Archeologie

Fossielen van onbekende mensensoort ontdekt

Help anderen door dit met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een onbekende mensensoort zwierf tussen 60.000 en 120.000 jaar geleden door het noorden van China. Het waren geen neanderthalers en ook geen moderne mensen. Algemeen wordt aangenomen dat er vier groepen waren: de neanderthalers leefden in Europa, de Denisova-mens in Azië en de ‘hobbit’ (Homo floresiensis) in Indonesië. En er was nog een mysterieuze vierde groep uit Eurazië.

De Chinese resten werden in 1976 ontdekt in een grot in Xujiayao. Het gaat om schedelfragmenten en negen tanden van vier individuen. Een analyse van de tanden is pas gepubliceerd in het American Journal of Physical Anthropology.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

María Martinón-Torres van het Nationale Onderzoekscentrum voor Menselijke Evolutie in het Spaanse Burgos en haar collega’s kwamen al snel tot de conclusie dat de tanden niet toebehoren aan de moderne mens, de Homo sapiens. Andere resten die in de grot gevonden zijn komen ook niet overeen met de vier bekende soorten.

Fossielen van onbekende mensensoort ontdekt
María Martinón-Torres (CENIEH)

Martinón-Torres kan nog niet met zekerheid zeggen of het gaat om een geheel nieuwe mensensoort. “Dit is voor ons een onbekende groep. We kunnen nog niet zeggen dat het een nieuwe soort is omdat we het materiaal moeten vergelijken met andere dingen,” zei ze.

Het zouden Denisova-mensen kunnen zijn, maar er is bijna niets over deze soort bekend. De enige fossielen van deze mens, twee tanden en een vingerkootje, zijn gevonden in een grot in Siberië.

Volgens Darren Curnoe van de Universiteit van Nieuw-Zuid-Wales in Sydney is er wel een nieuwe mensensoort ontdekt. “De fossielen wijzen sterk in de richting van een nog onbekende soort,” zei hij. “Ik ben er vrij zeker van dat deze tanden uniek zijn.”

Misschien komt er binnenkort meer duidelijkheid aangezien Azië rijk is aan fossielen. Wetenschappers willen graag meer gegevens bemachtigen uit het oosten van Azië, maar dat blijkt geen gemakkelijke opgave.

“Er leefden waarschijnlijk meerdere vroege menssoorten in Azië, wat niet verrassend is gezien de omvang van het continent en de geïsoleerde ligging,” zei Martinón-Torres. Een aantal van deze groepen zouden volgens sommige onderzoekers voorouders van de moderne Europeanen kunnen zijn.

“We hebben Oost-Azië veel te lang genegeerd,” zei Curnoe. “We beginnen nu verrassende ontdekkingen te doen die ingaan tegen de conventionele kennis over fossielen uit Europa en Afrika.”

[BBC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
John
John
9 jaren geleden

Lekker ding die María Martinón-Torres

Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
8 jaren geleden

LS…

Het blijft voor velen moeilijk te vatten. Vooral voor de stumpers die nog gevangen zitten in het dogma van de een of andere achterlijke religie. Alleen al bij de sloop van het vaticaan zal er zoveel goud gevonden worden dat alle wereldmensen in een klap miljonair zijn. Dan zal de waarheid over het ontstaan van de mens ook gefinancierd kunnen worden en gaan alle religieuze oplichters op de brandstapel waar zij thuishoren…

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x