Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
Rutte geconfronteerd met uitspraak over ‘domme’ demonstranten
UFO-partij gaat voor tientallen zetels
Vertrekkend PVV-Kamerlid het zwijgen opgelegd: ‘Wel een heel rare figuur’
Archeologen stuiten op 2100 jaar oude ‘iPhone’ in Russisch Atlantis. Deze vindplaats is een wetenschappelijke sensatie
Kabinet wil dat álle banken je gaan surveilleren: ‘Dit kan desastreuze gevolgen hebben’
Wat als wetenschap misleiding is? (video)
Slachtoffers prikschade bezoeken (eindelijk) het ministerie van VWS en dit is hun schokkende relaas
Een aantal bizarre dingen over 9/11 die de meeste Amerikanen nog nooit hebben gehoord
Bizar: politie zet drones in om corona-overtreders op te sporen