Universum

Er was helemaal geen oerknal. Braziliaanse wetenschapper zet kosmologie op zijn kop

Help ons door deze info met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Algemeen wordt aangenomen dat het universum is ontstaan na de Big Bang of oerknal. De Braziliaanse natuurkundige Juliano Cesar Silva heeft daar zo zijn bedenkingen bij.

Volgens hem is er geen oerknal geweest. In het tijdschrift General Relativity and Gravitation stelt Neves dat het universum op een cyclische manier uitdijt en samentrekt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Hij denkt aan een cyclische versie van het heelal, zo zegt hij in gesprek met Sputnik Brasil. “Mijn kosmologische model houdt rekening met de expansie van het universum en andere bekende fenomenen zoals kosmische straling.”

Grootste onopgeloste problemen

“Het belangrijkste probleem is de Big Bang en het punt met een bijna oneindig grote dichtheid, de singulariteit,” vervolgt hij.

Het begrijpen van de vroegste fasen in de geschiedenis van het universum is momenteel één van de grootste onopgeloste problemen in de natuurkunde.

Wetenschappers denken dit probleem in de toekomst op te kunnen lossen met de hulp van de kwantumgravitatie, een theorie die de kwantummechanica en relativiteitstheorie met elkaar verenigt, maar nog niet bestaat.

Soms heb je situaties waarin je deze twee theorieën wel moet combineren, bijvoorbeeld vlak na de oerknal toen alle massa samengepakt zat in een hele kleine ruimte.

Kapot

Maar ook wanneer je naar onvoorstelbaar kleine afstanden gaat kijken, moet je beide combineren. Op de zogenoemde Planckschaal kun je niet meer één van de twee theorieën los gebruiken.

Op de meest fundamentele schaal, het kleinste van het kleinste, is de kwantummechanica óf relativiteit niet meer toereikend.

Die twee spreken elkaar gigantisch tegen en de natuurkunde gaat daar kapot.

Op de Planckschaal geldt de kwantum-zwaartekrachtstheorie. Maar die is nog altijd niet experimenteel bevestigd.

Cyclisch model

Volgens Neves kan dit probleem worden opgelost zonder kwantumtheorieën te gebruiken. In zijn model is er geen beginpunt.

De natuurkundige zegt dat er geen explosie of knal was, maar stelt een model voor waarin het heelal terugveert.

“Als dat zo blijkt te zijn, was er nog een andere fase voordat het universum begon uit te dijen,” zegt hij. “Als het momenteel uitdijt, moet het hiervoor zijn samengetrokken.”

Op basis hiervan kan een cyclisch model worden gemaakt waarin het universum steeds samentrekt en uitdijt, licht Neves toe.

[Sputniknews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
6 jaren geleden

Ja, wel of geen oerknal en is het van toegevoegde waarde. Om niets te laten bestaan moet er toch iets zijn, die dat dan bepaald. Ik vind de reden van onze aanwezigheid veel relevanter. De materie hierboven, gaat toch wel mijn pet te boven. Maar volgens mij weten ze het zelf ook al niet meer.

Adriaan Jansens
Adriaan Jansens
6 jaren geleden

Wat was er eerst de kip of het ei? Voorlopig blijft het mijns inziens een Catch 22.

Jaya
Jaya
6 jaren geleden

Geldt dit ook voor de parallelle universa?

Sara
Sara
6 jaren geleden

De aarde was voeger een bol, maar door al die inslagen is hij plat geworden.

Back to top button
34
0
We lezen graag je reactie!x