In Nederland drinken mensen al decennialang veel melk omdat ze ervan uitgaan dat dit goed is voor de botten.
“Wij hebben in ons onderzoek geen bewijs gevonden dat extra melk drinken het risico op botbreuken vermindert,” zegt Fernando Rivadeneira van het Erasmus MC.
Zijn onderzoeksteam heeft de rol onderzocht van 15 risicofactoren waarvan wordt gedacht dat ze een risico op botbreuken met zich meebrengen, waaronder calciumgehalte.
Botdichtheid
Uit het onderzoek bleek dat alleen de botdichtheid een duidelijk effect had op het risico op botbreuken.
Geen van de andere algemeen geaccepteerde risicofactoren die getest werden – zoals reuma, vitamine D-gehalte, calciumconsumptie uit zuivel en bloedsuikerspiegel – had een grote invloed op het risico.
“We hebben geen bewijs gevonden van een beschermend effect van langdurige consumptie van calcium uit zuivel op het risico op botbreuken,” zei Rivadeneira.
Geen effect
“Extra veel melk drinken heeft geen effect,” benadrukte hij.
Volgens Rivadeneira zijn beweging, zonlicht en uitgebalanceerde voeding waarschijnlijk belangrijker bij het verminderen van het risico op botbreuken dan vitamine D-supplementen en veel melk drinken.
Het onderzoek is gepubliceerd in The BMJ.
Uit eerder onderzoek in het tijdschrift Neurology bleek dat halfvolle melk het risico op parkinson verhoogt.
Boekentip: Melk de witte sloper
Groep natuurkundigen in tijdschrift: “Twin Towers én WTC7 opgeblazen met explosieven”
‘Als we vandaag allemaal die groene vinkjes door de plee spoelen, is het voorbij’
Onderwaterarcheologie: onverklaarbare karrensporen op Malta
De effecten van recente zonnevlammen
Ziekenhuizen knoeiden massaal met coronacijfers om flink te kunnen cashen: ‘Dit is fout’
Was de einddatum van de Mayakalender onjuist?
Hoezo global warming? IJs op Antarctica groeit sneller dan het smelt, 82 miljard ton per jaar erbij
“Amerika spaarde olievelden terreurgroep IS bij bombardementen in Syrië”
Ze kunnen je doden wanneer ze maar willen. Deeltjesfysica onthult waarom 5G het ultieme energiewapen is