In Nederland drinken mensen al decennialang veel melk omdat ze ervan uitgaan dat dit goed is voor de botten.
“Wij hebben in ons onderzoek geen bewijs gevonden dat extra melk drinken het risico op botbreuken vermindert,” zegt Fernando Rivadeneira van het Erasmus MC.
Zijn onderzoeksteam heeft de rol onderzocht van 15 risicofactoren waarvan wordt gedacht dat ze een risico op botbreuken met zich meebrengen, waaronder calciumgehalte.
Botdichtheid
Uit het onderzoek bleek dat alleen de botdichtheid een duidelijk effect had op het risico op botbreuken.
Geen van de andere algemeen geaccepteerde risicofactoren die getest werden – zoals reuma, vitamine D-gehalte, calciumconsumptie uit zuivel en bloedsuikerspiegel – had een grote invloed op het risico.
“We hebben geen bewijs gevonden van een beschermend effect van langdurige consumptie van calcium uit zuivel op het risico op botbreuken,” zei Rivadeneira.
Geen effect
“Extra veel melk drinken heeft geen effect,” benadrukte hij.
Volgens Rivadeneira zijn beweging, zonlicht en uitgebalanceerde voeding waarschijnlijk belangrijker bij het verminderen van het risico op botbreuken dan vitamine D-supplementen en veel melk drinken.
Het onderzoek is gepubliceerd in The BMJ.
Uit eerder onderzoek in het tijdschrift Neurology bleek dat halfvolle melk het risico op parkinson verhoogt.
Boekentip: Melk de witte sloper
Premier Morrison van Australië: als je sterft door het coronavaccin is dat je eigen schuld
Wij worden niet goed voorgelicht over klimaat. Dit is gewoon niet correct. Zakenman uit Quote 500 zeilt naar Groenland en schrikt zich rot
Deense Oekraïneganger onthult: ‘Russische krijgsgevangenen worden geëxecuteerd in Oekraïne’
Timmermans kondigt nog meer maatregelen aan. ‘Héél eng dit’
Griep blijkt twee keer zo dodelijk als coronavirus. ‘Dit is waanzin’
De Dag Voor Disclosure (video)
Verdrag moet einde maken aan ruimtewapens (video)
Oud-Europarlementariër fel tegen prikken van kinderen: ‘Over mijn lijk’
‘Totale paniek’ in Italië door coronavirus. ‘Het lijkt wel een zombie-apocalyps’