Schrijver Graham Hancock merkt op dat alternatieve zienswijzen in de wetenschap vaak niet worden geaccepteerd. De meeste nieuwe ideeën worden in eerste instantie verworpen. Hij noemt als voorbeeld de theorie van de continentverschuiving.
Toen Alfred Wegener met het idee van continentverschuiving kwam, werd zijn theorie door het merendeel van de geologen niet aanvaard. In een groot deel van de geologische wereld werden de overeenkomsten in aardlagen aan weerskanten van de oceanen als toeval terzijde gelegd en werd continentverschuiving lange tijd verguisd. Pas in de jaren zeventig kwam er een ommekeer en ontstond de theorie van de platentektoniek.
Volgens Hancock moeten we rekening houden met het feit dat grote rampen in het verleden verantwoordelijk zijn geweest voor de verdwijning van beschavingen. Door de enorme omvang van deze cataclysmen zijn alle sporen uitgewist.
Plato schreef dat 9000 jaar voor de tijd van Solon (11.600 jaar geleden) een grote beschaving werd vernietigd als gevolg van zware vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Hij noemde deze beschaving Atlantis.
Hancock wijst erop dat de verdwijning van deze beschaving precies samenvalt met het einde van de Jonge Dryas (12.700-11.560 jaar geelden), de laatste ijstijd. Toen het Jonge Dryas-stadiaal afliep werd de aarde ook geteisterd door overstromingen en aardbevingen.
De geschiedenis van India kent soortgelijke verhalen over het verdwijnen van oude beschavingen. Overlevenden van deze prehistorische beschavingen zouden zich hebben gevestigd in onder meer Mexico, Egypte en Mesopotamië om hun oude kennis te beschermen.
Er zijn zeer oude kaarten bewaard gebleven die laten zien hoe de wereld er rond de laatste ijstijd uitzag. De Piri Reis-kaart is bijvoorbeeld gebaseerd op een honderdtal kaarten die in de grote bibliotheek van Alexandrië lagen, aldus Hancock. Duizenden jaren geleden was men op de één of andere manier al in staat om vaarroutes, kustlijnen, havens, doorvaarten en baaien in kaart te brengen.
Begin 2013 gaf Hancock een TED-lezing over oude beschavingen en bewustzijn. De lezing werd offline gehaald door de organisatie, waarna een enorme ophef ontstond. De organisatie was van mening dat de lezing van Hancock in strijd was met de opvattingen binnen de reguliere wetenschap. Vanwege de ophef werden de lezingen van Hancock en zijn collega Rupert Sheldrake toch weer online gezet, maar ditmaal in het ‘verdomhoekje’.
[RT]
Meest controversiële besluit dat een kabinet maar kan nemen, is volgens Kamermeerderheid ‘niet controversieel’
Crowdfunding geopend: ‘Bereid mijn uiterste best te doen om te zorgen voor juridische ondergang van Rutte’
Het verdienmodel van de zorg draait om ziekte. Deze arts houdt vurig pleidooi tegen ons zieke systeem
Ambulancehulpverlener: ‘Wat ik de afgelopen 1,5 jaar heb meegemaakt slaat alles!’
Gezin leeft 40 jaar in de wildernis en krijgt niets mee van WOII
1 op 800 boosters bij ouderen resulteert in overlijden: ‘Ze moeten onmiddellijk uit de handel worden genomen’
Bedankt, Rutte en De Jonge: ‘Vaccinatieplicht verstopt in wetsvoorstel over testbewijzen’
Paus Franciscus pleit voor ‘Nieuwe Wereldorde’ na pandemie
Amerikaanse CDC publiceert cijfers over bijwerkingen na vaccinatie kinderen: ‘Dit is beangstigend’