Vooral jonge kinderen krijgen te veel van de mogelijk kankerverwekkende stof 3-MCPD binnen door de consumptie van margarine, sauzen, koffiecreamers en bakkerswaren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Tijdens de productie en verhitting van plantaardige oliën en vetten, en dan vooral palmolie, ontstaat de schadelijke stof 3-MCPD. Bekend is dat die nierschade kan veroorzaken.
Het RIVM heeft nu voor het eerst gekeken naar de hoeveelheid die mensen van deze stof binnenkrijgen, afgezet tegen de gestelde gezondheidslimiet. Het instituut wijst er wel op dat er nog geen harde conclusies getrokken kunnen worden vanwege de beperkte beschikbare gegevens.
Volgens de onderzoekers krijgt gemiddeld 18 procent van de jonge kinderen van twee tot en met zes jaar te veel van de giftige stof binnen. Bij zevenjarigen is dit zelfs meer dan een derde (35 procent). Daarna daalt de inname.
Volgens het RIVM is verder onderzoek nodig. “Er is nog veel onduidelijk over de stof,” zegt onderzoeker Polly Boon. “Zo kan de stof in nog veel meer producten zitten. We weten dat nu nog niet.”
[RIVM]
Vreedzame revolutie IJsland gecensureerd (video)
Huisarts legt waanzin bloot: ‘Mensen zijn een pak zieker van griep dan van corona’
De Taliban wilden zich overgeven, maar dat mocht niet van minister Rumsfeld. Journaliste onthult hoe de pers de oorlog gaande houdt
D66 wil grondeigenaren dwingen windmolens toe te staan. ‘Deze anti-democraten zijn helemaal gek geworden’
Supermarkt ligt vol eten dat verslavender is dan cocaïne. Kom nu in actie tegen de voedingsindustrie
Nederlandse overheid laat lukraak mensen van social media gooien en wil daar niks over kwijt: ‘Zeer ernstig’
NASA-astronaut: buitenaardsen zijn hier (video)
Amerikaanse staat in de ban van mysterieuze ‘mannen in zwart’
Het Grote Ontwaken, wat veroorzaakt dat mensen plotseling ontwaken? – Channeling 27-09-2023