Gezondheid

Wat je niet mag weten over je eten: kerstdiner uit de supermarkt

Help mee door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Belgische weekblad Humo deed kerstinkopen in de supermarkt en liet er een gerenommeerde voedingsexpert naar kijken.

Als jouw kerstmaaltijd ook uit de supermarkt komt, pas op: misschien heb je na het lezen geen honger meer.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

In haar boek Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten legt Joanna Blythman uit welke onsmakelijke chemische trucs de voedingsindustrie met ons eten uithaalt.

Giftig

Vezels die op sinaasappelpulp lijken doen ons sap ‘natuurlijker’ ogen en met ‘vleeslijm’ worden nephammen geboetseerd uit brokken separatorvlees (vleesresten van uitgebeende karkassen).

Wat je niet mag weten over je eten: kerstdiner uit de supermarkt
Separatorvlees

In de eindejaarsperiode worden we verblind door grote letters bovenaan op de verpakkingen: ‘luxe’ of ‘delicatesse’.

Er werd onder meer eendenpastei gekocht. Aan de pastei zijn soja-eiwitten en een vleesvermeerderaar toegevoegd.

Blythman: “Soja-eiwitten worden gewonnen door sojameel te wassen in aluminiumtanks. Tijdens dat proces kan aluminium, dat slecht is voor het zenuwstelsel en de hersenen, in het product terechtkomen.”

“En ook het oplosmiddel hexaan, een component van lijm en cement, wordt bij de extractie van soja-eiwitten gebruikt. Hexaan is giftig voor het zenuwstelsel,” voegde ze toe

Oplichterij

Op ingrediëntenlijsten betekent het woord antioxidant vaak gewoon conserveermiddel, aldus Blythman.

“Slimme fabrikanten gebruiken geen E-nummers meer tegenwoordig: veel te afstotend.”

We komen ook haringkaviaar tegen. “Dit zijn een soort geleibolletjes waarin haringvlees zit, en vooral water,” zegt Blythman. “En verder het conserveermiddel xanthaangom. Dit is echt oplichterij.”

Tussen de eindejaarsboodschappen vinden we ook ‘verse macarons’ die een maand houdbaar zijn en vol conserveermiddelen zitten.

De verpakking zegt ‘zonder kleurstoffen’, maar bij de ingrediënten staat ‘natuurlijke rode kleurstof’.

Zware metalen

Een rekbaar begrip, aldus Blythman. Een kleurstof kan natuurlijk zijn, maar de extractie kan ook via chemische processen gebeuren.

Stel dat de rode kleurstof paprika-extract (E160c) was, dan is dat op chemische wijze gewonnen uit gedroogde paprika, met hulp van methanol, ethanol, aceton, hexaan, dichloormethaan, ethylacelaat of propaan-2-ol.

Wettelijk mag de kleurstof dan ook nog eens sporen bevatten van die oplosmiddelen én van de zware metalen lood, kwik en cadmium.

Nooit eerder werd ons zoveel supermarktwild naar het hoofd geslingerd. Zelfs budgetsupermarkten verkopen nu wild, vaak ingevroren.

“Ik heb in slachthuizen gezien hoe men met magnetrons ontdooit, versnijdt en weer invriest,” zegt Blythman. “Terwijl de huisvrouw denkt dat je nooit iets twee keer mag invriezen!”

Boekentip: Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten

[Humo]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
rob
rob
8 jaren geleden

Zalig en gelukkig kerstfeest met uw voedsel[pakket] uit de supermarkt en mogen het u welkome ..
en dat u nog lang en gelukkig deze producten kunt afnemen..

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Hein
Hein
8 jaren geleden

Jammie. Merry Christmas xx

Bagwany
Bagwany
8 jaren geleden

Ja Rob , zo worden we al jaren vergiftigt door deze maffia bende ( met behulp van de voedsel en waren wet
dan vragen veel mensen , inclusief de gezondheidszorg , zich af waarom we zoveel kwalen hebben en dat het zoveel kost die zorg , wel dat is heel simpel 1 de farma industrie, de voedsel industrie, de banken , de regeringen worden allemaal aangestuurd door een klein clubje bilderbergers en de Rodshields , heel simpel ze verdienen aan alle kanten en het zal ze allemaal een worst wezen ,genoeg mensen op deze aard kloot die ze nog kunnen uitmelken en vergiftigen .7 Miljard of zo ?

Elise49
Elise49
8 jaren geleden

Ondanks dit lezen: wens iedereen fijne dagen toe!

De Waarheid
De Waarheid
8 jaren geleden

Tja, en de tabak mag niet meer getoond worden in de winkel. Hoe bedoel je struisvogel politiek.

Raymond
Raymond
8 jaren geleden

Ik verdiep me al jaren in ons voedsel, en verbaas me continue wat er allemaal in ons eten mag worden gestopt…
Het voedingsbureau….. opgericht Door o.a. De gifmengers Unilever…
Mensen, denk eens na, hoe kan je een rookworst maanden op kamertemperatuur bewaren?: dat moet gewoon stijf staan van de chemicaliën.
Ik lees de etiketten tegenwoordig….. Helaas moet dat…….

Roodkapje
Roodkapje
8 jaren geleden

De wereld – op enkele culturen na – heeft nooit nagedacht over voedsel en de rol ervan op onze fysieke, mentale en spirituele gezondheid. Alles was gericht op overleven, niet op verlossing.

ramon
ramon
8 jaren geleden

Onwetendheid is een keuze in het tijdperk van informatie…

Blijf weg uit de supermarkt!!!!

rob de groot
rob de groot
8 jaren geleden

Jaren geleden een documentaire gezien over vlees uit Afrika. Dit werd ter plaatse verwerkt tot onder andere gehakt. Dit werd vervolgens diep ingevroren en getransporteerd naar Engeland. Hier werd het vlees jarenlang opgeslagen. Vervolgens wordt het weer verwerkt en weer ingevroren. Daarna beland het in de winkels. We eten vervolgens vlees wat al jarenlang geslacht is. Lekker vers……..

Robin
Robin
8 jaren geleden

Alles met een hoge plankwaarde (dus zeer lang te bewaren) is vulmiddel, er zit niets voedends meer aan.
Ik denk dat behalve groenten en fruit de meeste producten vulmiddel zijn van wat uit de supermarkt komt. Al zijn ze met groenten en fruit ook steeds meer aan het sleutelen.

Daarom zien een hoop mensen er ook zo gevuld uit, ze blijven maar innemen omdat ze honger blijven houden.
Je BENT wat je eet.

Berenbotje
Berenbotje
8 jaren geleden

De oude Indiers hadden goed nagedacht over voedsel. Het e.e.a. is terug te vinden in de Ayurvedische leer. Zo kan iemand die spiritauliteit nastreeft onmogelijk vlees, vis en andere dierlijk voedsel (behalve melk en melkproducten) consumeren, omdat dierlijk voedsel dood brengt doordat het is verkregen door te doden. Alles wat is verkregen door geweld, doden, oplichting, luiheid, afgunst, haat, oneerlijkheid, onrechtvaardigheid, demonische mentaliteit, hebberigheid, afpersing etc. verlaagt de spiritualiteit (geweldloosheid, liefde) in een mens. Vandaar dat Indiase (Hindoe en Boedhistische) monniken geen dierlijk voedsel consumeren, matig eten en saatwiek voedsel (dat wat de zintuigen niet tot oncontroleerbaarheid opzwiept) eten en ook binnen bepaalde tijden (dus niet in de nacht bijv.). Voorts zijn er bepaalde regels, bijv. dat men eerst handen en voeten moet wassen, de mond moet spoelen, rechtop moet zitten, het voedsel met de hand moet aanraken (vooral vieze dingen raak je niet aan met de hand), 1 minuut in meditatie moet gaan voor het eten, niet moet spreken tijdens het eten, het liefst op de grond moet zitten, niet gulzig moet eten, goed moet kauwen, dankbaarheid aan de aarde, de zon en de elementen moet uiten, altijd ruimte in de maag moet overlaten, niet moet drinken tijdens het eten (of heel weinig) enz.
Voedsel moet tevens verbouwd zijn op een spiritueel schone plek (liefst niet in de buurt van een slachterij of begraafplaats of slijterij of bordeel of andere plekken waar tegen de Geest van God gehandeld wordt), op een zonnige plek, in open lucht (geen gesloten kassen dus), door saatwiek mensen verbouwd, verzorgd en geoogst en gedistribueerd en gekookt, op Vedische manier gekookt, op Vedische manier opgeslagen (dus niet in eenzelfde ruimte waar vlees en alcohol wordt opgeslagen bijv.) en altijd moet de eter een klein beetje van z’n voedsel apart zetten voor andere wezens zoals vogels, honden, koeien, mieren enz. en een deel van het voedsel bij koop schenken aan armen en geestelijken. Het voedsel dient eerst geofferd te worden aan de Goddelijke Macht opdat het Prasad (gezegende spijs) wordt en dient binnen 3 uur na het koken geconsumeerd te zijn, anders wordt het beschouwd als demonisch voedsel en verlaagt het de spiritualiteit. Het is beter niet te eten dan voedsel te nuttigen later dan 3 uur na het klaarmaken. Er zullen vast meer zaken zijn waar men aan moet denken. De oude Indiers vonden voedsel een Godheid (Anna Purna Devi), omdat het ons dichter tot God kan brengen of juist verder van God kan afstoten. Men zei ook: what you eat is what you meet. Eet je saatwiek voedsel, dan kom je Licht tegen, eet je niet-saatwiek voedsel, dan kom je duisternis tegen op je levenspad.

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x