Archeologie

2000 jaar oude batterij stelt archeologen al decennialang voor raadsel

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In 1938 vond de Duitse archeoloog Wilhelm König net buiten de Iraakse hoofdstad Bagdad 2000 jaar oude kruiken van klei die werden gebruikt als een soort batterijen. Met replica’s van de antieke artefacten was men in staat om stroom van 1,1 volt op te wekken. Mensen waren duizenden jaren eerder dan gedacht kennelijk al in staat om elektriciteit op te wekken.

De batterijen dateren zeer waarschijnlijk uit de tijd van Mesopotamië, uit de periode van de Arsaciden om precies te zijn. De objecten zijn duidelijk door mensen gemaakt en kunnen worden gebruikt om elektriciteit op te wekken. Het is onduidelijk welk doel ze zo’n 2000 jaar geleden dienden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

“De batterijen hebben altijd de aandacht getrokken,” zei dr. Paul Craddock van het British Museum. “Ze zijn uniek. Voor zover wij weten heeft nog nooit iemand iets soortgelijks gevonden. Het zijn vreemde dingen.”

2000 jaar oude batterij stelt archeologen al decennialang voor raadsel
Replica van de batterij (Smith College)

De kruiken hebben een stop van asfalt. Een ijzeren staaf omringd door een koperen cilinder steekt door de stop. Aan de hand van de corrosie aan de binnenkant van de kruiken is afgeleid dat ze werden gevuld met azijnzuur of wijn. Met azijnzuur of andere elektrolyten kon elektriciteit worden opgewekt.

Het Smith College in Massachusetts maakte een replica van het apparaat. Op de website schrijven de onderzoekers: “De precieze functie van de kruik is niet bekend, maar het was waarschijnlijk een soort batterij. Wetenschappers denken dat de batterijen werden gebruikt om voorwerpen te galvaniseren. Op deze manier werd bijvoorbeeld een laag metaal (zilver) voorzien van een andere laag metaal (goud), een methode die nog altijd wordt toegepast in Irak.”

[Epoch Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
luna
luna
9 jaren geleden

duracellen denk ik… in ieder geval zit er alcohol in !

whatever
whatever
9 jaren geleden

Met die samenstelling zou je licht kunnen maken. Bijvoorbeeld in tempels of misschien wel piramides.

Stef
Stef
9 jaren geleden

Quote:[Met replica’s van de antieke artefacten was men in staat om stroom van 1,1 volt op te wekken]

Stroom van 1,1 Volt bestaat niet, stroom van 1,1 Ampère wel.

1,1 Volt is 0,5 Volt minder dan wat er uit een penlightbatterijtje (AA) komt dus zullen ze daar destijds heel wat computers en dergelijke mee gevoed hebben 😉

Henk
Henk
9 jaren geleden

“Alcohol” is ethanol in dit geval en dat is onbruikbaar als elektrolyt want het dissocieert in water haast niet in ionen.

Daarnaast blijft het een interessant verschijnsel dat dit soort artefacten meestal worden bedekt met een laag culturele arrogantie uit het Westen. We moeten vooral blijven leren op school dat Galvani en Volta zowat alles op dit gebied zouden hebben uitgevonden zonder voorgangers uit het Midden-Oosten.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x