Mensen doen kunstmatige zoetstoffen in hun drankjes om diabetes te voorkomen, maar in plaats daarvan kunnen deze stoffen de kans op diabetes al na 14 dagen vergroten.
Zoetstoffen, zoals sucralose en aspartaam, kunnen van invloed zijn op de manier waarop ons lichaam omgaat met suiker (of glucose) in het bloed.
Ze blijken ook de glucosewaarden na een maaltijd te doen toenemen, wat inhoudt dat het lichaam meer insuline moet produceren om de glucose af te breken.
Veertien dagen
En dat is het begin van een cyclus die kan leiden tot diabetes type 2, zeggen onderzoekers van de Adelaide Medical School.
Dit proces kan al veertien dagen na het gebruik van de zoetstoffen in gang gezet worden, zo ontdekten de onderzoekers.
Ze gaven 27 gezonde vrijwilligers een hoge dosis sucralose – die vaak onder de naam Splenda wordt verkocht, het equivalent van 1,5 liter light frisdrank – of een placebo.
Eerder onderzoek
Aan het eind van de twee weken durende test, zagen ze bij mensen die zoetstoffen toegediend kregen zowel een verandering in hun glucose-absorptie als in hun bloedglucose- en insulinewaarden.
Deze bevindingen zijn in overeenstemming met eerder onderzoek waaruit bleek dat zoetstoffen de bacteriën in de darm veranderen en dat het vermogen van het lichaam om glucose af te breken vermindert.
Wetenschappers in rep en roer om studie die beweert dat coronavaccins mensen doden
De Jonge: kinderen vanaf 12 jaar vaccineren ‘omdat ze lijden onder de maatregelen’
Begint Derde Wereldoorlog over 3 weken in Oekraïne? ‘De dreigingen nemen toe, en snel’
VIDEO: De sterrenpoort van Samburu
Alleen VS en Israël waren in staat om aanslagen 9/11 uit te voeren. Deze Amerikaanse onderzoeker legt uit waarom
Geheimen van de elite: waarom staan de rijkste families ter wereld niet op de rijkenlijst van Forbes?
België in ‘lockdown’ na zwaarste aanslagen ooit – “Aanslagen opgeëist door Islamitische Staat”
Boston Marathon: explosievenhonden al voor de bomaanslagen ingezet
Jensen laat geen spaan heel van Kamervoorzitter ‘Martha’ Bosma: ‘Dit is toch echt om te kotsen wat hij hier doet’