Er komt steeds meer informatie naar buiten over de bijwerkingen van kunstmatige zoetstoffen.
Zijn we jarenlang misleid door de zogenaamde lightproducten die ons toch dikker maken? Voedingsdeskundigen beantwoorden vijf prangende vragen over caloriearme suikervervangers.
Maken kunstmatige zoetstoffen dik?
“Onze lichamen zijn gemaakt om natuurlijke voedingsmiddelen te verwerken,” zegt de Britse schrijfster Joanna Blythman. Volgens de auteur van het boek What To Eat blijkt uit verschillende studies dat je van kunstmatige zoetstoffen eerder aankomt dan afvalt.
James Duigan van sportschool Bodyism in Londen is ook geen voorstander van suikervervangers. “Als je suiker eet, vertellen je smaakpapillen je brein dat er zoetigheid aankomt. Als je kunstmatige zoetstoffen binnenkrijgt brengt dat je lichaam in verwarring.”
Veranderen kunstmatige zoetstoffen je in een zoetekauw?
Duigan: “Sacharine kan 200 tot 700 keer zoeter zijn dan gewone suiker. Daardoor kun je het gevoel krijgen dat fruit en andere voedingsmiddelen die van nature veel suiker bevatten niet meer zoet zijn.”
Afgelopen jaar bleek uit een Amerikaanse studie dat dieren die veel zoetstoffen aten geneigd waren om meer zoete voeding naar binnen te werken.
Zijn er nog andere nadelen verbonden aan kunstmatige zoetstoffen?
Voedingsdeskundige Marilyn Glenville heeft ernstige bedenkingen bij de consumptie van kunstmatige zoetstoffen en dan met name bij het gebruik van aspartaam.
“Aspartaam is 180 keer zoeter dan suiker en kan leiden tot vreetbuien,” zei ze. “De zoetstof is ook gelinkt aan stemmingswisselingen en depressie, omdat de hoeveelheid serotonine in de hersenen erdoor wordt beïnvloed.”
Uit verschillende studies op dieren blijkt dat kunstmatige zoestoffen kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Zo belasten ze onder meer de lever en verhogen ze het vetgehalte van het bloed, wat uiteindelijk kan leiden tot hartziektes, diabetes en beroertes.
Zijn natuurlijke suikers gezonder?
Natuurlijke suikers als honing en agavesiroop worden vaak als gezonder beschouwd dan geraffineerde suiker, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Te veel zoetigheid, zelfs natuurlijke suiker, kan je dikker maken.
Duigan meent dat stevia en xylitol de beste opties zijn voor mensen die op een gezonde manier van zoetigheden willen genieten. Kaneel is volgens hem ook een optie omdat het je bloedsuikerspiegel reguleert.
Een blikje frisdrank met suiker of de lightversie?
Duigan: “Als je dorst wilt lessen met een gezond drankje, is er niets beters dan een groot glas vol met fris water.”
Bron: Nieuwsblad.be
Gerelateerd:
- Stevia: heilige graal in de strijd tegen suiker
- Consumentengroep waarschuwt tegen sucralose
- ‘Nederland moet gebruik van aspartaam zelfstandig beperken’
- De wereldwijde impact van suikerhoudende frisdranken
- Wat doet aspartaam met je lichaam? (video)
Jensen fileert Humberto Tan na ‘feitenvrije’ aanval op Baudet: ‘Vergeet nooit dat moederbedrijf RTL Hitler steunde’
India: er bestaat niet zoiets als een Indiase coronavariant
Harde uithaal naar Jaap van Dissel: ‘Hij is niet gestoord, maar dubbel gestoord’
UFO’s zo groot als een huis deden Nieuw-Zeelanders versteld staan. Wat hebben deze mensen gezien?
Duitse longarts: Corona-aanpak is ‘misdaad tegen de menselijkheid’
Britse Jaap van Dissel: geen lockdowns meer, behandel corona als griep
Russische luchtaanvallen in Syrië dwingen VS en Turkije om hun ambities terug te schalen
Baanbrekend onderzoek naar invloed gsm-mast op hersenfunctie
Kritiek op tv-dokter die herhaalprik vergelijkt met autogordel: ‘Waar is het misgegaan bij dergelijke mensen?’