Gezondheid

Costa Rica zegt NEE tegen genetisch aangepast maïs

Help ons door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Inspanningen van Monsanto om in Costa Rica genetisch gemodificeerde gewassen te mogen verbouwen worden tegengewerkt door lobbyisten.

Een nationale veiligheidscommissie van het land wil eerst meer onderzoek doen naar de invloed van het verbouwen van transgene maïs van Monsanto op Costa Ricaanse bodem.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Begin november vroeg het bedrijf Delta & Pine Land Company, een dochteronderneming van Monsanto, een vergunning aan om één tot twee hectare grond te mogen gebruiken voor genetisch gemodificeerde gewassen die bestand zijn tegen onder meer glyfosaat, meldt de krant El Financiero.

Toelating

In Nederland is glyfosaat met ingang van 1 januari 2018 verboden voor particulier en niet-commercieel gebruik. Tijdens de stemmingen van 15 september 2011 nam de Tweede Kamer een motie van GroenLinks aan om de herbicide in Nederland te verbieden voor niet-commerciële doeleinden.

Op 23 februari jongstleden publiceerde het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen echter een persbericht waarin werd vermeld dat aan Roundup, de herbicide van Monsanto, op basis van de werkzame stof glyfosaat een toelating is verstrekt.

Costa Ricaanse boeren en milieugroepen zijn bezorgd dat de gewassen de genen van lokale maïssoorten kunnen veranderen, wat Monsanto in staat stelt om de boeren aan te klagen wegens schending van patentrecht.

Reageerbuisproeven

Afgelopen september stelden de Russische autoriteiten een verbod in op de genetisch gemodificeerde maïssoort van Monsanto. De regering nam het besluit na de publicatie van een studie die het gewas in verband brengt met borstkanker en orgaanschade.

Uit een studie van de Universiteit van Caen blijkt dat blootstelling aan glyfosaat in de herbicide van Monsanto tot schade aan cellen kan leiden. Franse onderzoekers hebben met reageerbuisproeven onderzocht wat de werking is van de chemische stof polyethoxide tallowamine, een ingrediënt van Roundup, op celculturen. Met name cellen in de navelstreng, placenta en embryo’s bleken kwetsbaar.

De Keniaanse regering volgde het voorbeeld van Rusland en heeft een algeheel importverbod ingesteld op genetisch gemodificeerd voedsel.

Bron: News.co.cr

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sun
Sun
11 jaren geleden

dieptriest dat we dit ooit hebben toegestaan en niet in staat zijn om dit per direct te stoppen:

“In Nederland is glyfosaat met ingang van 1 januari 2018 verboden voor particulier en niet-commercieel gebruik. Tijdens de stemmingen van 15 september 2011 nam de Tweede Kamer een motie van GroenLinks aan om de herbicide in Nederland te verbieden voor niet-commerciële doeleinden.”

-realitycheck
-realitycheck
11 jaren geleden

zou het dan toch nog gaan lukken om die criminelen te weren??

kennis
kennis
11 jaren geleden

In Nederland alles is mag,mits het goedkoper zijn!!dus goedkoper betekent gezond.

m&m
m&m
11 jaren geleden

dus wel voor commerciele doeleinden?
maar ja als de wereldbevolking wil reduceren moeten ze vooral doorgaan op de ingeslagen weg van momsanto,dat lukt dat wel en zelf zullen ze het niet eten.

zal wel een experiment zijn om te kijken hoelang het duurt voor we pijp aan maarten geven.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x