Een belangrijk ingrediënt in knoflook is 100 keer effectiever als bestrijder van een darmbacterie dan antibiotica, zo blijkt uit recent onderzoek van de Amerikaanse Washington State University.
Uit tests bleek dat het stofje diallylsulfide uitstekend in staat is om bacteriën te doden, ook wanneer deze worden beschermd door een slijmlaag (biofilm). Deze slijmlaag maakt de bacteriën zeer resistent tegen antibiotica. Niet alleen is de stof uit knoflook krachtiger dan antibiotica, hij werkt volgens de wetenschappers ook een stuk sneller.
De bacterie Campylobacter is één van de belangrijkste oorzaken van voedselinfecties. Besmetting vindt vooral plaats door rauw voedsel. De symptomen van de infectie zijn diarree, krampen, buikpijn en koorts. De bacterie veroorzaakt ook bijna een derde van de gevallen van een zeldzame verlammende aandoening genaamd syndroom van Guillain-Barré.
Eerder onderzoek toonde al aan dat diallylsulfide ook andere bacteriën kan bestrijden die voedselinfecties veroorzaken, waaronder Listeria en E.coli. De wetenschappers benadrukken dat het onderzoek zich nog in een eerste fase bevindt.
Aan knoflook worden verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Het heeft onder meer een cholesterol- en bloeddrukverlagende werking. In Rusland wordt knoflook ook wel penicilline voor de armen genoemd.
Oekraïens conflict draait alleen maar om schaliegas en geld
Van staatsschulden naar staatsgulden
Mysterieus object dat ons zonnestelsel nadert zou buitenaards ruimteschip kunnen zijn. Topwetenschapper doet opmerkelijke claim
Fleur Agema geeft De Jonge flinke uitbrander: ‘Niemand snapt uw beleid nog’
Parlementslid schokt toehoorders: mogelijk 100 MILJOEN Amerikanen met hartschade door de prik
Heeft China het coronavirus gestolen van Canada en er een wapen van gemaakt?
Ingeënte bewoners verzorgingshuis in Gelderland overleden na uitbraak
Wees er maar zeker van dat de hel zal losbarsten. Syriër slaakt noodkreet op Facebook
Wat de media je niet vertellen over Oekraïne: ‘Zwijgen is voor mij geen optie meer’