Mensen doen kunstmatige zoetstoffen in hun drankjes om diabetes te voorkomen, maar in plaats daarvan kunnen deze stoffen de kans op diabetes al na 14 dagen vergroten.
Zoetstoffen, zoals sucralose en aspartaam, kunnen van invloed zijn op de manier waarop ons lichaam omgaat met suiker (of glucose) in het bloed.
Ze blijken ook de glucosewaarden na een maaltijd te doen toenemen, wat inhoudt dat het lichaam meer insuline moet produceren om de glucose af te breken.
Veertien dagen
En dat is het begin van een cyclus die kan leiden tot diabetes type 2, zeggen onderzoekers van de Adelaide Medical School.
Dit proces kan al veertien dagen na het gebruik van de zoetstoffen in gang gezet worden, zo ontdekten de onderzoekers.
Ze gaven 27 gezonde vrijwilligers een hoge dosis sucralose – die vaak onder de naam Splenda wordt verkocht, het equivalent van 1,5 liter light frisdrank – of een placebo.
Eerder onderzoek
Aan het eind van de twee weken durende test, zagen ze bij mensen die zoetstoffen toegediend kregen zowel een verandering in hun glucose-absorptie als in hun bloedglucose- en insulinewaarden.
Deze bevindingen zijn in overeenstemming met eerder onderzoek waaruit bleek dat zoetstoffen de bacteriën in de darm veranderen en dat het vermogen van het lichaam om glucose af te breken vermindert.
Kamerlid maakt gehakt van eurocraat Von der Leyen: ‘Hier past maar één reactie op en dat is: wegwezen!’
Amerikanen hebben hoop op omverwerpen van Assad in Syrië opgegeven. Dit moment gaat de geschiedenis in
Geheim document Pentagon bewijst: opkomst terreurgroep IS was onderdeel van het plan
Vermelding CO2-uitstoot op producten Albert Heijn wekt huiver: ‘Het is heel griezelig’
‘Schokkende cijfers uit de VS, dit zou ook hier in Nederland nader onderzocht moeten worden’
Overgewicht is BIG BUSINESS – Het geheim waar Big Diet al 76 jaar over zwijgt
Is dit eerlijk vals spelen?
Meditatie verbetert het immuunsysteem
Arts-epidemioloog treedt uit anonimiteit: ‘Ik wil niet medeplichtig zijn aan deze misdaad’