Financieel

Alternatief Grieks betaalmiddel wint terrein

Help ons door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

2103%20volos23947349243729Theodoros Mavridis koopt verse eieren, fruit, olijfolie, jam en zeep en het kost hem nul euro. Eerder repareerde hij een televisie en verving hij enkele lampen.

In de Griekse havenstad Volos, tussen Athene en Thessaloniki, doen inmiddels zo’n 800 mensen mee aan een snel groeiend ruilsysteem.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

Voor zijn werk ontving Mavridis een aantal Lokale Alternatieve Eenheden op zijn online rekening. In het Grieks worden ze tems genoemd. Die maakte hij over naar de verkoper van de eieren en de olijfolie en zijn accountant die hem helpt met zijn nieuwe rekening.

Solidariteit

“Het is een eenvoudigere manier om goederen en diensten uit te wisselen,” zei de in Duitsland geboren homeopaat en acupuncturist Bernhardt Koppold die in Volos woonachtig is. “Het is ook een goede manier om op praktische wijze solidariteit te tonen en relaties op te bouwen.”

Hij behandelde Maria McCarthy, een lerares Engels die al 20 jaar in de stad woont. Ze gebruikte één van haar vouchers die worden uitgereikt aan mensen die nog geen online rekening hebben. “Het is een nieuw systeem, maar het groeit heel snel,” zei ze. “Hoe meer je er gebruik van maakt, hoe sneller het went.”

Markt

Volgens medeoprichter Maria Choupis zijn er nu 15 netwerken in Griekenland actief die tems gebruiken als betaalmiddel. De munteenheid wordt nu zo’n 18 maanden gebruikt en werd ingevoerd vanwege de alsmaar stijgende belastingen en dalende lonen.

Een gebouw dat eigendom is van de Universiteit van Volos wordt momenteel omgebouwd tot markt waar mensen ruilhandel kunnen bedrijven zonder gebruik te maken van geld. “Het is erg bevrijdend om niet te hoeven betalen met geld,” zei Choupis.

Niemand mag meer dan 1.200 tems op zijn of haar rekening hebben staan zodat mensen niet gaan oppotten. Wanneer je de limiet hebt bereikt moet je ze gaan gebruiken. Bovendien mag niemand meer dan 300 tems schuld hebben.

Creatieve oplossingen

Volgens Choupis zou het netwerk nog sneller zijn gegroeid als mensen niet zo bang waren. “Het is alsof ze murw zijn geslagen, alsof ze duizelig zijn,” legde ze uit. “Op het moment dat mensen zien hoeveel ze zonder geld kunnen doen, zijn ze overtuigd.”

Onlangs nam het Griekse parlement een wet aan die ‘alternatieve vormen van ondernemerschap en lokale ontwikkeling’ aanmoedigt. Choupis benadrukte dat er een nieuwe wind waait in Griekenland. Dat mensen vastbesloten zijn boven de woede uit te stijgen en creatieve oplossingen bedenken.

Bron: Guardian.co.uk via Hetkanwel.nl

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x