Tomaten gaan de strijd aan met maagkanker, zo blijkt uit een nieuwe studie. De vrucht blokkeert de celgroei als hij in zijn geheel gegeten wordt, zeggen onderzoekers.
Eerder werd al ontdekt dat het stofje lycopeen in tomaten een kankerremmende werking heeft, maar de tomaat bevat nog meer heilzame bestanddelen.
“De effecten van tomaten lijken niet gerelateerd te zijn aan specifieke bestanddelen zoals lycopeen,” zei hoofdonderzoeker Daniela Barona van het Italiaanse kankeronderzoekscentrum CROM.
Nieuwe behandelingen
“In plaats daarvan moeten ze in hun geheel worden bekeken,” voegde ze toe.
Uit twee soorten tomaten, San Marzano en Corbarino, werd een extract gehaald, dat ervoor bleek te zorgen dat kankercellen zich niet langer konden verspreiden en ontwikkelen.
Het extract leidde er uiteindelijk toe dat de kankercellen afstierven. De onderzoeksresultaten kunnen de weg plaveien voor nieuwe behandelingen, aldus de onderzoekers.
Mediterrane dieet
Tomaten maken onderdeel uit van het mediterrane dieet, dat het risico op kanker zou verlagen.
In Europa krijgen gemiddeld één of twee op de 100 mannen en één op de 100 vrouwen maagkanker.
Bij mannen komt de ziekte het meest voor tussen de 60 en 75 jaar. De meeste vrouwen met maagkanker zijn 75 jaar en ouder.
De studie is gepubliceerd in het Journal of Cellular Physiology.
[SHRO]
Waarom een hond goed is voor je gezondheid
Onze voeding is er slecht aan toe: “Consument wordt moedwillig verschalkt door bedriegende voedingsindustrie”
Steeds meer aanwijzingen dat Duitse overheid voorkennis had over aanslag op kerstmarkt Berlijn
‘Het is een oorlogsgebied’: Zuid-Afrika gaat 25.000 troepen inzetten, land op rand van burgeroorlog
Is jouw leven al een Feng Shui ‘kleurplaat’?
Ontdek welke supermarktproducten verborgen suikers bevatten
Eerste Kamer akkoord met testwet en quarantaineplicht: ‘De medische apartheid is een feit’
‘Twijfel over integriteit Diederik Gommers’ vanwege patent
John McAfee: “Ik kan je verzekeren dat de Democratische Partij niet is gehackt door Rusland”