Het gebruik van halfvolle of magere melk kan de kans op de ziekte van Parkinson verhogen. Het gebruik van volle melk heeft dat risico niet. Dat hebben onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston ontdekt.
Parkinson is een neurologische ziekte die zich kenmerkt door trillen en trager bewegen.
Onderzoekers ontdekten dat het consumeren van drie porties halfvolle melk per dag of meer de kans op parkinson met zo’n 34 procent verhoogt.
Volvette zuivelproducten
Maar mensen die volle melk gebruiken, lopen geen extra risico en dat geldt ook bij andere volvette zuivelproducten zoals room, kaas, yoghurt, roomboter en ijs.
De onderzoekers analyseerden het eetgedrag en de gezondheid van ruim 80.000 vrouwen en bijna 50.000 mannen over een periode van 25 jaar. In die tijd kregen meer dan 1000 deelnemers de ziekte van Parkinson.
Beïnvloedbare risicofactor
Hoewel ze niet met zekerheid kunnen zeggen dat magere producten parkinson veroorzaken, denken de wetenschappers wel dat het een beïnvloedbare risicofactor voor de ziekte is. Met andere woorden: het is een risicofactor waar je iets aan kunt doen.
Van de 5830 mensen die drie of meer porties magere melk per dag nuttigden, kregen er 60 parkinson. Van de 77.864 mensen die minder dan één portie per dag consumeerden, ontwikkelden 483 de ziekte.
Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.
IJsland: het land waar bankiers worden opgesloten en schulden worden kwijtgescholden
De griepprik verzwakt je immuunsysteem. Deze onderzoekers zijn verbijsterd
Specialist komt ineens overledenen tegen met ‘stroperig donkerblauw tot zwart’ bloed. Wat is de oorzaak?
De New Reality Show met Willem de Ridder over het overvloedsprincipe
Trump is nog in de race, bewijzen voor fraude stapelen zich op
Bruna bedreigd om ‘complotblad’ Gezond Verstand: ‘Ruiten gaan aan diggelen’
Ikea en de Roemeense geheime politie
Lavendel beter tegen angsten dan antidepressivum
Kijk: Het begint artsen op te vallen dat in hun omgeving mensen plotseling overlijden