Natuur en Milieu

Heeft de zee bewustzijn?

Help mee door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Verschillende soorten zeemicroben werken samen door als een verenigd geheel op hun omgeving te reageren, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Er is nog weinig bekend over de verbanden tussen deze kleine wezens, maar de resultaten wijzen erop dat de microben net zo afhankelijk van elkaar zijn als cellen in een menselijk lichaam.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De onderzoekers nemen als voorbeeld microben die door middel van fotosynthese energie produceren. Vervolgens ontstaat koolstofdioxide, waar andere microben weer op reageren door het gas te absorberen.

Dagelijkse activiteiten

De oceanen bevatten een ontzagwekkende diversiteit aan extreem kleine organismen die picoplankton worden genoemd. Microbiologen die wilde zeemicroben bestuderen zien zich geconfronteerd met enorme uitdagingen om de dagelijkse activiteiten van deze kleine wezens in kaart te brengen.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology en het Monterey Bay Aquarium Research Institute verzamelden op zee watermonsters met daarin enkele miljarden microben. Iedere vier uur werd een monster genomen zodat de onderzoekers konden zien welke genen de microben op welke momenten gebruikten.

Ze analyseerden miljarden fragmenten genetisch materiaal en koppelden elk fragment aan een specifiek gen en een bepaalde soort microbe. Op deze manier kregen de onderzoekers inzicht in de dagelijkse activiteiten van een aantal soorten.

Coördinatie

De onderzoekers vermoeden dat al deze microben reageren op dezelfde veranderingen in de omgeving, maar dat specifieke groepen microben op specifieke manieren reageren. Ze denken dat de verschillende groepen samenwerken om verschillende soorten voedsel te bemachtigen.

Sommige soorten picoplankton kunnen bijvoorbeeld eiwitten en vetten consumeren. De aminozuren die ze tijdens dat proces aanmaken komen vervolgens in het zeewater terecht en worden weer geconsumeerd door andere soorten picoplankton.

“De resultaten laten zien dat er verrassend veel coördinatie plaatsvindt tussen zeemicroben,” zei een woordvoerder van het Monterey Bay Aquarium Research Institute. “Veel verschillende groepen zeemicroben zijn iedere dag van elkaar afhankelijk om te kunnen overleven. Dit zou kunnen verklaren waarom veel soorten niet in het laboratorium kunnen worden gekweekt.”

Bron: Dailymail.co.uk Foto: Edward DeLong

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Harrie Penders
Harrie Penders
11 jaren geleden

Alles heeft bewustzijn.

days of our lives
days of our lives
11 jaren geleden

De samenhang van leven in de zee en op land geeft een hoop dynamiek weer. Dat is iets anders dan bewustzijn.

Sun
Sun
11 jaren geleden

Ja

natuurlijk! 🙂

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

80% van onze hersenen is water dus de zee is een enorme harde schijf met info.Zo kun je water met gedachten een structuur geven.Denk je lief
krijg je een mooie vorm,denk je lelijk krijg je een lelijke structuur, als je de microscoop gebruikt.

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x