Het eten van honing kan voorkomen dat je ziek wordt. Dat stellen de wetenschappers achter het YouTube-kanaal The Sci Show in een nieuwe video.
Bijen beschermen hun bijenkast en voedsel met antibacteriële eiwitten. Honing wordt al sinds 8000 voor Christus gebruikt om wonden te genezen. Je kunt het ook gebruiken om de huid te reinigen, te hydrateren of zelfs te ontsmetten. In ziekenhuizen wordt het nog steeds gebruikt om infecties tegen te gaan.
Waterstofperoxide
Omdat honing een heel verzadigd product is, snakt het naar water en zal het al het vocht uit bacteriën opnemen. Honing bestaat uit slechts twee procent water en dat is te weinig voor bacteriën om te overleven.
Als bijen honing maken, zetten ze de oxidatie van glucose in gang. Daarbij ontstaat glucosezuur en vervolgens waterstofperoxide, dat veel soorten bacteriën doodt. Honing heeft een pH-waarde van minder dan vier, terwijl bacteriën een pH-waarde van zeven nodig hebben om te kunnen groeien.
Versterkt immuunsysteem
Bijen voegen ook een natuurlijk antibioticum toe aan honing, te weten bee defensin-1. Dat versterkt het immuunsysteem van de bijen en beschermt hen tegen ziektes.
In sommige honingsoorten zit ook methylglyoxaal, uit de nectar van een Nieuw-Zeelandse bloem die een hoge antibacteriële werking heeft.
Bestaan parallelle universa echt? Amerikaanse oud-minister doet opmerkelijke uitspraken in talkshow
Pepijn van Houwelingen spuwt vuur: ‘Met welke periode mogen we uw misdaden dan wel vergelijken?’
Leger trekt Den Haag binnen: ‘Het lijkt wel oorlog’
Alle ‘complottheorieën’ over corona komen uit: welke verschrikkingen staan ons nog meer te wachten?
Bankrun in Griekenland en Spanje – klanten halen miljarden weg
Het ‘social media-complot’ van De Jonge: ‘Wat kan die man uniek makkelijk liegen, angstaanjagend gewoon’
Hoe de westerse media al jaren zwijgen over de oorlog in Donbass en neonazisme in Oekraïne
Hans de Booij: kom maar op met die UFO’s (video)
De Jonge vergelijkt nemen van coronavaccin met eten van frikandel