Gember belooft extra pit in de keuken, maar is vooral ook goed voor je gezondheid. Volgens voedingsdeskundige Annelies Verhelst, die gespecialiseerd is in kruidengeneeskunde, is gember het perfecte ingrediënt om een recept extra pit te geven, zonder het vet- en suikergehalte van het gerecht de hoogte in te jagen.
“Het aantal calorieën dat gember bevat is verwaarloosbaar, zeker als je ziet hoeveel werkzame stoffen het biedt,” zegt ze. “Het levert een schat aan vitaminen en mineralen op. Gember is bijvoorbeeld rijk aan de vitaminen B en C, bevat bètacaroteen en is een uitstekende bron van kalium. Gember bevat ook calcium, magnesium, koper, seleen en fosfor.”
Duitse wetenschappers ontdekten dat gember je op een gezonde manier doet zweten, op een manier die bacteriën en infecties helpt afweren. De specerij bevat antioxidanten, werkt ontstekingsremmend en stimuleert het immuunsysteem.
Gember verhoogt de biologische beschikbaarheid van vitaminen en mineralen, waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden. Het ontsmet longen en luchtwegen, stilt de hoest, werkt koortswerend en bespoedigt het herstelproces, aldus Verhelst.
In China heeft de tropische wortelstok een lange geschiedenis als gezond wapen in de strijd tegen maag-darmklachten. Modern wetenschappelijk onderzoek bevestigt deze brede waaier aan geneeskrachtige eigenschappen.
Gember zorgt op drie vlakken voor een snelle spijsvertering. Het bevat zingibain, een enzym dat de vertering bevordert. Daarnaast stimuleert gingerol de speekselproductie en de lever. Gember geeft tot slot de aanmaak van spijsverteringsenzymen een duwtje in de rug.
Omdat gember maagversterkend werkt, de peristaltiek bij braakneigingen normaliseert en het maagslijmvlies versterkt, helpt het tegen reisziekte en ochtendmisselijkheid.
Gingerolen, de voornaamste bestanddelen van het extract van de wortelstok, verhinderen het ontstaan van uiteenlopende tumoren en remmen hun verdere groei af. Uit wetenschappelijk onderzoek kwam de ontstekingsremmende werking van gember duidelijk naar voren. Vooral bij darmkanker zouden gingerolen een gunstige werking hebben.
Studies tonen aan dat mensen die dagelijks twee gram gember eten, minder last krijgen van spierkrampen en –pijn. Daarnaast laten veelbelovende studies zien dat gember ook doeltreffend werkt bij gewrichtsontstekingen zoals artritis en reuma.
Binnen de ayurvedische geneeskunde wordt gember ook wel omschreven als ‘het universele medicijn’. Gember werkt als een natuurlijke bloedverdunner, waardoor het bloedklonters helpt vermijden en het risico op trombose verkleint.
Justitieminister beschuldigt Wybren van Haga van ‘complotideeën’: ‘Uiterst kwalijk’
Een wereld van vrede en overvloed, is het mogelijk? – Channeling 17-02-2022
Foto’s hotelkamer Las Vegas uitgelekt. Dit zijn nog meer dingen over het bloedbad die niet kloppen
Voorzitter Nederlands Teleartsen Genootschap doet oproep aan alle artsen: ‘Rug recht en ga voor de gezondheid’
Elektroplasmavelden bieden nieuwe mogelijkheden voor ruimtevaart en gezondheidszorg
Niburu staat klaar – Update 2 – De ontknoping
Mainstream media en overheid verdoezelen torenhoge sterftecijfers door coronavaccins
Kruid van de maand januari: Slaapmutsje
Analist: “Donald Trump vormt net als JFK bedreiging voor satanische samenzwering”