Homepagina » Wereld » BEELDEN: Honderdduizenden mensen de straat op tegen chemiegigant Monsanto
BEELDEN: Honderdduizenden de straat op tegen chemiegigant Monsanto

BEELDEN: Honderdduizenden mensen de straat op tegen chemiegigant Monsanto

In 365 gemeenten, verdeeld over de wereld, zijn zaterdag honderdduizenden mensen de straat opgegaan tegen landbouwreus Monsanto. In de media wordt echter vrijwel alleen aandacht besteed aan het overnamebod op het chemiebedrijf.

In ons land gingen burgers in Alkmaar, Amsterdam, Bergschenhoek, Den Haag, Deventer en Leeuwarden de straat op om duidelijk te maken dat multinationals als Monsanto de voedselveiligheid en het ecologische systeem bedreigen.

Milieuactiviste Tosca Peschier hield een toespraak in Amsterdam. Zij heeft de afgelopen jaren journalistiek onderzoek gedaan naar het landbouwsysteem. “Er is zoveel mis in onze wereld, maar ik begrijp heel goed dat mensen het moeilijk vinden om de waarheid onder ogen te zien. De macht van de multinationals, die uit zijn op meer geld en macht over de voedselketen, reikt onnoemlijk ver. Ondertussen brengt hun invloed wel de onze hele voedselketen in gevaar.”

BEELDEN: Honderdduizenden de straat op tegen chemiegigant Monsanto

Mars tegen Monsanto in Leeuwarden (Huis aan Huis)

“Zodra ze worden teruggefloten, toveren ze een nieuw trucjes uit de doos,” zegt ze. “Voor de doorsnee consument valt het niet mee een verhaal in de juiste context te plaatsen. En dan geloof je al snel het verhaal dat we gemodificeerde gewassen nodig hebben om in de toekomst te kunnen overleven. Ook omdat de machthebbers meer geld en middelen hebben hun verhaal voor het voetlicht te brengen.”

Peschier wijst erop dat er wereldwijd miljoenen boeren, wetenschappers en burgers zijn die aantonen dat we geen pesticiden en kunstmest nodig hebben om voedsel te verbouwen.

In de Mexicaanse hoofdstad Mexico-Stad marcheerden enkele honderden mensen tegen Monsanto en genetisch gemodificeerde zaden. De betoging werd gesteund door Greenpeace en diverse andere organisaties.

In de binnenstad van Amsterdam gingen honderden mensen de straat op om te protesteren tegen het biotechnologiebedrijf.

In Quebec werd voor het vierde jaar op rij een demonstratie georganiseerd. Dit jaar was de slogan ‘Sterker dan Monsanto!’ “Het klopt dat deze bedrijven extreem machtig zijn,” zei organisator Ariane Gagnon-Légaré. “Maar we willen de regering van Quebec eraan herinneren dat zij de macht in handen heeft.”


Ook bij onze zuiderburen werd gedemonstreerd. Op bijvoorbeeld het Brusselse Albertinaplein betoogden een honderdtal mensen tegen Monsanto, een bedrijf dat wordt beschouwd als het symbool van de uitwassen van de industriële landbouw. Tot de actie van zaterdag werd opgeroepen door de mensen achter Nuit Debout Bruxelles.

Over Nuit Debout gesproken: deze protestbeweging organiseerde eerder deze maand een internationale actiedag. Daarover heeft ook bijna niets in de kranten gestaan. De beweging bezette sinds eind maart elke avond de Place de la République in het hart van Parijs.

Op 15 mei gaf Europa gehoor aan de oproep van Nuit Debout. In 130 steden gingen mensen de straat op. In Parijs en Madrid verzamelden zich de grootste groepen mensen.

Duizenden mensen trokken door de straten van Madrid voor de vijfde verjaardag van de Indignados, de beweging die ontstond uit onvrede over een politieke klasse zonder voeling met de realiteit in het land en over de corruptie en de besparingen.

NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?
Vond je dit artikel interessant?
Meld je nu aan!
op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het échte nieuws.
Wij hanteren een strikt anti-SPAM beleid en versturen pas email nadat je je aanmelding hebt bevestigd. Je gegevens worden door ons nooit met derden gedeeld. Met één klik kun je je ook weer afmelden.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 

3 reacties

  1. monsanto is de duivel, het verniettigd de aarde natuur en de mens, biosfeer , insecten en dieren allemaal wordt in snel tempo vernietigd! gewoon crimineel dus!!!

    10 likes
  2. De wereldleraar liep ook mee bij 1 van de demonstraties.

    2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

EU-lidstaten zeggen in meerderheid 'nee' tegen genetisch gemodificeerde gewassen

EU-lidstaten zeggen in meerderheid ‘nee’ tegen genetisch gemodificeerde gewassen

Een meerderheid van de EU-lidstaten heeft gestemd tegen de toelating van genetisch gemodificeerd maïs. Het gaat om twee transgene maïssoorten, te weten 1507 van Pioneer en Bt11 van Syngenta, die ...

Interne e-mails onthullen hoe Monsanto iedereen misleidt met fake science

Interne e-mails onthullen hoe Monsanto iedereen misleidt met fake science

De Amerikaanse multinational Monsanto gaat heel ver om te verhullen dat zijn onkruidverdelger Roundup mogelijk kankerverwekkend is. In een Amerikaanse rechtbank zijn honderden interne e-mails openbaar gemaakt die een inkijkje geven ...