
In bijna de helft van het geteste voedsel uit de Europese Unie zijn sporen van pesticiden teruggevonden. In meer dan een kwart van het onderzochte voedsel werden ook sporen van meerdere pesticiden teruggevonden, zegt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).
Voor de studie werden 80.967 monsters op sporen van 685 pesticiden onderzocht. Het voedsel, zowel grondstoffen als verwerkt voedsel, werd verzameld in 29 Europese landen. De analyse gebeurde zowel door de EFSA als door de voedselagentschappen van de lidstaten.
Duidelijke overschrijding
In 45 procent van de voedselmonsters werden sporen van pesticiden aangetroffen. De grenswaarden werden in 97,4 procent van de monsters niet overschreden. In 1,5 procent van de monsters werd een ‘duidelijke’ overschrijding vastgesteld.
Overschrijdingen werden vaker vastgesteld op geïmporteerd voedsel, al is er wel een daling ten opzichte van 2012. In 27,3 procent van de monsters werden wel sporen van meerdere pesticiden aangetroffen.
“Het aantal residuen dat in voedsel wordt teruggevonden groeide de laatste jaren,” zei Martine Dermine van het Pesticide Action Network Europe. “Dat is verontrustend, omdat er weinig bekend is over de gecombineerde effecten ervan op de volksgezondheid.”
Bio-producten
Het Europees Milieuagentschap is niet tevreden en zegt dat de EFSA de maximumwaarden regelmatig moet herzien omdat nieuw onderzoek uitwijst dat die waarden te theoretisch vastgesteld zijn. Een nulwaarde is de enige grens die vanuit het oogpunt van voedselveiligheid gehanteerd zou mogen worden, aldus het agentschap.
In haar rapport zegt de EFSA dat in 15,5 procent van de onderzochte bio-producten sporen van pesticiden ontdekt werden, binnen de wettelijke normen. Het gaat grotendeels om toegelaten pesticiden voor de biologische landbouw, maar het kan ook gaan om sporen die veroorzaakt zijn door luchtvervuiling.
[Tijd]
Coronademonstrant Marco van Onrecht TV ‘in buik geschoten’ bij rellen Rotterdam
Congresleden dienen wet in om Fauci te ontslaan: ‘Alle complottheorieën blijken te kloppen’
Deze bacteriën kunnen kernafval opruimen
Graancirkel onthult ‘nieuw Stonehenge’ in Ierland. Waar werd dit monument voor gebruikt?
Corruptie diep geworteld in regering Somalië
Hoe je al 40 jaar wordt beetgenomen door de Nederlandse media. Journaliste fileert NOS Journaal
Peru gaat inheemse volkeren beter beschermen
Asperges zijn wapen in strijd tegen kanker
IC-verpleegkundige klapt uit de school: ‘Jullie worden voorgelogen’