Een belangrijk ingrediënt in knoflook is 100 keer effectiever als bestrijder van een darmbacterie dan antibiotica, zo blijkt uit recent onderzoek van de Amerikaanse Washington State University.
Uit tests bleek dat het stofje diallylsulfide uitstekend in staat is om bacteriën te doden, ook wanneer deze worden beschermd door een slijmlaag (biofilm). Deze slijmlaag maakt de bacteriën zeer resistent tegen antibiotica. Niet alleen is de stof uit knoflook krachtiger dan antibiotica, hij werkt volgens de wetenschappers ook een stuk sneller.
De bacterie Campylobacter is één van de belangrijkste oorzaken van voedselinfecties. Besmetting vindt vooral plaats door rauw voedsel. De symptomen van de infectie zijn diarree, krampen, buikpijn en koorts. De bacterie veroorzaakt ook bijna een derde van de gevallen van een zeldzame verlammende aandoening genaamd syndroom van Guillain-Barré.
Eerder onderzoek toonde al aan dat diallylsulfide ook andere bacteriën kan bestrijden die voedselinfecties veroorzaken, waaronder Listeria en E.coli. De wetenschappers benadrukken dat het onderzoek zich nog in een eerste fase bevindt.
Aan knoflook worden verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Het heeft onder meer een cholesterol- en bloeddrukverlagende werking. In Rusland wordt knoflook ook wel penicilline voor de armen genoemd.
Premier Rutte over Schwab-adviseur Yuval Harari: ‘Het is een ongelooflijk knappe vent’
Journalist vraagt Rutte waarom hij bij de Bilderbergconferentie is, dit is zijn reactie
Duitse longarts: ‘Coronavirus? Er is niets aan de hand’
Duizenden roofzuchtige pedofielen werkzaam binnen hulporganisaties. Is schandaal Oxfam slechts het topje van de ijsberg?
Oekraïne bedankt Nederland in filmpje voor dodelijke wapens (en wil meer): ‘Wordt steeds gekker’
Corona: Man maakt foto’s in ‘leeg’ ziekenhuis, moet 3 maanden de cel in
Hoe zink het immuunsysteem helpt infecties te bestrijden
Van Haga stelt D66 vraag over enorme asielinstroom en krijgt zeer schokkend antwoord
Brein ‘wijst negatieve gedachten af’