Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
Vegetarisch dieet maakt je gelukkiger en minder gestrest
Mensen zijn helemaal klaar met Greta Thunberg: ‘Een hyperemotionele, aandachtzoekende snotaap!’
Opnieuw onverklaarde sporen van radioactief jodium gemeten boven Noorwegen
Tiener ontdekt dat de locaties van meer dan 100 Mayasteden verband houden met sterrenbeelden
Leylijnen: energiebanen van de aarde
Man claimt tijdreiziger uit het jaar 2028 te zijn. Dit is wat de toekomst volgens hem voor ons in petto heeft
Immunoloog waarschuwt: ‘Nu weer beginnen met een nieuwe boostercampagne is helemaal niet verstandig’
Overlever nazikampen: ‘Gehoorzaamheid maakte de Holocaust mogelijk’
Motie tegen ’totalitaire controlesamenleving’ verworpen: ‘We moeten dit stoppen voordat het te laat is!’