Mensen doen kunstmatige zoetstoffen in hun drankjes om diabetes te voorkomen, maar in plaats daarvan kunnen deze stoffen de kans op diabetes al na 14 dagen vergroten.
Zoetstoffen, zoals sucralose en aspartaam, kunnen van invloed zijn op de manier waarop ons lichaam omgaat met suiker (of glucose) in het bloed.
Ze blijken ook de glucosewaarden na een maaltijd te doen toenemen, wat inhoudt dat het lichaam meer insuline moet produceren om de glucose af te breken.
Veertien dagen
En dat is het begin van een cyclus die kan leiden tot diabetes type 2, zeggen onderzoekers van de Adelaide Medical School.
Dit proces kan al veertien dagen na het gebruik van de zoetstoffen in gang gezet worden, zo ontdekten de onderzoekers.
Ze gaven 27 gezonde vrijwilligers een hoge dosis sucralose – die vaak onder de naam Splenda wordt verkocht, het equivalent van 1,5 liter light frisdrank – of een placebo.
Eerder onderzoek
Aan het eind van de twee weken durende test, zagen ze bij mensen die zoetstoffen toegediend kregen zowel een verandering in hun glucose-absorptie als in hun bloedglucose- en insulinewaarden.
Deze bevindingen zijn in overeenstemming met eerder onderzoek waaruit bleek dat zoetstoffen de bacteriën in de darm veranderen en dat het vermogen van het lichaam om glucose af te breken vermindert.
Speciaal aanklager Robert Mueller hielp 9/11-onderzoek in de doofpot te stoppen. Waakhond komt met nieuwe onthullingen
Biotechanalist heeft een waarschuwing voor alle ouders: ‘Dit is een noodoproep’
Hartspecialisten: “Cholesterol vormt géén gevaar voor je hart”
Zelfgenezende zonnecel imiteert natuurlijke processen
De overheid verspreidt onzin over cannabis. Sonja uit Nijmegen luidt de noodklok
Amerikaanse leger slacht onschuldige burgers en journalisten af. Dankzij Julian Assange zou de wereld dit nooit te weten zijn gekomen
Psycholoog: dit is het verband tussen psychopathie, het enorme lijden en crisissen
VVD-Kamerlid onder vuur na uitspraken over Orban: ‘Echt, je bent een misselijkmakend mannetje’
Man overlijdt 5 minuten na vaccinatie, prikcentrum in rep en roer: zo reageert het Lareb