Veel mensen weten inmiddels dat frisdrank niet goed is voor de gezondheid. Door de jaren heen is de koolzuurhoudende drank geassocieerd met de obesitas-epidemie en de stijgende gezondheidskosten.
Sommige experts hebben zelfs opgeroepen tot een belasting op frisdrank zodat mensen worden afgeschrikt en er minder van gaan drinken.
Alhoewel mensen veelal weten dat frisdrank kan leiden tot diabetes brengen zoete koolzuurhoudende dranken ook een aantal verborgen gevaren met zich mee.
Onzichtbare vetopslag rond de organen
Deense onderzoekers hebben ontdekt dat de consumptie van frisdrank leidt tot een sterke toename van de hoeveelheid gevaarlijke verborgen vetten in het lichaam. Tijdens de studie vroegen de onderzoekers participanten om een half jaar lang elke dag te kiezen tussen frisdrank gezoet met 50 procent glucose en 50 procent fructose (tafelsuiker), melk met dezelfde hoeveelheid calorieën als gewone cola, caffeïnevrije cola of water.
De onderzoekers zagen een sterke toename van de hoeveelheid vetten die moeilijk met het blote oog te zien zijn. Deelnemers die kozen voor cola hadden na zes maanden 132 tot 142 meer levervet, 117 tot 221 meer vet op de botten en bovendien was het triglyceridegehalte met 30 procent gestegen. Mensen die kozen voor de gezoete frisdrank hadden na de periode 11 procent meer cholesterol in hun bloed.
In de Verenigde Staten worden veel frisdranken gezoet met glucose-fructosestroop dat zorgt voor nog meer vetopslag in het lichaam. Vermijd caffeïnevrije frisdranken als gezond alternatief. Kunstmatige zoet- en kleurstoffen worden geassocieerd met hersenbeschadiging en hyperactiviteit. Mensen die caffeïnevrije frisdrank consumeren hebben meer kans op diabetes.
Giftige vlamvertragers
Sommige populaire frisdrankmerken zoals Pepsi, Fanta Orange, Gatorade en Mountain Dew bevatten een giftige vlamvertrager die ervoor zorgt dat de kunstmatige smaakstoffen zich mengen met de rest van de vloeistof.
Deze gebromineerde plantaardige oliën (E443) kunnen leiden tot broomvergiftiging met huidletsel, geheugenverlies en zenuwaandoeningen als gevolg.
Grootste wetenschappelijke experiment op Aarde
De glucose-fructosestroop waar veel frisdranken mee gezoet worden komt uit genetisch gemodificeerd mais. Genetisch aangepast voedsel werd in de negentiger jaren geïntroduceerd in onze voedselketen. We weten niet welke invloed deze technologie op de lange termijn op onze gezondheid heeft omdat de corporaties die de gewassen hebben ontwikkeld nooit tests hoefden te doen.
Onafhankelijke wetenschappers ontdekken dat genetisch gemodificeerde gewassen kunnen leiden tot aandoeningen aan het spijsverteringskanaal, onvruchtbaarheid en daarnaast het verouderingsproces versnellen.
Bron: Rodale.com
Gerelateerd:
- Gevaren van de kleurstof tartrazine in ons voedsel
- Pepsi zegt in wezen accuzuur te verkopen
- Onthuld: Wat is aspartaam?
- Vitaminwater ontmaskerd als suikerwater (video)
- Artsen: Energiedrankjes vergiftigen jeugd
Pepijn van Houwelingen verbolgen: ‘Dit is een noodtoestand, alle alarmbellen zouden moeten afgaan’
Hoogleraar plaatst corona in perspectief: ‘Hoeveel mensen gaan er elke dag dood aan kanker?’
Wie is deze mysterieuze jongeling die Rutte overal vergezelt?
Kijk: zo zag dit 12-jarige meisje eruit na haar eerste Pfizer-vaccin
Stikstofbeleid verder op scherp: ‘Gebouwd op drijfzand en fantasiemodellen’
Nederlandse journalist trekt met Russische leger door Oekraïne: ‘Mensen zijn blij dat de Russen er zijn’
VS gooit ‘moeder van alle bommen’ op tunnels in Afghanistan die door nota bene de CIA zijn gebouwd
Is het Bulgaarse leger op buitenaardse technologie gestuit? Kolonel doet boekje open over Area 51 van Bulgarije
Nederlandse overheid overtrad meerdere keren de regels bij steun aan Syrische jihadisten, blijkt uit deze documenten