Het eten van honing kan voorkomen dat je ziek wordt. Dat stellen de wetenschappers achter het YouTube-kanaal The Sci Show in een nieuwe video.
Bijen beschermen hun bijenkast en voedsel met antibacteriële eiwitten. Honing wordt al sinds 8000 voor Christus gebruikt om wonden te genezen. Je kunt het ook gebruiken om de huid te reinigen, te hydrateren of zelfs te ontsmetten. In ziekenhuizen wordt het nog steeds gebruikt om infecties tegen te gaan.
Waterstofperoxide
Omdat honing een heel verzadigd product is, snakt het naar water en zal het al het vocht uit bacteriën opnemen. Honing bestaat uit slechts twee procent water en dat is te weinig voor bacteriën om te overleven.
Als bijen honing maken, zetten ze de oxidatie van glucose in gang. Daarbij ontstaat glucosezuur en vervolgens waterstofperoxide, dat veel soorten bacteriën doodt. Honing heeft een pH-waarde van minder dan vier, terwijl bacteriën een pH-waarde van zeven nodig hebben om te kunnen groeien.
Versterkt immuunsysteem
Bijen voegen ook een natuurlijk antibioticum toe aan honing, te weten bee defensin-1. Dat versterkt het immuunsysteem van de bijen en beschermt hen tegen ziektes.
In sommige honingsoorten zit ook methylglyoxaal, uit de nectar van een Nieuw-Zeelandse bloem die een hoge antibacteriële werking heeft.
Zorgminister Kuipers wil coronawet niet schrappen, vindt het te riskant: ‘Wat een onzin!’
Buma haalt hard uit naar bankiers
Huisarts haalt fel uit: ‘De wappies hebben jullie gewaarschuwd! Maar jullie wilden niet luisteren’
10 jaar cel omdat je op vakantie gaat? ‘Dit is een stap te ver’
Experiment laat zien: Alles wat je weet over culinaire oliën, klopt niet
Journalist tijdens persconferentie tegen Amerikaanse minister Kerry: “U heeft ISIS gecreëerd!”
‘Rutte pleegt gewoon een coup, een halve staatsgreep!’
Melinda Gates vindt mobieltjes en vaccins belangrijker dan stromend water
Amerikaanse acteur bezocht door een alien. In dit interview doet hij een boekje open