Homepagina » Gezondheid » Wat je niet mag weten over je eten: kerstdiner uit de supermarkt
Wat je niet mag weten over je eten: kerstdiner uit de supermarkt

Wat je niet mag weten over je eten: kerstdiner uit de supermarkt

Het Belgische weekblad Humo deed kerstinkopen in de supermarkt en liet er een gerenommeerde voedingsexpert naar kijken.

Als jouw kerstmaaltijd ook uit de supermarkt komt, pas op: misschien heb je na het lezen geen honger meer.

In haar boek Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten legt Joanna Blythman uit welke onsmakelijke chemische trucs de voedingsindustrie met ons eten uithaalt.

Giftig

Vezels die op sinaasappelpulp lijken doen ons sap ‘natuurlijker’ ogen en met ‘vleeslijm’ worden nephammen geboetseerd uit brokken separatorvlees (vleesresten van uitgebeende karkassen).

Wat je niet mag weten over je eten: kerstdiner uit de supermarkt

Separatorvlees

In de eindejaarsperiode worden we verblind door grote letters bovenaan op de verpakkingen: ‘luxe’ of ‘delicatesse’.

Er werd onder meer eendenpastei gekocht. Aan de pastei zijn soja-eiwitten en een vleesvermeerderaar toegevoegd.

Blythman: “Soja-eiwitten worden gewonnen door sojameel te wassen in aluminiumtanks. Tijdens dat proces kan aluminium, dat slecht is voor het zenuwstelsel en de hersenen, in het product terechtkomen.”

“En ook het oplosmiddel hexaan, een component van lijm en cement, wordt bij de extractie van soja-eiwitten gebruikt. Hexaan is giftig voor het zenuwstelsel,” voegde ze toe

Oplichterij

Op ingrediëntenlijsten betekent het woord antioxidant vaak gewoon conserveermiddel, aldus Blythman.

“Slimme fabrikanten gebruiken geen E-nummers meer tegenwoordig: veel te afstotend.”

We komen ook haringkaviaar tegen. “Dit zijn een soort geleibolletjes waarin haringvlees zit, en vooral water,” zegt Blythman. “En verder het conserveermiddel xanthaangom. Dit is echt oplichterij.”

Tussen de eindejaarsboodschappen vinden we ook ‘verse macarons’ die een maand houdbaar zijn en vol conserveermiddelen zitten.

De verpakking zegt ‘zonder kleurstoffen’, maar bij de ingrediënten staat ‘natuurlijke rode kleurstof’.

Zware metalen

Een rekbaar begrip, aldus Blythman. Een kleurstof kan natuurlijk zijn, maar de extractie kan ook via chemische processen gebeuren.

Stel dat de rode kleurstof paprika-extract (E160c) was, dan is dat op chemische wijze gewonnen uit gedroogde paprika, met hulp van methanol, ethanol, aceton, hexaan, dichloormethaan, ethylacelaat of propaan-2-ol.

Wettelijk mag de kleurstof dan ook nog eens sporen bevatten van die oplosmiddelen én van de zware metalen lood, kwik en cadmium.

Nooit eerder werd ons zoveel supermarktwild naar het hoofd geslingerd. Zelfs budgetsupermarkten verkopen nu wild, vaak ingevroren.

“Ik heb in slachthuizen gezien hoe men met magnetrons ontdooit, versnijdt en weer invriest,” zegt Blythman. “Terwijl de huisvrouw denkt dat je nooit iets twee keer mag invriezen!”

Boekentip: Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten

[Humo]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Raymond schreef:

  Ik verdiep me al jaren in ons voedsel, en verbaas me continue wat er allemaal in ons eten mag worden gestopt…
  Het voedingsbureau….. opgericht Door o.a. De gifmengers Unilever…
  Mensen, denk eens na, hoe kan je een rookworst maanden op kamertemperatuur bewaren?: dat moet gewoon stijf staan van de chemicaliën.
  Ik lees de etiketten tegenwoordig….. Helaas moet dat…….

  24 likes
  • Raymond schreef:

   Kijk de documentaire food Inc , en je snapt alles.
   Kan je gratis zien op you tube.
   Het verlangen naar fastfood is dan opeens weg… voor altijd.
   En ook alles waar high cirn glucose fructose in zit.
   Ook wel glucose stroop en maisstoop genoemd.
   En kijk dan eens waar het niet in zit, dat gaat sneller dan andersom.
   Alle gifmengers incl Unilever en anderen gebruiken het. M’n vrouw kwam terug met Bolletje ontbijtkoek, meteen weg er mee… maar ook in een schnitzel van de Jumbo… Alle ijs , snoep, koek, brood etc etc.
   Zoek ook eens op wat het met je doet op termijn….
   Succes verzekerd voor de medicei wereld en big pharma…..

   5 likes
   • Orlando Eeckhout schreef:

    Ik heb vorig jaar of 2 jaar terug food Inc gekeken in de godsdienstles. Het is goed dat er lessen zijn waar zo’n dingen in worden getoond en waar er discussies kunnen worden gevoerd. Ik ga als ik naar de USA ga (miss ooit eens) extra oppassen met vlees.

    0 likes
  • Marieke schreef:

   “hoe kan je een rookworst maanden op kamertemperatuur bewaren?”

   Het blijft bijzonder dat wij dingen willen eten en ook nog lekker vinden terwijl bacterien er niet of nauwelijks aan komen.

   2 likes
 • Bagwany schreef:

  Ja Rob , zo worden we al jaren vergiftigt door deze maffia bende ( met behulp van de voedsel en waren wet
  dan vragen veel mensen , inclusief de gezondheidszorg , zich af waarom we zoveel kwalen hebben en dat het zoveel kost die zorg , wel dat is heel simpel 1 de farma industrie, de voedsel industrie, de banken , de regeringen worden allemaal aangestuurd door een klein clubje bilderbergers en de Rodshields , heel simpel ze verdienen aan alle kanten en het zal ze allemaal een worst wezen ,genoeg mensen op deze aard kloot die ze nog kunnen uitmelken en vergiftigen .7 Miljard of zo ?

  16 likes
 • De Waarheid schreef:

  Tja, en de tabak mag niet meer getoond worden in de winkel. Hoe bedoel je struisvogel politiek.

  14 likes
 • Roodkapje schreef:

  De wereld – op enkele culturen na – heeft nooit nagedacht over voedsel en de rol ervan op onze fysieke, mentale en spirituele gezondheid. Alles was gericht op overleven, niet op verlossing.

  3 likes
  • frans schreef:

   Roodkapje,
   Je kunt niet zeggen; ‘de wereld’ heeft nooit nagedacht over voedsel.
   Het is juist nu , nu de industrie is gaan nadenken over voedsel hoe ze dit voedsel degraderen kunnen tot totaal ongezond.
   Misschien hebben we enkel de gedachte dat het vroeger overleven was!
   Ook dat is niet zo!
   Nog tot in de middeleeuwen nam men anders waar wat goed voedsel was voor mensen.
   Er hebben grote volkeren geleefd met gezond voedsel.
   Er hebben massa’s mensen geleefd in volkeren van grote omvang, in het oude Indie, in het oude perzie, in de oude Griekse en Romeinse tijd.
   Pas toen de grote denkers in het oude Griekenland het denken veroverden, om daarmee de verdwijnende spirituele waarneming in woorden nog te vatten en over te dragen aan de toen nog toekomstige mensheid.
   We zien dat het denken in onze tijd sinds 1850, opkomst van de industriele revolutie, verworden is tot machtstructuur.
   Alle spiritualiteit, en op deze manier waarnemen is verdwenen, wat rest is het lineaire sec rationele denken.
   De daarin aangekomen mensheid van nu MOET zijn denken gebruiken om het spirituele op nieuw veroveren, machtig te worden.
   En met het huidige geweld in de wereld, het geweld niet alleen van oorlogen maar ook van de voedselvernietiging door gif, conservatie, gentech, kleurstoffen, E’s etc.
   We moeten op de verpakking lezen wat er in zit. Maar met de woorden daarop worden we opnieuw misleid.!!
   We MOETEN echt weer interesse krijgen in ECHT voedsel. Een wakker worden!!
   Op de verpakkingen staat niet meer dat het echt is.
   Wat er in de verpakkingen zit aan stoffen verdooft ons bewustzijn en dus het denken.
   Het zelfstandig nadenken wordt vernietigd als je niet tegen jezelf zegt ; WORDT WAKKER in het denken. En maak je opnieuw het hogere waarnemen eigen, met je denken, Dan wordt voedsel weer gezond, en herkenbaar. Dan wordt ook je Geest helder! Dan veranderd de wereld in gezondheid.

   10 likes
 • rob de groot schreef:

  Jaren geleden een documentaire gezien over vlees uit Afrika. Dit werd ter plaatse verwerkt tot onder andere gehakt. Dit werd vervolgens diep ingevroren en getransporteerd naar Engeland. Hier werd het vlees jarenlang opgeslagen. Vervolgens wordt het weer verwerkt en weer ingevroren. Daarna beland het in de winkels. We eten vervolgens vlees wat al jarenlang geslacht is. Lekker vers……..

  7 likes
 • Berenbotje schreef:

  De oude Indiers hadden goed nagedacht over voedsel. Het e.e.a. is terug te vinden in de Ayurvedische leer. Zo kan iemand die spiritauliteit nastreeft onmogelijk vlees, vis en andere dierlijk voedsel (behalve melk en melkproducten) consumeren, omdat dierlijk voedsel dood brengt doordat het is verkregen door te doden. Alles wat is verkregen door geweld, doden, oplichting, luiheid, afgunst, haat, oneerlijkheid, onrechtvaardigheid, demonische mentaliteit, hebberigheid, afpersing etc. verlaagt de spiritualiteit (geweldloosheid, liefde) in een mens. Vandaar dat Indiase (Hindoe en Boedhistische) monniken geen dierlijk voedsel consumeren, matig eten en saatwiek voedsel (dat wat de zintuigen niet tot oncontroleerbaarheid opzwiept) eten en ook binnen bepaalde tijden (dus niet in de nacht bijv.). Voorts zijn er bepaalde regels, bijv. dat men eerst handen en voeten moet wassen, de mond moet spoelen, rechtop moet zitten, het voedsel met de hand moet aanraken (vooral vieze dingen raak je niet aan met de hand), 1 minuut in meditatie moet gaan voor het eten, niet moet spreken tijdens het eten, het liefst op de grond moet zitten, niet gulzig moet eten, goed moet kauwen, dankbaarheid aan de aarde, de zon en de elementen moet uiten, altijd ruimte in de maag moet overlaten, niet moet drinken tijdens het eten (of heel weinig) enz.
  Voedsel moet tevens verbouwd zijn op een spiritueel schone plek (liefst niet in de buurt van een slachterij of begraafplaats of slijterij of bordeel of andere plekken waar tegen de Geest van God gehandeld wordt), op een zonnige plek, in open lucht (geen gesloten kassen dus), door saatwiek mensen verbouwd, verzorgd en geoogst en gedistribueerd en gekookt, op Vedische manier gekookt, op Vedische manier opgeslagen (dus niet in eenzelfde ruimte waar vlees en alcohol wordt opgeslagen bijv.) en altijd moet de eter een klein beetje van z’n voedsel apart zetten voor andere wezens zoals vogels, honden, koeien, mieren enz. en een deel van het voedsel bij koop schenken aan armen en geestelijken. Het voedsel dient eerst geofferd te worden aan de Goddelijke Macht opdat het Prasad (gezegende spijs) wordt en dient binnen 3 uur na het koken geconsumeerd te zijn, anders wordt het beschouwd als demonisch voedsel en verlaagt het de spiritualiteit. Het is beter niet te eten dan voedsel te nuttigen later dan 3 uur na het klaarmaken. Er zullen vast meer zaken zijn waar men aan moet denken. De oude Indiers vonden voedsel een Godheid (Anna Purna Devi), omdat het ons dichter tot God kan brengen of juist verder van God kan afstoten. Men zei ook: what you eat is what you meet. Eet je saatwiek voedsel, dan kom je Licht tegen, eet je niet-saatwiek voedsel, dan kom je duisternis tegen op je levenspad.

  3 likes
  • Elise49 schreef:

   Mooi verhaal, maar wel een beetje achterhaald. Dieren moet je helemaal niet bijvoeren. Het mag alleen als er niet genoeg voedsel voorradig is vanuit de natuur. Bv. in een hele strenge winter.
   Alcohol krijgen we ook gewoon binnen via voedsel. bv. Een over rijpte appel. Cider ontsmet/ontgift.
   In de middeleeuwen dronk men bier(zacht bier/kinderen dronken het ook), omdat veel water besmet was.
   Omdat er niet op alle plekken fruit en groente aanwezig was, is men dieren gaan eten. Ook, omdat men elkaar niet meer wilde opeten(zo is geloof ontstaan/dierenoffers). Volgens mij at de oermens/primitieve mens ook vlees/vis/schelpen/wormen enz.
   Echt zonlicht en zuiver water zijn de belangrijkste stoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. Dat klopt wel. Vraag is: krijgen we nog wel echt zonlicht(vitamine d) door het blokkeren van de zon.(natuurlijke stoffen/gassen vanuit de grond/aardtrillingen die blokkeren of door menselijk toedoen) Planten hebben ook foton/licht nodig. Schimmels en bacteriën(kleine organisme)/insecten krijgen de overhand bij weinig zonlicht/combinatie veranderingen van weer. Al met al wordt de mensheid/grote levende wezens van alle kanten bedreigd.

   5 likes
  • BeltaneCat schreef:

   “Zo kan iemand die spiritauliteit nastreeft onmogelijk vlees, vis en andere dierlijk voedsel (behalve melk en melkproducten) consumeren, omdat dierlijk voedsel dood brengt doordat het is verkregen door te doden. Alles wat is verkregen door geweld, doden, oplichting, luiheid, afgunst, haat, oneerlijkheid, onrechtvaardigheid, demonische mentaliteit, hebberigheid, afpersing etc. verlaagt de spiritualiteit (geweldloosheid, liefde) in een mens.”

   Ik wil maar even zeggen dat melk en melkproducten en ook eieren verkregen worden door te doden (en nog meer leed), naar mijn mening is dit nog erger dan vlees of vis eten. Bij eieren worden de mannelijke kuikens levend in een gehaktmolen gegooid, omdat ze volgens de industrie geen waarde hebben. Melk wordt verkregen door een koe elk jaar te verkrachten, haar baby direct af te pakken, en vervolgens als ze niet meer genoeg melk produceert (lees: compleet uitgemolken en uitgemergeld is), wordt ze verwerkt tot hamburger. Naja.. ik zou dan liever direct tot hamburger verwerkt worden….

   0 likes
 • rob schreef:

  Zalig en gelukkig kerstfeest met uw voedsel[pakket] uit de supermarkt en mogen het u welkome ..
  en dat u nog lang en gelukkig deze producten kunt afnemen..

  7 likes
 • Robin schreef:

  Alles met een hoge plankwaarde (dus zeer lang te bewaren) is vulmiddel, er zit niets voedends meer aan.
  Ik denk dat behalve groenten en fruit de meeste producten vulmiddel zijn van wat uit de supermarkt komt. Al zijn ze met groenten en fruit ook steeds meer aan het sleutelen.

  Daarom zien een hoop mensen er ook zo gevuld uit, ze blijven maar innemen omdat ze honger blijven houden.
  Je BENT wat je eet.

  5 likes
 • Hein schreef:

  Jammie. Merry Christmas xx

  2 likes
 • ramon schreef:

  Onwetendheid is een keuze in het tijdperk van informatie…

  Blijf weg uit de supermarkt!!!!

  2 likes
 • Elise49 schreef:

  Ondanks dit lezen: wens iedereen fijne dagen toe!

  1 likes
 • x

  Check Also

  supermarkt

  Sluiting ‘corona-supermarkt’ gepaard met groot machtsvertoon: ‘Dit hoort thuis in een politiestaat’

  In Noord Deurningen is een supermarkt gesloten ...

  viroloog

  Geen bewijs dat coronavirus kan worden verspreid in supermarkt, zegt deze vooraanstaande Duitse viroloog

  Er is geen bewijs dat het coronavirus ...

  >