Het blijkt dat peuters, kinderen en ouderen kans lopen om te veel van de schadelijke stof 3-MCPD binnen te krijgen.
Onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard vindt dat het dagelijkse EU-bestuur snel actie moet ondernemen.
Uit onderzoek van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA bleek donderdag dat vooral margarine en vergelijkbare vetproducten bijdragen aan een te hoge inname van de carcinogene stof 3-chloor-1,2-propaandiol of 3-MCPD.
Nieren
De stof ontstaat bij verhitting van vet of producten met een hoog vetgehalte. Acht van de 64 onderzochte groepen bleken te veel 3-MCPD binnen te krijgen. Het zijn de kwetsbaarste groepen – peuters, kinderen en ouderen – die te veel gif binnenkrijgen.
De stof, die vooral gevaarlijk is voor de nieren, zit ook in brood, sojasaus, banket, babymelk en gerookte vleeswaren. 3-MCPD wordt verder gebruikt als uitgangsstof bij de productie van kleurstoffen en geneesmiddelen. De EFSA pleit ook voor onderzoek naar gefrituurde producten en ander voedsel dat mogelijk 3-MCPD bevat.
Grenswaarden
Liotard heeft de Europese Commissie gevraagd om grenswaarden te bepalen voor de hoeveelheid 3-MCPD in voedingsproducten. Er geldt op dit moment alleen een grenswaarde voor sojasaus.
“Verder onderzoek is noodzakelijk, maar tegelijkertijd moet er ook actie worden ondernomen,” zegt ze. “Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met het consumptiepatroon van kinderen en ouderen, want juist zij krijgen te veel 3-MCPD binnen.”
Bron: Kartikaliotard.eu
Tijdens de stemming over de schorsing van hele fractie FVD gebeurde er iets opmerkelijks
Professor luidt de noodklok over aluminium in vaccins. Dit achtergehouden onderzoek wijst op de risico’s
‘Revolutionaire’ nieuwe studie linkt meditatie aan wijsheid
Leven van dolfijnen en walvissen lijkt op dat van mensen. Ontdek hier wat ze allemaal kunnen
MSNBC-presentator houdt vurig betoog: “Amerika is gesticht op genocide”
15 jaar na de valse vlag-operatie 9/11: Bevrijding van bedrog
Bijna helft Amerikanen gelooft dat UFO’s buitenaards kunnen zijn
Kijken: waarom suiker net zo verslavend is als cocaïne
‘Testoproep’ GGD leidt tot kritiek: ‘Deze poppenkast is totaal onzinnig’