Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
Tiener voelt zich als 80-jarige en wil liever dood. Hoelang staan we nog toe dat onze kinderen vergiftigd worden?
Emeritus hoogleraar Capel verrast met ‘geniale video’: zo worden we bij de neus genomen
Immunoloog waarschuwt: ‘Er komt iets nieuws op ons af’
Verbijsterend boek over misstanden in de medische wereld: ‘Kuipers is onderdeel van het probleem’
Daar gaan we weer: ‘Apenpokkenvirus gemanipuleerd in biolab Wuhan’
World Economic Forum beheert en archiveert mailverkeer van rijksambtenaren: ‘Niets aan de hand hoor’
Egyptische media: Terreurgroep IS ‘verzonnen’ en 9/11 uitgevoerd door het Westen
Regering wil nieuwe draconische coronawetgeving met spoed doordrukken: ‘Vrijheid loopt groot gevaar’
Egyptenaren droegen ‘buitenaardse’ sieraden