Homepagina » Gezondheid » Alles wat je liever niet wilde weten over de zalm op je bord
Alles wat je liever niet wilde weten over de zalm op je bord

Alles wat je liever niet wilde weten over de zalm op je bord

De afgelopen vier jaar is het gebruik door Schotse zalmkwekers van pesticiden om parasieten te doden meer dan verdubbeld. Zweedse bedrijven hebben zalm met mogelijk te hoge concentraties dioxine geëxporteerd naar Europese landen. In Nederland zijn twee oudere mensen overleden, vermoedelijk nadat ze zalm hadden gegeten die besmet was met de salmonellabacterie. De Canadese regering heeft een bedrijf toestemming gegeven om jaarlijks 100.000 genetisch gemodificeerde zalmeitjes uit te voeren. Tegenstanders vrezen een ‘Frankenfish’ die grote schade aan het ecosysteem kan aanrichten. Zomaar een greep uit het nieuws over zalm van de afgelopen paar jaar. Maar een lekker vettig stuk zalm is toch een weldaad voor je lichaam?

De zalm op je bord wordt gekweekt in kooien, denk aan 27 zalmen in een badkuip. Zo dicht zitten de vissen op elkaar. Een visboerderij met 200.000 zalmen produceert evenveel uitwerpselen als een stad met 65.000 inwoners. De uitwerpselen worden niet verwijderd en zinken naar de bodem, waar ze een broeihaard vormen voor ziektes. Omdat de vissen in hun eigen uitwerpselen zwemmen zijn ze ziek.

De zalm op je bord wordt gekweekt in kooien, denk aan 27 zalmen in een badkuip. Zalmkwekers gebruiken grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.

Kwekers gebruiken grote hoeveelheden antibiotica – 100 gram in Europa, 175 gram in Canada en een kilo in Chili voor iedere 1000 kilo zalm. Die antibiotica blijfen achter in de vis. De uitwerpselen waar de vissen in zwemmen, trekken parasieten en wormen aan. Daar gebruiken de zalmkwekers pesticiden voor. Sinds april 2013 mag Noorwegen bijvoorbeeld 10 keer meer endosulfan gebruiken dan voorheen. Deze stof is zeer giftig voor waterorganismen, het tast onder andere de lever en de hersenen van de vissen aan. Voor insecten, maar ook voor zoogdieren en dus mensen, is endosulfan een zenuwgif. De Europese Commissie heeft in 2005 een beschikking genomen om endosulfan te verbieden.

Hier nog wat andere pesticiden die in de vissen belanden: cypermethrine, deltamethrin, emamectine, taflubenzuron en azamethifos. Deltamethrin is ‘giftig voor waterdieren, in het bijzonder vissen’. Azamethifos wordt bij gekweekte zalm gebruikt voor de bestrijding van zeeluis. De stoffen zijn irriterend voor de ogen, huid en luchtwegen en gevaarlijk voor het zenuwstelsel.

In zalm worden hoge concentraties arseen, pcb’s, dioxines, dieldrin en toxafeen gevonden. Dieldrin en toxafeen kunnen schadelijke effecten hebben op het centraal zenuwstelsel, met als gevolg beven en stuiptrekkingen. De zalm slaat gif in zijn vet op, waardoor soms tot negen miljoen keer meer sporen van giftige stoffen in de zalm worden gevonden dan in het water waarin ze zwemmen.

Zonder kleurstoffen zou de zalm er asgrijs uitzien. De mooie roze kleur dankt de vis aan de kleurstoffen astaxanthine (E161j) en Carophyll, gemaakt door farmareus Roche. Sinds 1 juni vorig jaar mag slachtafval weer in het voedsel van zalmen worden gedraaid. Dat was sinds de gekkekoeienziekte verboden.

Vaak wordt de zalm niet boven een vuurtje gerookt, maar behandeld met vloeibare rook. In dit product zit FF-B, dat DNA kan beschadigen. Ieder jaar worden als gevolg van het eten van vis met pesticiden en antibiotica naar schatting 600.000 kinderen geboren met een verstandelijke beperking of motorische handicap.

Alles wat je liever niet wilde weten over de zalm op je bord

Om één kilo zalm te kweken moet vijf kilo andere vis worden gevangen.

 

Vissen voelen net als mensen pijn. De zalmen worden vaak doodgeknuppeld, hun kieuwen weggesneden terwijl ze nog in leven zijn. De kleinere exemplaren worden gelijk verpakt in ijs, waardoor ze langzaam stikken.

Eet smakelijk!

[Newsmonkey]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Silber eye
Silber eye
7 jaren geleden

Okay voor mij geen gerookte zalm meer, had beter naar mijn katje moeten luisteren
deze laat het liggen, dacht dat hij wat zinnig was, maar het zit dus anders.
Snap die kwekers niet zij kunnen de uitwerpselen toch als meststof voor tuinbouw producten aanwenden?

Plien
Plien
Reactie op  Silber eye
7 jaren geleden

Silber eye, een kat houd ook niet van gerookt, haha lolbroek ! op berkenhout gerookt ?

simpel
simpel
Reactie op  Silber eye
7 jaren geleden

Tegenwoordig draait alles om geld winst.

Hier is een video, hoe het ook kan!!!! Growing plants & animals in water environments.
Urban Aquaculture: Fish Farming in the City
http://www.youtube.com/watch?v=jGLNdGcxR6Q

Bertrolli
Bertrolli
Reactie op  simpel
7 jaren geleden

Ja en wat voer je die vissen dan weer?
Genetisch gemodificeerde sojadoppen / sojaschroot?

kengai
kengai
Reactie op  Silber eye
7 jaren geleden

Ik zou die chemische uitwerpselen niet op mijn tuinbouw producten willen hebben.
Gewoon stoppen met die dierlijke producten, dat is de enige uitweg naar een gezond leven vol mededogen.

Mikhail
Mikhail
7 jaren geleden

Ik kan er niet wakker van liggen.
Ober! Mag ik nog een gerecht met zalm van u hebben?

Jippiiiiiiiii!!!
Jippiiiiiiiii!!!
Reactie op  Mikhail
7 jaren geleden

eet jij maar je zwaar mishandelde giftige etterende zalm op.
Goed om dit te weten , ik eet gen zalm meer!
Wat zijn mensen toch een walgelijke soort beesten! Mensen maken alles kapot, verniettigen alles!

Jippiiiiiiiii!!!
Jippiiiiiiiii!!!
Reactie op  Jippiiiiiiiii!!!
7 jaren geleden

Dus de zalm is nep gerookt?
” behandeld met vloeibare rook. In dit product zit FF-B, dat DNA kan beschadigen. ‘
Ik word nu echt niet goed van deze ^*%*! wereld!
Mensheid verniettigd zich zelf op een dag als het door gaat om met voedsel te klooien!

louise
louise
7 jaren geleden

gatver in t kader van zo min mogelijk vlees,heb ik net……jawel zalm gegeten!!!! wat is dit nou????kan dit aan een breder publiek getoond worden???er zijn nog genoeg mensen die denken dat dit allemaal overdreven is!!??? ik word er zo langzamerhand beroerd van al die voedsel schandalen…wat nu??

Huisheks
Huisheks
7 jaren geleden

Wat kunnen/mogen wij tegenwoordig nog wel eten ???
Er blijft zowat niks meer over. Alles is verziekt. Nu hebben we het over Zalm.
Toch niet de goedkoopste vis, om maar te zwijgen over het varken van de Mekong.(Vietnam)
Dat is Pangasia vis. Zo lekker, zo besmet met van alles en nog wat, dat ik het niet meer eet.
Nou nog de Haring in de ban en dan hebben we alles wel weer gehad.
MAAAARR……………… wij zijn ook aan het veranderen; wij hebben misschien wel hele goeie antistoffen ontwikkeld, om al deze rommel toch te kunnen verstouwen. Want, niet om het een of ander, weet iemand wel wat er zo in de mens ronddolt, krioelt etc. aan gif, bacteriën, virussen en schimmels.
Ik lust geen mensenvlees , dus zul je mij nooit horen zeggen; ik lust je rauw !!!

Enkidoe
Enkidoe
7 jaren geleden

Gekweekte zalm is slecht, algemeen bekend. Zelfs in boston legal geweest.
Daarom, probeer aalleen wilde zalm te kopen, dat is iets veiliger. Geen gekweekte, aqua of hoe het ook heet zalm.

Roeland
Roeland
Reactie op  Enkidoe
7 jaren geleden

Kweek gewoon je eigen zalm, in plaats van het van de natuur af te pakken. Het hoeft niet grootschalig. 1 zalm in je vijver en je hebt genoeg zalm voor het hele jaar.

erik
erik
Reactie op  Roeland
4 jaren geleden

Eerst wat biologieles gaan volgen. Zalm groeit op in zoet water en groeit uit in zoutwater. En vlokjes voeder van jouw aquarium zal ook niet volstaan vrees ik.

pietje
pietje
7 jaren geleden

Eet al jaren geen vlees meer nu…..dus ook geen zalm meer kan een tongetje nog anders eet ik dat ook niet meer dan maar iedere dag een gegrilde gepaneerde kaasplak ! Wat een wereld ! Niet dat kaas niet lekker is maar ongetwijfeld zitten daar ook weer dingen in ?

Bertrolli
Bertrolli
Reactie op  pietje
7 jaren geleden

Omdat Tong in relatief ondiepe wateren leeft is deze vis zeer vervuilt, niet aan te raden dus.
Minst gevaarlijk is wilde diepzeevis, liefst geen roofvis omdat giffen zich in de voedselketen opstapelen, als je deze eet i.c.m. aardbeien (liefst bio anders heb je alsnog een lading gif) bint als het goed is 95% van de zware metalen en poep je deze weer uit… Tijdelijk gezond natuurlijk 🙂 want het riool eindigt in het oppervlaktewater en daaruit winnen we weer drinkwater.
Wilde zoetwatervis is misschien ook nog wat?

kengai
kengai
Reactie op  pietje
7 jaren geleden

Nou Pietje, de meeste voeding is niet dierlijk, dus is er nog een overvloed van wat je wel kunt eten en die kaasplak is zeker niet milieu en diervriendelijk.

Roeland
Roeland
Reactie op  pietje
7 jaren geleden

Tip:
Neem kippen en geef ze normaal eten. Dan heb je gezonde eieren en gezonde filet.

Leg 2m² moestuin aan en zaai wat rode kool en spinazie, misschien wat prei en ui.

Super gezond, niet mee geknoeid en je hebt zelf je voedsel gecreerd. Beetje van de natuur, beetje van Pietje. Zo hoort het ook te zijn.

pietje
pietje
7 jaren geleden

Oh ja dan nog iets, water zowel uit de kraan als zgn. water uit SPA bronnen (leugen) al de chemo patienten plassen en dat water komt terug uit je kraan ook al de hormonen etc. ons waterschap kan dat niet zuiveren dus wat we binnen krijgen is puur gif…..om jullie een beetje op te vrolijken ! Het is om gek van te worden wat van onze mooie wereld terecht is gekomen we worden echt door alles wat we eten omgebracht !

Evolva
Evolva
Reactie op  pietje
7 jaren geleden

ik kook altijd m’n water en dan door een filter, want ik geloof het ook dt ons water vol met vuilheid zit .. thansnog onlangs in belgistan hebben ze er een reportage van gemaakt en mensen geintervieuwd die de testen doen op ons water, en zij beweren (natuurlijk) dat er niets schadelijks in zit. En dat dit ook nt kan door alle controles …..

De kok
De kok
7 jaren geleden

Mensen, we houden dit en andere voedselproductiesystemen zelf in stand. Stop er mee of hou op met klagen en vreet die troep op

CJN
CJN
7 jaren geleden

Was ik al drastisch geminderd met het eten van vlees, en dat kleine beetje vis wat ik soms at haring/zalm ga ik dus ook niet meer doen.

Jeetje wat een verziekte wereld.. geld dat is de drijfveer voor mensen ten koste van mens/dier en natuur !

Je wordt er verdrietig van………

Freeman
Freeman
Reactie op  CJN
7 jaren geleden

Als je wil begrijpen wat er aan de hand is in deze wereld en waarom.
Je een antwoord zoekt uit de voortdurende frustratie door corruptie op elk gebied.
Zoek dan op youtube naar David Icke en kijk naar zijn documentaire ‘Oblivion’ , The Dotconnector en Remember who you are.

Deze man legt uit wat er aan de hand is in de wereld.
Dit bewustzijn moet eerst doordringen voordat we iets kunnen gaan doen ertegen!

Frank
Frank
7 jaren geleden

Alleen vers gevangen Vis eten. Zalm maar ook zeebaars en Cupra (Bonita)tot 1,5 kg zijn allemaal kweekvis. Dus met speciaal voer ,medicatie en veel antibiotica geent. De zeebaars die bij de vishandel Ligt is stuk voor stuk kweekvis uit griekenland en Turkije . Platvis zti vol met zware metalen en Kwik. Gezonde Vis wordt Wild gevangen.
Je kunt het beste kleine verse Vis eten zoals haring, verse sardientjes of Wilde grote vis.

x

Check Also

von der leyen

Felle kritiek op uitspraken Von der Leyen: ‘Misselijkmakend, tijd voor een opstand’

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von ...

zorg

Wat nou pandemie? ‘De zorg is efficiënt gesloopt en raakt al overbelast door een natte scheet’

De situatie in de Nederlandse ziekenhuizen wordt ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

36
0
We lezen graag je reactie!x