Gezondheid

Alles wat je liever niet wilde weten over de zalm op je bord

Help anderen door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De afgelopen vier jaar is het gebruik door Schotse zalmkwekers van pesticiden om parasieten te doden meer dan verdubbeld. Zweedse bedrijven hebben zalm met mogelijk te hoge concentraties dioxine geëxporteerd naar Europese landen. In Nederland zijn twee oudere mensen overleden, vermoedelijk nadat ze zalm hadden gegeten die besmet was met de salmonellabacterie. De Canadese regering heeft een bedrijf toestemming gegeven om jaarlijks 100.000 genetisch gemodificeerde zalmeitjes uit te voeren. Tegenstanders vrezen een ‘Frankenfish’ die grote schade aan het ecosysteem kan aanrichten. Zomaar een greep uit het nieuws over zalm van de afgelopen paar jaar. Maar een lekker vettig stuk zalm is toch een weldaad voor je lichaam?

De zalm op je bord wordt gekweekt in kooien, denk aan 27 zalmen in een badkuip. Zo dicht zitten de vissen op elkaar. Een visboerderij met 200.000 zalmen produceert evenveel uitwerpselen als een stad met 65.000 inwoners. De uitwerpselen worden niet verwijderd en zinken naar de bodem, waar ze een broeihaard vormen voor ziektes. Omdat de vissen in hun eigen uitwerpselen zwemmen zijn ze ziek.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

De zalm op je bord wordt gekweekt in kooien, denk aan 27 zalmen in een badkuip. Zalmkwekers gebruiken grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.

Kwekers gebruiken grote hoeveelheden antibiotica – 100 gram in Europa, 175 gram in Canada en een kilo in Chili voor iedere 1000 kilo zalm. Die antibiotica blijfen achter in de vis. De uitwerpselen waar de vissen in zwemmen, trekken parasieten en wormen aan. Daar gebruiken de zalmkwekers pesticiden voor. Sinds april 2013 mag Noorwegen bijvoorbeeld 10 keer meer endosulfan gebruiken dan voorheen. Deze stof is zeer giftig voor waterorganismen, het tast onder andere de lever en de hersenen van de vissen aan. Voor insecten, maar ook voor zoogdieren en dus mensen, is endosulfan een zenuwgif. De Europese Commissie heeft in 2005 een beschikking genomen om endosulfan te verbieden.

Hier nog wat andere pesticiden die in de vissen belanden: cypermethrine, deltamethrin, emamectine, taflubenzuron en azamethifos. Deltamethrin is ‘giftig voor waterdieren, in het bijzonder vissen’. Azamethifos wordt bij gekweekte zalm gebruikt voor de bestrijding van zeeluis. De stoffen zijn irriterend voor de ogen, huid en luchtwegen en gevaarlijk voor het zenuwstelsel.

In zalm worden hoge concentraties arseen, pcb’s, dioxines, dieldrin en toxafeen gevonden. Dieldrin en toxafeen kunnen schadelijke effecten hebben op het centraal zenuwstelsel, met als gevolg beven en stuiptrekkingen. De zalm slaat gif in zijn vet op, waardoor soms tot negen miljoen keer meer sporen van giftige stoffen in de zalm worden gevonden dan in het water waarin ze zwemmen.

Zonder kleurstoffen zou de zalm er asgrijs uitzien. De mooie roze kleur dankt de vis aan de kleurstoffen astaxanthine (E161j) en Carophyll, gemaakt door farmareus Roche. Sinds 1 juni vorig jaar mag slachtafval weer in het voedsel van zalmen worden gedraaid. Dat was sinds de gekkekoeienziekte verboden.

Vaak wordt de zalm niet boven een vuurtje gerookt, maar behandeld met vloeibare rook. In dit product zit FF-B, dat DNA kan beschadigen. Ieder jaar worden als gevolg van het eten van vis met pesticiden en antibiotica naar schatting 600.000 kinderen geboren met een verstandelijke beperking of motorische handicap.

Alles wat je liever niet wilde weten over de zalm op je bord
Om één kilo zalm te kweken moet vijf kilo andere vis worden gevangen.

 

Vissen voelen net als mensen pijn. De zalmen worden vaak doodgeknuppeld, hun kieuwen weggesneden terwijl ze nog in leven zijn. De kleinere exemplaren worden gelijk verpakt in ijs, waardoor ze langzaam stikken.

Eet smakelijk!

[Newsmonkey]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Silber eye
Silber eye
11 jaren geleden

Okay voor mij geen gerookte zalm meer, had beter naar mijn katje moeten luisteren
deze laat het liggen, dacht dat hij wat zinnig was, maar het zit dus anders.
Snap die kwekers niet zij kunnen de uitwerpselen toch als meststof voor tuinbouw producten aanwenden?

Mikhail
Mikhail
11 jaren geleden

Ik kan er niet wakker van liggen.
Ober! Mag ik nog een gerecht met zalm van u hebben?

louise
louise
11 jaren geleden

gatver in t kader van zo min mogelijk vlees,heb ik net……jawel zalm gegeten!!!! wat is dit nou????kan dit aan een breder publiek getoond worden???er zijn nog genoeg mensen die denken dat dit allemaal overdreven is!!??? ik word er zo langzamerhand beroerd van al die voedsel schandalen…wat nu??

Huisheks
Huisheks
11 jaren geleden

Wat kunnen/mogen wij tegenwoordig nog wel eten ???
Er blijft zowat niks meer over. Alles is verziekt. Nu hebben we het over Zalm.
Toch niet de goedkoopste vis, om maar te zwijgen over het varken van de Mekong.(Vietnam)
Dat is Pangasia vis. Zo lekker, zo besmet met van alles en nog wat, dat ik het niet meer eet.
Nou nog de Haring in de ban en dan hebben we alles wel weer gehad.
MAAAARR……………… wij zijn ook aan het veranderen; wij hebben misschien wel hele goeie antistoffen ontwikkeld, om al deze rommel toch te kunnen verstouwen. Want, niet om het een of ander, weet iemand wel wat er zo in de mens ronddolt, krioelt etc. aan gif, bacteriën, virussen en schimmels.
Ik lust geen mensenvlees , dus zul je mij nooit horen zeggen; ik lust je rauw !!!

Enkidoe
Enkidoe
11 jaren geleden

Gekweekte zalm is slecht, algemeen bekend. Zelfs in boston legal geweest.
Daarom, probeer aalleen wilde zalm te kopen, dat is iets veiliger. Geen gekweekte, aqua of hoe het ook heet zalm.

pietje
pietje
11 jaren geleden

Eet al jaren geen vlees meer nu…..dus ook geen zalm meer kan een tongetje nog anders eet ik dat ook niet meer dan maar iedere dag een gegrilde gepaneerde kaasplak ! Wat een wereld ! Niet dat kaas niet lekker is maar ongetwijfeld zitten daar ook weer dingen in ?

pietje
pietje
11 jaren geleden

Oh ja dan nog iets, water zowel uit de kraan als zgn. water uit SPA bronnen (leugen) al de chemo patienten plassen en dat water komt terug uit je kraan ook al de hormonen etc. ons waterschap kan dat niet zuiveren dus wat we binnen krijgen is puur gif…..om jullie een beetje op te vrolijken ! Het is om gek van te worden wat van onze mooie wereld terecht is gekomen we worden echt door alles wat we eten omgebracht !

De kok
De kok
11 jaren geleden

Mensen, we houden dit en andere voedselproductiesystemen zelf in stand. Stop er mee of hou op met klagen en vreet die troep op

CJN
CJN
11 jaren geleden

Was ik al drastisch geminderd met het eten van vlees, en dat kleine beetje vis wat ik soms at haring/zalm ga ik dus ook niet meer doen.

Jeetje wat een verziekte wereld.. geld dat is de drijfveer voor mensen ten koste van mens/dier en natuur !

Je wordt er verdrietig van………

Frank
Frank
11 jaren geleden

Alleen vers gevangen Vis eten. Zalm maar ook zeebaars en Cupra (Bonita)tot 1,5 kg zijn allemaal kweekvis. Dus met speciaal voer ,medicatie en veel antibiotica geent. De zeebaars die bij de vishandel Ligt is stuk voor stuk kweekvis uit griekenland en Turkije . Platvis zti vol met zware metalen en Kwik. Gezonde Vis wordt Wild gevangen.
Je kunt het beste kleine verse Vis eten zoals haring, verse sardientjes of Wilde grote vis.

Peter Bollinger
Peter Bollinger
10 jaren geleden

Even makkelijk uitgelegd.

Jeroen Goudswaard
Jeroen Goudswaard
10 jaren geleden

1. dioxine komt vrij bij de verbranding van PVC. Hetis niet mogelijk dat dit in vis zit. Wel in melk van koeien die grazen naast een vuilverbrandingsinstallatie

2. stijf van de stress; Subjectief. Geen onderzoek naar gedaan. Sommige vissoorten zwemmen graag in dichte scholen.

3. Uitwerpselen. Zalmkwekerijen staan in zeestromen. Uitwerpselen stromen weg. Ook wordt alles in de oceaan opgegeten door lagere diersoorten.

4. Europese zalm heeft dus weinig antibiotica vergeleken met andere producenten. Is 100g per ton veel?

5. Noorwegen moet dezelfde regels volgen als de EU. Als Endosulfan verboden is in de EU, hoe kan het dan gebruikt worden in Noorwegen?

6. Er zitten meer zware metalen in wilde vis dan in gekweekte vis. Zware metalen hopen zich in lagere levensvormen (voedsel van vissen). Gekweekte vis eet visvoer dat gecontroleerd wordt en dus gegarandeerd is.

7. Natuurlijke asthaxantine en synthetische asthaxantine zijn hetzelfde. Ongeacht hoe het gemaakt wordt.

8. Slachtafval in visvoer: het gebruik van de BSE gerelateerde delen van geslachte dieren is verboden.

kritisch
kritisch
10 jaren geleden

onzin, al bij het lezen van het stuk waar stond dat zalmen in de eigen uitwerpselen zwommen ging mn bullshitorgaan rinkelen.. de kooien drijven in redelijk diep water, de uitwerpselen stromen meteen weg, dat is al reden genoeg om te vernemen dat dit bullshit is.

Willem
Willem
9 jaren geleden

Wat een suggestieve slordige aannames en los bungelen feiten op een rij.
Zeker nog nooit in Noorwegen geweest? De kwekerijen met eigen ogen gezien, zo een kooi van binnen wel eens gezien? Gaas en netten waar alles zo doorheen zakt met open verbinding naar zee.
En deze vissen lijden niet en worden op duurzame wijze gekweekt.
Nagenoeg al deze vis kwekers doen het op deze manier. Anders mag het niet het label duurzaam dragen dit alles om leeg vissen van onze zeeën te beperken. Sommige kwekerijen hebben echt tientallen van deze locaties zodat ze genoeg ruimte hebben.
Echt lang hoeven ze hier overigens niet te verblijven.
Het vangen van deze kweekvis geschied op verantwoorde wijze.en dit hier is zo een verdraaid feitje van jullie. Om op humane wijze de vis aan zijn eind te laten komen word deze eerst op ijswater gelegt dat zijn de nieuwe voorwaarden. Daarna wordt de vis pas schoongemaakt.
Ik kan ook heus wel lang genoeg zoeken tot ik er een paar vind die dat niet doen maar de meeste doen het zoals afgesproken.
En om even het plaatje erbij te halen, wie van jullie weet hoe een zalm eruit ziet nadat deze heeft gepaaid. Ik kan uit ervaring spreken wanneer ik zeg dat het een lugubere aanblik is. De foto kan net zo goed van zo een vis zijn genomen.

WsNL_Henry
WsNL_Henry
9 jaren geleden

Een op een overgenomen van Peta, een tegen extreem aan activistische organisatie die hel en verdoemenis verspreid over consumptie van vrijwel alle dierlijke producten, de getoonde foto bijvoorbeeld is een schimmelinfectie die optreed bij beschadiging door gebruik van het zogenaamde tangle net en beschreven op 11-01-2009 op http://www.ifish.net/board/showthread.php?t=256353 de foto zelf is al veel eerder genomen, namelijk: “Fungal disease growth from net injuries on a Spring Chinook salmon photographed during research in 2002. The jaw tag color indicates this fish was released from a 5.5″ tangle net. – Photo courtsey of WDFW.”
Ken je bronnen!!
Zalm is net als haring, aal en makreel een vette vis, en ja stapelgiften zetten zich gedurende hun leven af in het vetweefsel, zoals ook bij roofvis als snoek,snoekbaars, tonijn, ()zee)baars etc, op zich niet vreemd als je nagaat wat er zoal van nature in oppervlakte water voorkomt als wel door menselijk toedoen, maar om te zeggen dat het nu zo is dat vis ongezond zou zijn gaat me wat te ver, de meeste Noorse kweekzalm word gehouden in kooibassins in open zeewater onder invloed van de natuurlijke getijdestroming, het is dus beslist niet zo dat zalm in de eigen fecaliën rondzwemt, anders is het gesteld met Pangasius, Tilapia en bijvoorbeeld 80% van alle garnalen die in de supers te vinden zijn, dat geef ik zelfs mn katten niet.
Vrijwel mijn hele leven(loop nu tegen de 60) eet ik meer vis als vlees het liefst vers en of gerookt van de markt, de betere visboer of van de groothandel, bijkomstig voordeel is dat ik bijvoorbeeld zelf zalm rook op traditionele manier, grof zeezout en basterd suiker voor de droge pekel 8 tot 12 uur (absoluut geen nitriet zout of andere toevoegingen) dan winddrogen en koud roken tussen 10 a 15 gradenmet Beukmot 2/3 en donker Eikmot 1/3 gedurende een uur of 14 tot 18, afsealen in moten en wat niet direct gebruikt word in de diepvriezer, geseald niet langer als een week ivm met groei eventuele listeria bacterie, ik rook ook voor vrienden en collegae, nooit klachten gehad en perfecte smaak, en geloof me iedereen kan het zelf ook doen, je weet dan zeker dat de bereiding in ieder geval zuiver is, maar weet wel zeker dat je Verse vis aanschaft en niet uit een plastic bakje van de super.
Hoe ik zo zeker weet dat de soep niet zo heet gegeten wordt als ze wordt opgediend, vanwege mijn werk regelmatig in omstandigheden werk waarbij sprake is van verhoogd risico in aanraking te kunnen komen met in voornoemd artikel genoemde stoffen er jaarlijks op eigen verzoek een specifieke bloedtest gedaan wordt om vast te stellen of er waarden worden overschreden tegen wat acceptabel is., so far so good, laat je niet gek maken:)

Alk
Alk
9 jaren geleden

Gisteren weer een Noorse zalm gekocht bij de Makro, 4,8 kilo voor €30,- Zal ik me heerlijk laten smaken.
Het lijkt wel of er alleen nog maar mensen zijn die er op kikken zo negatief mogelijk te schrijven over eten.

Misschien dat zij eens positief schijven over iets wat wel gegeten kan worden in hun ogen.

trackback
Week 7: Er is iets VIS mee. – 52 weken
9 jaren geleden

[…] En dan de kweekvissen. Om aan voldoende vis voor onze huidige consumptie te geraken, kunnen ze niet anders dan de vissen kweken, maar de toestanden zijn echter niet om naar huis te schrijven: LINK: alles-wat-je-liever-niet-wilde-weten-over-de-zalm-op-je-bord […]

Gideon
Gideon
9 jaren geleden

tuurlijk joh, 1 zalm in je vijver, en je hebt voor het hele jaar genoeg. Waar ik een beetje moe van wordt is dat er hier heel veel mensen zijn die de keerzijde van de medaille niet zien. Wel lopen schreeuwen dat het zielig is, en dat deze praktijken niet kunnen enzo. Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom het zo is? De meeste mensen eten graag een stukje vis, voor een aantrekkelijke prijs. Met name dat laatste…. En laat dat nou net zijn waar de schoen zich wringt. Er zijn zoveel mensen op aarde dat de toevoer aan vis niet te voldoen is voor die prijs…. dan word je stukje zalm op je bord een euro of 30….. Dan hoor ik jullie opeens niet meer. Zelfde geld voor met de hengel gevangen ingeblikte tonijn. Ja, dat kost nu een 3 euro per blikkie, maar als we gaan zeggen, en ja, dat is de algemene tendens van links en dierenlievend nederland, dan gaat alle tonijn in blik met de hengel worden gevangen. Dan is het blikje ook 20 euro he…. Weten jullie dat, links Nederland? Ik word zo moe van een aantal figuren hier, die niet het IQ hebben om even na te kunnen denken? Echt waar hoor, IQ van een kokosnoot overstijgd zelfs sommigen van jullie. Oh je leest in een blaadje ergens iets, en dan is dat gelijk ook zo? Ben je zelf op een zalmkwekerij geweest? Eet je zelf zalm? Ben je ook zo’n figuur die best een stukje zalm lust, maar als het 100 euro per pond kost, dan hoeft t niet voor je? Zalmkwekers proberen tegemoet te komen aan de menselijke vraag. Dat daar soms methoden voor worden gebruikt waarvan je kan zeggen, moet dat nou, ben ik het geheel met jullie eens, maar om nou weer gelijk te zeggen, ik eet geen zalm meer……heel erg vermoeiend. Ik run zelf een winkel in visproducten, en probeer zo safe en eerlijk mogelijk te kopen, ga me niet vertellen dat ik een crimineel ben op basis van een krantenartikeltje…. Dan zijn JULLIE echt heel erg dom

Gijs Laanschot
Gijs Laanschot
7 jaren geleden

Gatver, niet te geloven dit. Arme beesten worden door de mens keihard genaaid. Geen zalm meer voor mij en mijn naasten! Wij schakelen nu exclusief over op mensenvlees.

Back to top button
36
0
We lezen graag je reactie!x