     • Roos schreef:

      Ha Jannieka,

      De havermoutpap maak ik met plantaardige melk (haver, rijst, amandel, kokos, etc.) of water, dat gaat ook prima! En de muesli eet ik gewoon ‘kaal’, zonder zuivel dus! Vind ik persoonlijk zelfs lekkerder…

      Groetjes, Roos.

      0 likes
     • Roos schreef:

      Maar als je gewoon tegen zuivel kunt, kan je je muesli bijvoorbeeld ook aanmaken met rauwmelkse yoghurt/kefir. Zelf neem ik helemaal geen zuivel omdat ik daar niet tegen kan (lactoseallergie). Maar als je niet allergisch bent, is rauwe melk heel gezond!

      0 likes
 • Merel schreef:

  Een ander leuk project voor basisschoolleerlingen is Kids doen mij Eetexperiment. Gewichtsconsulente aangesloten bij de stichting Kind en Voeding kunnen scholen hierin ook assisteren indien gewenst.

  0 likes
 • […] is dat er steeds meer documentaires en artikelen verschijnen over het gevaar van suiker. Ook dit Friese initiatief vinden wij fantastisch en hopen dat veel docenten dit gaan volgen. De kinderen hadden er nog nooit […]

 • x

  Check Also

  politiek leider

  Politiek leider: ‘Dit geheime genootschap bepaalde dat Rusland de vijand is’

  Vladimir Zjirinovski is de leider van de ...

  stoppen met roken

  Dit is hartverscheurend. Zorg dat jij dit nooit meemaakt…

  Mijn vrouw is diep droevig. Ze keek ...

  >