Wetenschappers hebben aangetoond dat een stofje in olijfolie kankercellen razendsnel doodt. Het gaat om de stof oleocanthal, dat gezonde cellen onbeschadigd laat.
Het was al bekend dat oleocanthal kankercellen kan doden, alleen de manier waarop was nog niet bekend. Door dit onderzoek is duidelijk geworden dat er door oleocanthal een blaasje in de cel openbreekt. Vervolgens komen er enzymen vrij in de kankercel, die het mogelijk maken dat er een reactie ontstaat.
“Zodra dit gebeurt gaat het mis,” zei Paul Breslin van de Universiteit van Virginia. “De kankercellen werden door hun eigen enzymen gedood.” Binnen 30 minuten tot een uur stierven de kankercellen al als gevolg van het stofje. De gezonde cellen gingen in een soort slaapstand en werden een dag later weer actief.
De wetenschappers gaan de effecten van oleocanthal nu verder onderzoeken. Ze willen kijken of het stofje kankercellen in levende dieren kan doden en ervoor kan zorgen dat tumoren kleiner worden. Ze willen ook weten waarom kankercellen gevoeliger zijn voor het stofje dan gezonde cellen.
De Wereldgezondheidsorganisatie registreerde in 2012 14 miljoen kankergevallen. In datzelfde jaar stierven er wereldwijd acht miljoen mensen aan de ziekte. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Molecular and Cellular Oncology.
[Rutgers]
Thierry Baudet: ‘Als we het noodlot niet afwenden, gaan we eraan’
Ligt er goud in Fort Knox? Nep-goudstaven opgedoken in New York
‘Shock poll! Wordt Forum voor Democratie 15 maart weer de grootste?’
Hoogst ongewoon en verdacht. Schrijvers controversieel boek over Sandy Hook veroordeeld, terwijl deze vragen onbeantwoord blijven
De aap komt uit de mouw: stroom van Nederlandse windmolens gaat naar Microsoft. ‘Volksverlakkerij’
Belgische zorgminister: 70 procent nieuwe coronapatiënten in Vlaamse ziekenhuizen is volledig gevaccineerd
Vrouw weigert chemo en geneest door eetgewoonten te veranderen
Wij worden niet goed voorgelicht over klimaat. Dit is gewoon niet correct. Zakenman uit Quote 500 zeilt naar Groenland en schrikt zich rot
“Waar ik de meeste moeite mee heb, is E621. Dat is een smaakversterker die voor veel fysieke klachten zorgt”