Homepagina » Universum » Voyager 1 nadert de laatste grens (video)
Voyager 1 ontdekt magnetische snelweg

Voyager 1 nadert de laatste grens (video)

De Amerikaanse ruimtesonde Voyager 1 reist al bijna 35 jaar door het zonnestelsel. Op een dag, zo hopen wetenschappers, zal de sonde de interstellaire ruimte bereiken.

Mogelijk breekt die dag binnenkort aan. De detectoren van Voyager registreerden onlangs een plotselinge toename in geladen deeltjes uit het universum.

Die deeltjes werden bij supernova’s het universum ingeslingerd, maar dringen nauwelijks door tot het zonnestelsel door de invloed van de zon.

Heliopauze

Met de rand van het zonnestelsel wordt de rand van de heliosfeer bedoeld, het gebied waarin de zonnewind de overheersende stroom van deeltjes is. De zonnewind bestaat uit geïoniseerde deeltjes afkomstig van de corona van de zon. Deze kunnen in de magnetosfeer van de aarde magnetische stormen doen ontstaan die invloed kunnen hebben op draadloze communicatiesystemen.

Het gebied wordt begrensd door de heliopauze. De heliopauze is het gebied waar de kracht van de zonnewind zo sterk is afgenomen dat hij wordt meegesleurd door de deeltjes die het interstellair medium vormen. Hierna eindigt de invloed van ons zonnestelsel.

Waar de snelheid van de interstellaire ruimte subsonisch wordt ontstaat een boegschok, analoog aan de boeggolf van een schip. Hier worden de interstellaire deeltjes om ons zonnestelsel heen geleid. Bij de rode reus Mira in het sterrenbeeld Walvis kan men duidelijk een boegschok en een heliopauze waarnemen.

Grens

“Tussen januari 2009 tot januari 2012 is het aantal geladen deeltjes geleidelijk met 25 procent gestegen,” zegt Ed Stone van het California Institute of Technology in Pasadena. “Maar sinds 7 mei nam de kosmische straling ineens toe met vijf procent per week en negen procent in een maand.”

De Voyager bevindt zich nog in ons zonnestelsel, maar lijkt de laatste grens te naderen. Het is duidelijk een gebied waar veel dingen veranderen. Hoe dichter de sonde de grens nadert, hoe sneller het aantal zonnedeeltjes dat gemeten wordt moet zakken. Dat is nog niet gebeurd.

Het magnetische veld rond Voyager zal van richting veranderen ten opzichte van het magnetische veld van de zon en zich aanpassen aan het nieuwe en onbekende magnetisme van de interstellaire ruimte. Dat is ook nog niet gebeurd.

Goede staat

Ook Voyager 2 is bezig met een reis richting de sterren, maar ligt enkele miljarden kilometers achter op Voyager 1. Beide ruimteschepen verkeren in goede staat.

“Toen Voyager 1 en 2 in 1977 werden gelanceerd was het ruimtetijdperk 20 jaar oud,” merkt Stone op. “Velen van ons droomden ervan om de interstellaire ruimte te bereiken, maar we hadden geen idee hoelang de reis zou duren en of ze het zouden redden.”

Voyager 1 is momenteel bijna 18 miljard kilometer van de aarde verwijderd. De gegevens doen er ruim 16 uur over om de aarde te bereiken. De sonde zal nog zeker tot 2025 blijven zenden.

Bron: Nasa.gov

Gerelateerd:

 Vind je deze info leuk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. …To boldly go where no satellite has gone before…

  Zeeeeeerrrrr interessant!

  0 likes
 2. Op een dag, zo hopen wetenschappers, zal de zonde de interstellaire ruimte bereiken.
  .
  zo staat er in het bericht.
  Laten we hopen dat de zonde niet verspreid wordt.

  0 likes
 3. Ik heb een keer een artikel gezien waarin gesteld wordt dat de Voyager tegen een soort grens was aangelopen en steeds langzamer bewoog en uiteindeljik zelfs tot stilstand zou zijn gekomen omdat de rand van het zonnenstelse bereikt zou zijn en daar een soort barriere was. Of ben ik in de war met iets anders?

  0 likes
 4. Een andere plausibele verklaring is dat de zonneactiviteit is toegenomen.

  0 likes
 5. De echte data brengen ze toch niet naar buiten wij mensen mogen niet wijzer worden gelukkig is dit senario bijna aan het einde.

  0 likes
 6. Een leuke actie van buitenaardsen met gevoel voor humor deze Voyager 1 te teleporteren naar Times Square waar net die yoyashow is geweest in het kader van de zomerzonnewende. Dat is een mooie actie.

  0 likes
 7. [quote name=”artie”]Op een dag, zo hopen wetenschappers, zal de zonde de interstellaire ruimte bereiken.
  .
  zo staat er in het bericht.
  Laten we hopen dat de zonde niet verspreid wordt.[/quote]
  haha, ja, dat zou sonde zijn!

  0 likes
 8. [quote name=”Wasbeertjuh”]…To boldly go where no satellite has gone before…

  Zeeeeeerrrrr interessant![/quote]

  SAYS WHO??…. ;P

  0 likes
 9. [quote name=”Flenty”]Een andere plausibele verklaring is dat de zonneactiviteit is toegenomen.[/quote]
  Een verklaring voor wat ?

  0 likes
 10. nu ik dit zo gelezen heb vraag ik mij af , hoe kan het dat men kan zeggen wat zover weg is waar geen mens geweest is wat daar is , en hoe kan het dat het maar 16 uur duurd over zo’n lange afstand dat er berichten door komen ?

  0 likes
 11. klopt heb ik ook ergens een keer gelezen .
  OOk de steeds groter wordende snelheid van het apparaat zou zo erg afgeremd worden dat het bijna stil lijkt te staan ..
  Dus u mag het zeggen.

  [quote name=”Moondust”]Ik heb een keer een artikel gezien waarin gesteld wordt dat de Voyager tegen een soort grens was aangelopen en steeds langzamer bewoog en uiteindeljik zelfs tot stilstand zou zijn gekomen omdat de rand van het zonnenstelse bereikt zou zijn en daar een soort barriere was. Of ben ik in de war met iets anders?[/quote]

  0 likes
 12. [quote name=”Marcel”]Een leuke actie van buitenaardsen met gevoel voor humor deze Voyager 1 te teleporteren naar Times Square waar net die yoyashow is geweest in het kader van de zomerzonnewende. Dat is een mooie actie.[/quote]

  En dan via een gechanneld bericht doorgeven dat een een grapje was whahaha

  0 likes
 13. [quote name=”marcel”]nu ik dit zo gelezen heb vraag ik mij af , hoe kan het dat men kan zeggen wat zover weg is waar geen mens geweest is wat daar is , en hoe kan het dat het maar 16 uur duurd over zo’n lange afstand dat er berichten door komen ?[/quote]
  Radio golven hebben lichtsneleid……!

  0 likes
 14. #10 Marcel: een radiosignaal verplaatst zich met 300.000km per seconde door de ruimte, en heeft dus lichtsnelheid!!Om nu de kilometers te berekenen van de afstand,is dit nu met uw rekenmachine nog een makkie!!Eerst van de uren minuten maken, dan seconden, maal 300.000km is de afstand ongeveer van de voyager!Waarom ongeveer??Omdat niet vast staat, dat dit exact 16 uur is,wat u beweerd,maar afwijkend kan zijn.

  0 likes
 15. Hoe vaak zullen de Voyager 1 en 2 al gescand,bekeken benaderd gekopieerd opgevallen zijn door een andere levens,of intelligente robot vormen zijn. Misschien nog helemaal niet hoewel… er zullen toch meer nieuwsgierige zijn met een ”scansysteem” om alle niet natuurlijke projectielen waar te nemen. Spannend… Beetje naïef om te denken dat alles vredelievend is ( voyager heeft een routemap naar een schatkist ) of een planeet vol snack’s Verder zie ik vaak wel reactie’s op onze mooie tekeningen op de ”goldenplate” veel graancirkels vertonen naar mijn idee die zelfde uitleg in beeldende taal.. precies zoals wij doen in de voyagers. soms denk ik wel eens ET heeft al honderden keren antwoord gegeven alleen zijn wij niet in staat ET zijn plaatjes te begrijpen. Een heerlijke fantasie vind ik het project, helemaal te bedenken dat de spullen een jaar voor mijn geboorte op aarde zijn gemaakt en nu voor een groot deel nog steeds functioneel.

  0 likes
 16. NASA VALT DOOR DE MAND!!!!!!

  De huidige Nasa ruimteschepen moeten al veel verder ontwikkeld zijn dan wij weten.
  Alleen stoppen ze dit in de doofpot.

  Hebben julie je wel eens afgevraagt???:

  Wie maakt toch steeds die opnames van de satelieten en planeten???

  Ze zijn veel verder dan ze ons doen geloven.

  0 likes
 17. [quote name=”Edwin Koehorst”]Hoe vaak zullen de Voyager 1 en 2 al gescand,bekeken benaderd gekopieerd opgevallen zijn door een andere levens,of intelligente robot vormen zijn. Misschien nog helemaal niet hoewel… er zullen toch meer nieuwsgierige zijn met een ”scansysteem” om alle niet natuurlijke projectielen waar te nemen. Spannend… Beetje naïef om te denken dat alles vredelievend is ( voyager heeft een routemap naar een schatkist ) of een planeet vol snack’s[/quote]

  Onze plaaneet is een borrelnootje,
  en we zitten in een dip.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

coronamaatregelen

Hoogleraar legt uit waarom onze coronamaatregelen echt levensgevaarlijk zijn

De coronamaatregelen kosten meer levens dan ze ...

wereldgezondheidsorganisatie

Hef de Wereldgezondheidsorganisatie op. Het ware gezicht van WHO-baas Tedros

Op 10 januari liet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.