Dat er in ons vlees hormonen of antibiotica kunnen zitten weten we ondertussen wel. Dat de dieren vaak geen voer krijgen dat ze in de natuur zouden eten is ook een open deur. Maar er zijn nog andere manieren waarop vreemde stoffen in ons vlees terechtkomen.
Vlees wordt dermate hard gemanipuleerd dat het een lichtroze kleur heeft, in perfecte hompen van 500 gram in de supermarkt ligt en dat het naar vlees ruikt wanneer we het bakken. Er wordt van alles aan ons vlees toegevoegd en het is een hele klus om te begrijpen wat precies.
Onlangs werd een partij rundvlees van de markt gehaald omdat twee van de verwerkte karkassen afkomstig waren van een Slowaakse boerderij waar naderhand miltvuur is vastgesteld. Dat is een infectieziekte waarbij de gezondheidsgevolgen voor mensen zeer ernstig kunnen zijn.
Een populair product in de vleesindustrie is trombine. Dat is een eiwit dat voor ons van belang is bij de bloedstolling. De gangbare – maar niet erg smakelijke – naam ervoor is vleeslijm. Zoals de naam suggereert wordt het gebruikt om grote en kleine stukken vlees samen te voegen tot één grote lap. Dat lijmen gebeurt op twee manieren: met transglutaminase, een enzym in poedervorm dat uit een bacterie wordt gehaald, of met fibrinogeen, een eiwit gewonnen uit het bloed van slachtdieren.
In 2010 stelde de Europese Commissie voor om vleeslijm op de lijst van toegelaten additieven te zetten. Het Europees Parlement stak daar een stokje voor. De parlementariërs oordeelden dat trombine de consumenten misleidt. Ze denken dat ze een volwaardig stuk vlees kopen, maar eigenlijk is het een puzzel van kleinere stukken.
Bovendien vreesde het Parlement dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid omdat bacteriën zich gemakkelijk aan het eiwit kunnen hechten. In Nederland is het omstreden additief wel toegelaten. Vleeslijm wordt ook gebruikt bij de productie van sommige melkproducten en yoghurt, viskroketten en surimi.
In de Verenigde Staten hoeven restaurants niet te vermelden dat ze vleeslijm gebruiken. Het wordt al decennia gebruikt door vele koks en is veilig bevonden door de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit FDA. Het gebruik van vleeslijm heeft tot de nodige ophef geleid. Sommige bedrijven hebben zich ervan gedistantieerd terwijl andere producenten het gebruik van transglutaminase blijven verdedigen.
Kritiek op berichtgeving over massaal coronaprotest: ‘U wordt voorgelogen door de NOS’
Great Reset in hogere versnelling: paus en Rothschild presenteren ‘Raad voor Inclusief Kapitalisme’
Weer een buitenaards wezen gevonden op de rode planeet: Maar waar zijn de echte marsbewoners?
Kijk: Martin Bosma verwijt Kaag nazivergelijkingen te maken, voorzitter grijpt in
Columnist trekt van leer tegen D66: ‘Totaal wereldvreemd, hooghartig en met schijt aan de kiezers, wegwezen!’
Van Haga fakkelt coronabeleid tot grond toe af: ‘Dit is echt misdadig’
‘Hugo de Jonge moet fors worden gestraft. Bij voorkeur levenslang, in de gevangenis’
Wat als chemo je alleen maar zieker maakt? “Zonder cannabis had ik niet meer geleefd”
Deze ene foto van de Olympische Spelen laat zien wat er mis is met onze samenleving