Mens en Dier

Europese Commissie stelt verbod in op bijendodende pesticiden

Help ons door dit met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is officieel. De Europese Commissie kondigt volgende week een verbod aan op bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden. Dat heeft staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer laten weten.

Neonicotinoïden worden gelinkt aan de massale bijensterfte. Landen krijgen een jaar de tijd om het verbod in te voeren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Het blijkt dat verschillende neonicotinoïden 5400 tot 7297 keer giftiger zijn voor bijen dan het inmiddels verboden middel DDT. In ons voedsel zitten ook residuen van deze bestrijdingsmiddelen.

Geheime studies

De Tweede Kamer heeft Dijksma opgeroepen om de middelen in Nederland zo snel mogelijk te verbieden en niet op Europa te wachten. Dijksma reageerde dat de Nederlandse landbouw op die manier op achterstand zou worden gezet.

De Kamer wil ook dat Dijksma het wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen neonicotinoïden in bestrijdingsmiddelen en de sterk toegenomen bijensterfte openbaar gaat maken. Dat is volgens Dijksma juridisch gezien echter niet mogelijk.

De natuurbeschermings- en milieuorganisatie Natuur & Milieu heeft deze ‘geheime studies’ van Bayer inmiddels mogen inzien. De organisatie concludeerde op basis van de onderzoeken dat imidacloprid, een neonicotinoïde van Bayer, kan worden gelinkt aan de bijensterfte.

Strengere regels

Imidacloprid wordt veel op bessen, peulen en erwten gespoten. De stof hoopt zich op in lever en nieren. In Nederland zijn 38 bestrijdingsmiddelen met imidacloprid toegelaten, waaronder Gazon Insect, Pokon Mierenstop, HGX mierenlokdoos, Bayer Vliegensticker en Vapona Raamsticker.

Farmareus Bayer wil niet meewerken. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft Bayer in het gelijk gesteld. Het Duitse concern fuseerde in 1925 met IG Farben. In 1951 werd Bayer opnieuw opgericht, nadat IG Farben na de Tweede Wereldoorlog was opgesplitst. IG Farben had in die periode zulke nauwe banden met de SS dat het bedrijf in Auschwitz over een eigen slavenkamp beschikte.

Dijksma zei dat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) binnenkort met strengere regels komt voor imidacloprid. Het middel blijkt schadelijker dan gedacht en bovendien zit het door gebruik in de tuinbouw in grote hoeveelheden in het oppervlaktewater.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Het zal eens tijd worden.Ik dacht al dat achterlijkheid, hoogtij vierde.

san
san
11 jaren geleden

Wanneer alle bijen zijn uitgeroeid heeft de mens nog 4 jaar, bye bye zwaai zwaai
en dan zij n wij ook uitgeroeid…

Rolling Stone
Rolling Stone
11 jaren geleden

Raar ! Opeens komen ze daar in Brussel op voor de bijen. Op zich geweldig, ware het niet dat wij als mensen, worden volgestouwd met E-nummers, de meest vreselijk goedjes, door ons eten gedauwd en dat wordt goedgekeurd. O, wat zijn we toch goed voor de natuur. Maar o wee,… kijk eens naar dat ware masker.
Ze moeten zieltjes winnen natuurlijk.
Want de populariteit is nu niet zo geweldig.

realitycheck
realitycheck
11 jaren geleden

en de fda heeft juist eea toestaan in de usa, het land van de ongewenste mogelijkheden…

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x