Homepagina » Gezondheid » Bijna helft voedsel bevat pesticiden, ook biologische producten
Bijna helft voedsel bevat pesticiden, ook biologische producten

Bijna helft voedsel bevat pesticiden, ook biologische producten

In bijna de helft van het geteste voedsel uit de Europese Unie zijn sporen van pesticiden teruggevonden. In meer dan een kwart van het onderzochte voedsel werden ook sporen van meerdere pesticiden teruggevonden, zegt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Voor de studie werden 80.967 monsters op sporen van 685 pesticiden onderzocht. Het voedsel, zowel grondstoffen als verwerkt voedsel, werd verzameld in 29 Europese landen. De analyse gebeurde zowel door de EFSA als door de voedselagentschappen van de lidstaten.

Duidelijke overschrijding

In 45 procent van de voedselmonsters werden sporen van pesticiden aangetroffen. De grenswaarden werden in 97,4 procent van de monsters niet overschreden. In 1,5 procent van de monsters werd een ‘duidelijke’ overschrijding vastgesteld.

Overschrijdingen werden vaker vastgesteld op geïmporteerd voedsel, al is er wel een daling ten opzichte van 2012. In 27,3 procent van de monsters werden wel sporen van meerdere pesticiden aangetroffen.

“Het aantal residuen dat in voedsel wordt teruggevonden groeide de laatste jaren,” zei Martine Dermine van het Pesticide Action Network Europe. “Dat is verontrustend, omdat er weinig bekend is over de gecombineerde effecten ervan op de volksgezondheid.”

Bio-producten

Het Europees Milieuagentschap is niet tevreden en zegt dat de EFSA de maximumwaarden regelmatig moet herzien omdat nieuw onderzoek uitwijst dat die waarden te theoretisch vastgesteld zijn. Een nulwaarde is de enige grens die vanuit het oogpunt van voedselveiligheid gehanteerd zou mogen worden, aldus het agentschap.

In haar rapport zegt de EFSA dat in 15,5 procent van de onderzochte bio-producten sporen van pesticiden ontdekt werden, binnen de wettelijke normen. Het gaat grotendeels om toegelaten pesticiden voor de biologische landbouw, maar het kan ook gaan om sporen die veroorzaakt zijn door luchtvervuiling.

[Tijd]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • exegese schreef:

  Ook hier wordt dus weer de hand mee gelicht. Één van de belangrijkste criteria voor een biologisch product lijkt me toch dat het zonder gif of pesticiden gekweekt is. Er is dus eigenlijk helemaal niets meer waar je als consument nog gewoon op kunt vertrouwen. Alle leugens en denkbaar bedrog wordt uit de kast gehaald voor het “allerhoogste doel” zoveel mogelijk geld in het laatje. Hoe meer je weet hoe harder je over de nek gaat bij de gedachte aan de meedogenloze gretigheid die hier achter schuil gaat.

  26 likes
  • blotepotepeter schreef:

   Ik denk dat in principe de intentie achter biologisch wel goed is. Echter met name in het westen is het zo dat de kleinere akkers van biologische boeren veelal pal naast de grotere akkers van conventionele boeren liggen, en dus pikken die bio-akkers wel wat op van de ‘normale’ methode. Stoffen die via de grond gaan, als de akker ernaast bemesting krijgt, maar denk ook aan de spray van pesticiden, die wegwaait met de wind en op biologische groenten terecht komt. Volgens mij is daar nog geen wetgeving voor. Maar het geeft eigenlijk al aan dat de ‘rotzooi methode’ gewoon moet stoppen, want je kunt de ongewenste verspreiding ervan niet voorkomen.

   11 likes
  • Geertje schreef:

   Het verbouwen van biologisch voedsel wordt m.i. hier nogal negatief afgeschilderd. Wanneer je biologisch verbouwt heb je altijd omgevingsvervuiling. Hoe dan ook, er zijn natuurlijke factoren als wind en regen, deze zorgen er voor dat wat de ‘buur’ doet de omgeving beïnvloedt, dus ook de groenten op mijn land.
   Je kunt er niet meer omheen of je moet op de pampa’s in Argentinië gaan wonen, maar dan heb je weer te maken met de GMO van Monsanto.
   Misbruik is er altijd, maar als we ons ‘EKO’ keurmerk niet meer kunnen vertrouwen, wat dan?
   In negativiteit hullen en rotzooi uit de supermarkt eten is ook een keuze. Ga lekker zwijmelen in negativiteit…..ik heb er geen zin meer in. Als die ander er misbruik van wil maken moet ie dat maar doen, laat ie er gelukkig mee worden.
   Ik weet dat mijn biologisch verbouwde groenten goed zijn en dat er ‘vervuiling’ is weet ik, maar niet door eigen toedoen. Erg genoeg dat de omgevingsfactoren er aan bijdragen dat er pesticiden in zitten. Ik weet wel dat het beter is dan het standaard voedsel in de supermarkt.
   Als je het voedsel van uit de supermarkt van de grootindustriëlen wilt eten, moet je dat doen.

   5 likes
  • Gerard Bik schreef:

   ik blijf gewoon biologische groenten en fruit kopen. vergeet niet dat de EFSA zich niet werkelijkdrukmaakt om veiligheid. ze gebruiken het begrip veiligheid allee nals machtsmiddel om de industrie zijn zin te geven. bijvoorbeeld door geneeskrachtige kruiden zwart te maken ook al is de werking ervan al eeuwen bekend.

   3 likes
 • Roy schreef:

  Biologisch groente en fruit wordt ook gewoon besproeid, alleen met biologische bestrijdingsmiddelen ipv synthetische. Deze biologische bestrijdingsmiddelen worden over het algemeen sneller afgebroken, alleen er moet dan weer meer van gebruikt worden. Een ander nadeel (vooral voor de dierenliefhebbers die biologisch eten) is dat de biologische bestrijdingsmiddelen, in tegenstelling tot de synthetische, niet alleen de bladluis doden, maar ook de dieren die deze bladluis eten. Al met al is en blijft het gewoon belangrijk dat je je groente en fruit goed wast.. Biologisch of niet biologisch…

  10 likes
  • exegese schreef:

   @Roy, met het wassen van fruit en groente verwijder je absoluut geen resten van bestrijdingsmiddelen. Wassen is wel belangrijk omdat je zo vuil en stof eraf spoelt, meer bereik je er echt niet mee. Verder zijn biologische bestrijdingsmiddelen mits goed doordacht toegepast honderdduizend maal beter voor mens en milieu dan die allesvernietigende chemische troep en genetisch gemanipuleerde gewassen van de criminelen van Mosanto en hun machtige handlangers. Ze vormen ontegenzeggelijk een bedreiging voor het voortbestaan van mens en dier, puur en alleen voor geldelijk gewin, macht en monopolie van de wereldlijke zaadhandel.

   8 likes
   • Mono schreef:

    als je je groenten en fruit even laat weken in Kelp met citroensap kan je zoals ik begrepen heb aardig was chemische troep eruit halen..
    japanners doen al decennia zeewier in bv een kan water om zo de chemische troep eruit te filteren..
    je lichaam detoxen kan je ook doen met chlorella en spiruline en pro-biotica ..
    tevens met kurkume, gember, citroen sap ect..
    kelp is teven om je lichaam aan te vullen met jodium wat heel belangrijk is, en vele ziektes voorkomt..
    http://serotonine-tekort.blogspot.nl/2011/06/depressie-schildklier.html

    geel is ontsteking remmend: kurkuma, gember, geel wortel
    groene voeding is reinigend, koriander peterselie fruit
    spirulina = ontgiftend
    chlorella = ontgiftend
    zeoliet klei = ontgiftend
    probiotica voor de maag en darmen
    dit is niet om immuun systeem te versterken,
    middel om de belasting van immuun systeem af te halen en vocht en vet te verliezen
    Jesse van der Velde is een goede raad gever op vele gebied, een man met een hart, geen chemische medicijnen verstrekker
    zie hier https://www.youtube.com/watch?v=G84ld10v7Pw

    3 likes
 • redice schreef:

  vraag mij af wat in winkels zoals bioplanet echt biologisch is want ze hangen allemaal af van colruyt-group.
  denk dat ze gewoon dezelfde producten verkopen tegen duurdere prijs onder de noemer “bio”.

  ook verkopen ze hier veel ‘fairtrade’ producten. dat zouden ze ook eens van naderbij moeten bestuderen hoe deze constructie is opgezet om te zien bij wie het grootste geld blijft plakken…

  5 likes
  • Mono schreef:

   ik heb dit al eerder gezegd , maar trek de stenen uit je tuin en ga zelf groenten verbouwen..
   desnoods koop je een kasje, ik heb een plastic kas op balkon, en had 10 punt paprika planten achter het raam..
   mijn raam is op de oost kant maar toch had ik in 8 maanden tijd bijna 200 punt paprikaatjes, gewoon uit zaad van uit de winkel..
   gewoon 3 in een planten bak a 80cm voor buiten gaat prima, oke tis niet mooi maar wel goed..
   naar de uiterlijkeschijn kijken hebben we al teveel gedaan, mijn motto is het goed voor je dan is het mooi..
   nu heb ik 5 gele paprika planten , 5 rode, 9 grote zoete punt paprika, en 5 tomaten boompjes
   daarbij kan je ook nog gewoon wiet planten neer zetten max 5, als je dat lukt kan je zelf cannabisolie maken om ziektes te bestrijden, of als je het rookt om een biologisch wietje te maken..
   en weet het scheelt zoveel, tis echt nog leuk ook, trots als een pauw dat je bent als het lukt..
   ik zeg al ik zit op oosten, maar zit je op zuiden nog beter, je kan er nu nog mee beginnen..
   tis nog vroeg in het jaar namelijk, haal de zaadjes uit een (punt, grote zoete punt of gewone) paprika , wel rode of gele, groene zijn niet rijp en die kan je niet planten..
   snij em open, en duw met je vingers de zaadjes in een beker, pot, pan met water en roer het een beetje .. daarna even door een zeefje dan op een koffie filter zakje leggen en in raam leggen tot ze droog zijn, rond de 2a4 dagen is genoeg..
   dan pak je een bakje met aarde mengt het met een beetje zand, ik heb speeltuin zand genomen das lekker schoon en werkt prima, hele zak kost bijna niks en legt 1 zaadje per potje op de aarde en gooit er een beetje zand overheen of aarde, (kan 2 of 3 zijn als je grotere pot hebt), ff nat maken (planten spuit), niet drijf nat natuurlijk, en wachten maar, binnen een dag of 2a6 komt ie met het koppie er boven uit en zegt kiekeboe lol.. als het dan 2 a 4 blaadjes heeft kan je em over zetten in de balkon bak, en zet ze binnen achter je raam, max 3 per 80 cm, met een lange saté prikker of iets anders wat je hebt kan je ze overeind houden.. kleine punt paprika worden rond de 120cm hoog bij mij, pepers ook…
   buiten doen ze het ook, maar kunnen wat slechter tegen kou..
   het zelfde kan ook met de verse pepers, maar wees alert als je de zaadjes er uit gehaald hebt , beste handschoenen aan doen , rubberen of zo, want als je erna per ongeluk in je oog wrijft, dan snap je dat dat brand, nee handen gewoon wassen helpt niet met peppers..
   er is allemaal info te vinden en het is echt makkelijk, bewaar de overige zaadjes in een envelop, en leg ze met envelop in een bakje in de kast, een droge plek, gaan wel 1 a 2 jaar nog mee dan , bij mij wel tenminste
   links:
   http://www.vrolijketuinier.nl/groenten_paprika.htm
   http://www.tuinieren.nl/a/moestuin/paprika-en-peper-kweken

   deze nog even over gezondheidzorg als aanvulling op de link van Mike
   http://hetuurvandewaarheid.info/2012/05/25/routekaart-naar-een-betaalbare-gezondheidszorg-voor-ons-allemaal-2/
   veel plezier ermee
   GRT Mono

   9 likes
   • Orlando schreef:

    ja maar spijtig dat veel mensen in de stad wonen of in een appartement anders zouden ze dingen kunnen planten

    0 likes
    • Mono schreef:

     Hoi Orlando

     ja dat is ook zo, als je geen raam hebt bv, of gebouwen dicht bij elkaar in de buurt..
     ik zit op oosten met balkon/raam dat is de minst gunstige omstandigheid
     rond de 4a5 uur zon maximaal en ik had rond 200 punt paprika, in 8 maanden..
     gewoon achter het raam binnen op de vensterbank , dus het kan prima..
     ook pepertjes doen het prima achter het raam..
     ik zou zeggen probeer het eens met 1 a 2 planten gewoon voor de fun..
     het gaat er ook om dat je weet hoe het werkt , kennis is power 😉
     Grt Mono

     0 likes
 • Hendrik schreef:

  Deze man waarschuwd hier al vele jaren voor ,en dat gaat niet over wat asbestplaten !!
  http://hetuurvandewaarheid.info/dr-matthias-rath-vitamine-c/

  11 likes
 • Silber eye schreef:

  Een van de effecten van pesticiden is de dodelijke ziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) deze ziekte begint steeds algemener te worden in onze moderne wereld.
  Het is bewezen dat de pesticide DDT (Dichloordifenyltrichloorethaan) de oorzaak is van ALS, het middel is inmiddels dacht ik zo al dertig jaar verboden binnen Europa maar nog altijd vallen er slachtoffers omreden dat dit middel niet zomaar uit het milieu verdwijnt.

  Helaas wordt er wereldwijd nog DDT gebruikt omreden er geen goedkopere vervangende bestrijdingsmiddel voorhanden is, en zover bekend wordt dit middel in de Europese Unie geproduceerd voor deze landen, terwijl het hier niet mag worden toegepast.
  Dus krijgen we het middel alsnog op ons bord bijvoorbeeld via verse groenten vrijelijk zonder belemmeringen geïmporteerd uit Afrikaanse landen zoals Egypte, Senegal, Marokko of via blikgroente uit China etcetera.

  Katoenvelden wereldwijd zijn grote afnemers van dit middel de gronden waar katoen wordt verbouwd kan je vergelijken met de besmette gronden van Fukushima alleen zullen de gronden rondom Fukushima ooit weer geschikt worden om levensmiddelen te verbouwen de katoen gronden daarentegen zullen nooit weer gebruikt kunnen worden om voedsel op te verbouwen.

  Tja corruptie maakt meer kapot dan je lief is, ook bij de Europese unie zitten net als in Nederland goed betaalde bureaustoelzitters welke een oogje toeknijpen en het menselijke geslacht zware schade toebrengen dag in dag uit jaar in jaar uit.

  Biologische producten verbouwd in Nederland zonder pesticiden is praktisch onmogelijk er is namelijk geen schone grond in Nederland voorhanden alles is met DDT besmet.

  8 likes
 • Rolf schreef:

  Biologisch is een label, een label wat goed verkoopt. En in deze tijden is het praktisch onmogelijk echt 100% biologisch te verbouwen.

  Jammer, dat wel.

  4 likes
 • HENDRIK schreef:

  http://www.foodlog.nl/artikel/je-mag-neonics-niet-met-ddt-vergelijken

  /allcommt/http://www.warriorsforhealth.com/pesticides.html

  3 likes
 • Huisheks schreef:

  Nooit gehoord van chem trails ? Zolang ze die hanteren kunnen we blijven detoxen wat we willen, maar dat is water naar de zee dragen.
  Fijn blijven sproeien mensen, we moeten depopulariseren. Mooi item voor de komende verkiezingen, hahahaha !

  0 likes
 • Aloysius Kruiden schreef:

  De Nonisap uit Fiji (200 kleine eilandjes) is één van de weinig produkten die NIET sporen van chemiecalien bevat; doordat deze uit wild geplukt wordt in gebieden zonder industrie, met nauwelijks vliegverkeer en in die Zuidzee ver af licht van westerse wereld!

  0 likes
 • Richard schreef:

  Land- en tuinbouw producten zonder pesticiden bestaan niet, Ze zitten n.l. al in het zaad. Andere zaden zijn niet te verkrijgen. Vecht daar maar eens tegen.

  0 likes
 • john jordan schreef:

  Niemand heeft het over Biologisch-dynamisch geteelde groente en fruit.(met het Demeter keurmerk).
  Deze manier van telen verbiedt namelijk het gebruik van ALLE pesticiden.
  Ga allemaal over op het eten van voeding met het Demeter keurmerk en je doet goede zaken!

  0 likes
 • x

  Check Also

  huisarts

  Huisarts schrijft manifest tegen 5G: ‘Kan enorme impact hebben’

  Huisarts Liesbeth Adriaansens roept artsen op een ...

  troonrede

  Troonrede: ‘Koning slaat op elk gebied de plank mis’

  Dinsdag sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. ...

  >