Gezondheid

Studie linkt E621 aan leverziekten en zwaarlijvigheid

Help ons door deze informatie met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het veelgebruikte voedingsadditief mononatriumglutamaat (E621) of MSG is gelinkt aan obesitas en aandoeningen die worden geassocieerd met het metabool syndroom, waaronder leverziekten. Uit een nieuwe studie blijkt dat MSG de doorslaggevende factor is voor de ontwikkeling van obesitas.

Met een caloriearm dieet kan dit effect niet worden tegengegaan. Wel kan de ontwikkeling van leveraandoeningen op deze manier worden vertraagd. De studie is gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Makoto Fujimoto en een internationaal team wetenschappers uit Japan, de Verenigde Staten en Italië deden onderzoek naar de gewichtstoename en de ontwikkeling van niet-alcoholische steatohepatitis bij muizen die MSG kregen toegediend. Eén groep muizen kreeg een caloriearm dieet, de andere groep kreeg reguliere voeding.

Niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) is het uiterste spectrum van niet-alcoholische leververvetting en wordt gezien als veroorzaker van levercirrose. Door het toenemende aantal gevallen van obesitas is er een sterke stijging te zien van het voorkomen.

“Hoewel MSG te boek staat als een veilig voedingsadditief, zijn de effecten op kwetsbare groepen, interactie met andere medicijnen en effecten op chronische ontstekingsziekten en neurologische aandoeningen onbekend,” zei hoofdredacteur van het tijdschrift Sampath Parthasarathy van de University of Central Florida in Orlando. “De bevindingen van Fujimoto en zijn collega’s kunnen verstrekkende gevolgen hebben, omdat kinderobesitas wereldwijd een groot probleem is.”

Eerder kwamen wetenschappers van de Universiteit van North Carolina al tot de conclusie dat mensen die E621 eten een grotere kans hebben op zwaarlijvigheid dan mensen die de kunstmatige smaakstof vermijden. De studie verscheen in het tijdschrift Obesity.

De onderzoekers volgden 750 Chinese mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie 40 tot en met 59 jaar. De grootste groep bereidde maaltijden zonder bewerkt voedsel. Ongeveer 82 procent van de proefpersonen voegde MSG toe aan de maaltijd. Deze groep bleek drie keer meer kans te hebben op overgewicht dan mensen die E621 niet gebruikten.

“De Amerikaanse voedselautoriteit FDA en andere gezondheidsorganisaties hebben geconcludeerd dat MSG veilig is,” zei hoofdonderzoeker Ka He. “Maar de vraag blijft: is het gezond?”

Deel dit soort wetenschappelijke onderzoeken zoveel mogelijk in je omgeving om druk uit te oefenen op de voedingsindustrie.

[Eurekalert]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
densie
densie
9 jaren geleden

tsja…. mens, word wakker! Eet en drink zo’n beetje alles, welk je zelf klaarmaakt en alles biologisch, of biologisch dynamisch…is het snel klaar met dat gezooi met voeding…maar ja, het “gemak” dient de mens hé? Kant en klaar voedsel halen…liefdeloos klaargemaakt…en allerlei giftige toevoegingen….
zelf eten bereiden is zelfs een liefdevolle daad…met dank aan Moeder Aarde!

redice
redice
9 jaren geleden

snap niet dat als dat effectief bewezen is dat ze dat nog in voeding mogen gebruiken, wat een wereld!

Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x