Een vegetarisch dieet maakt je gelukkiger en minder gestrest, zo blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd (pdf) in Nutrition Journal.
Het draait allemaal om vetzuren. Vlees en vis bevatten relatief veel arachidonzuur, een meervoudig onverzadigd vetzuur dat behoort tot de familie van omega 6-vetzuren.
De gemiddelde verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren in graangevoerd vlees is vijf keer hoger dan in grasgevoerd vlees, zoals onze voorouders het aten. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een hoog gehalte aan arachidonzuur kan leiden tot veranderingen in het brein die je humeur verstoren.
EPA en DHA
Wanneer je veel vis eet krijg je automatisch meer omega 3-vetzuren binnen zoals eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). EPA en DHA gaan samen de strijd aan met de negatieve effecten van arachidonzuur. Een hoger gehalte aan omega 3-vetzuren wordt geassocieerd met een gezonder brein, een beter humeur en vele andere positieve gezondheidseffecten. De meeste deskundigen gaan er van uit dat de ideale omega 6:omega 3-verhouding rond de 4:1 ligt.
Mensen die regelmatig vis eten zouden beschermd moeten zijn tegen de schadelijke effecten van arachidonzuur omdat ze meer omega 3-vetzuren binnenkrijgen. Maar een eerdere studie toonde aan dat omnivoren in het algemeen een veel slechter humeur hebben dan vegetariërs, ondanks een hoger gehalte aan EPA en DHA.
Vegetarisch
Een vervolgstudie keek naar 39 vleesetende deelnemers die drie verschillende diëten moesten volgen. Een controlegroep at elke dag vlees, vis of kip, een tweede groep at drie tot vier keer per week vis en geen vlees en een derde groep was strikt vegetarisch. Na twee weken bleek dat het humeur van vis- en vleeseters niet was veranderd, maar dat de stemming van vegetariërs significant was verbeterd. Bovendien hadden ze minder last van stress.
“Door vlees, vis en kip te vermijden bleek de stemming van moderne omnivoren op korte termijn te verbeteren,” luidde de conclusie.
Hennepzaad
Na twee weken vegetarisch te hebben gegeten hadden de participanten verwaaloosbare gehaltes EPA, DHA en arachidonzuur in hun bloed. Het gehalte aan vetzuren in de controlegroep bleef onveranderd. Deelnemers die vis aten hadden achteraf 95 tot 100 procent meer EPA en DHA in hun bloed, maar hun omega 6:omega 3-verhouding was veel meer richting omega 6 verschoven.
Om het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) toe te voegen aan je vegetarische dieet kun je kiezen voor chiazaad, hennepzaad, bloemkool en postelein.
Bron: Huffingtonpost.com
‘Zeer explosief materiaal’ over Jaap van Dissel: ‘Als dit waar is, is hij corrupt tot op het bot’
Voor wie zich afvraagt wat de bewindslieden altijd op hun telefoon doen
Het belang van diversificatie van uw portefeuille bij het handelen in aandelen
Van rattengif tot nagellakremover: Dit zit er in je sigaret
Vaccinatie Israël: ‘Dit is een nieuwe Holocaust’
Chinese topepidemioloog: ‘Ze hebben het virus niet geïsoleerd’
Verboden archeologie: bewijs voor bestaan van vroege mens (video)
‘Iets houdt onze planeet in de gaten’ (video)
Woede nadat ‘oorlogshitser’ Rutte wéér 1 miljard euro vrijmaakt voor Oekraïne: ‘Ronduit schandalig’